• Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Operatív törzs: hétfőtől jönnek kórházparancsnokok; van koronavírusos egészségügyi dolgozó; együnk sok káposztát!
Túl a városon 2020. március 28. 11:59

Operatív törzs: hétfőtől jönnek kórházparancsnokok; van koronavírusos egészségügyi dolgozó; együnk sok káposztát!

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára az operatív törzs szombati sajtótájékoztatójának elején elmondta: csökkent a közösségi közlekedést használók száma, ez azt jelenti, hogy a lakosság megértette az üzeneteket.

 • Az alacsonyabb utasforgalom miatt az operatív törzs tovább csökkenti a járatszámokat a közösségi közlekedésben. A MÁV-nál hétköznapokon az iskolaszüneti menetrend, hétvégén a hétvégi menetrend lép életbe.
 • Szerdától a szombati menetrend szerint működik a Volán is.
 • A MÁV és a Volán járatait összehangolják, leállítják azokat a buszjáratokat, amelyek helyettesíthetők vonattal.
 • A MÁV lemondja a külföldi vonatokat, melyek a határzár miatt egyébként is csak belföldön közlekedhetnek. 
 • Minden egészségügyi dolgozó ingyenesen utazhat a veszélyhelyzet megszűnéséig a helyközi járatokon a MÁV-nál, GYESEV-nél, Volánnál és más helyközi busztársaságoknál is.
 • Minden utazási kedvezményt igazoló papírt elfogadnak, akkor is, ha lejárt. 
 • Arra kérik az utasokat, hogy mobilapplikáción keresztül vegyenek jegyet. A Volánnál másfél-két hét múlva lesz elektronikus bérlet, ezért a márciusi bérleteket április 15-ig elfogadják.

Schanda Tamás bejelentette, hogy meghosszabbítják az oktatási intézmények bezárását.

Schanda nem bírta ki, a kormányzati tájékoztatót is politikai célra használta: felelőtlen ellenzékről beszélt, amiért az ellenzék nem szavazta meg hétfőn a rendeleti kormányzás bevezetéséről szóló törvény soron kívüli tárgysorozatba vételét. A törvény határozatlan időre hatalmazná fel az Orbán-kormányt a rendeleti kormányzásra.

Schande bejelentette azt is, hogy nincs áruhiány Magyarországon, csupán akadozik a polcok feltöltése az üzletek raktáraiból.

Tisztifőorvos: Szintet léptünk a járvány kezelésében

Müller Cecília azt hangsúlyozta: eddig mind a 11 koronavírusban szenvedő, és meghalt betegnek több krónikus betegsége is volt.

„Szintet léptünk a járvány kezelésében a kijárási korlátozásokkal” – mondta Müller Cecília, majd megdicsérte a lakosságot, mert kevés embert látott reggel az utcán. 

A tisztifőorvos továbbra is azt kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, a 9 és 12 óra közötti vásárlási lehetőséget tekintsék utolsó lehetőségnek. Megkérte a családtagokat, hogy gondoskodjanak az idős hozzátartozóikkal, az önkormányzatokat pedig arra kérte, segítsék az egyedülálló időseket.

„Minimalizáljuk a találkozásokat, a csoportosulásokat végképp hagyjuk el” – tette hozzá Müller Cecília.

A fiatalokat arra kérte, hogy a nekik kijelölt idősávban vásároljanak.

Az otthoni munkavégzésről elmondta: 

 • tartsuk be a személyes higiéniát, 
 • tartsuk tisztán a környezetünket, a lakást ahol vagyunk, 
 • töröljük át fertőtlenítővel gyakran a billentyűzetet és egeret, kerüljük a kontaktusokat, 
 • őrizzük meg a testünk frissességét otthon is
 • táplálkozzunk egészségesen 

Operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője: újabb egészségügyi szállítmány jön

Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője bejelentette, hogy megkezdték a kijárási korlátozások ellenőrzését, ezt egyelőre helyszíni tájékoztatással teszik meg.

Aki rendszeresen megszegi a szabályozást, 5000 és 500 ezer forint közötti büntetésre számíthat.

Szombaton 27 tonnányi védőfelszerelés érkezett, vasárnap 3 millió 200 ezer darab maszkot várnak.

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök kiemelten figyelnek a közfeladatot ellátó mentők elleni bűncselekményekre.

Kórházparancsnoki rendszerről elmondta: nem az a cél, hogy beleszóljanak az orvosszakmai döntésekbe, hanem azt, hogy

„egy nagyon feszes katonai rendben megvalósuló eszközgazdálkodás eredményeképpen olyan rend alakuljon ki az egészségügyi intézményekben, hogy az orvosok a betegekkel tudjanak foglalkozni, illetve a járványnak a betartását ennek az ellenőrzésnek alávessék.”

Kiutasították a kórházi dolgozókat inzultáló iráni állampolgárokat.

Azt is közölte, hogy a rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági házi karanténban lévőket, ők 7302-en voltak eddig, őket 44 ezerszer ellenőrizték összesen, tehát átlagosan 6-7-szer. Eddig 163 esetben indítottak szabálysértési eljárást, 37 esetben bírságoltak.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondták:

 • igaz, hogy az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettebbek – erre az M1 kérdezett rá.
   
 • Jogszabályellenes, hogy egy esztergomi háziorvos közzétette: koronavírusos volt egy elhunyt helyi lakos. Müller Cecília azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy ne közöljenek ilyesmit, mert ez érzékeny adat.
   
 • A közfoglalkoztatottak egészségügyi alkalmassági vizsgálatainak megállapítása zajlik, de az érvényességi idő kitolható, de az előzetes alkalmassági vizsgálatokat el kell végezni. Tehát, akinek még nem volt, annak meg kell csinálni, a csatlakozó vagy az alkalmasságot meghosszabító vizsgálatok halaszthatók a járvány utánra.
   
 • Hadházy Ákos levelében kért információkat a Pécsi Tudományegyetemtől a koronavírusos betegekről. Müller Cecília erre azt mondta: az egészségügyi ellátók kötelezettek az adatszolgáltatására, de azokat az adatokat az egészségügyi hatóság nyilvántartja, ezt az online rendszert a Nemzeti Népegészségügyi Központ működteti. Szerinte minden más adatszolgáltatás „felesleges, olykor káros is lehet, hiszen nem valós adatokon nyugszik ennek egy része”. Kiss Róbert is hozzászólt: az operatív törzs eleget tesz az adatszolgáltatási kötelezettségnek. 
   
 • Nem javasolják a családi és baráti összejöveteleket.
   
 • Nem adtak egyértlmű választ arra, hogy a boltokban elkérhetik a személyi igazolványt vagy sem.
   
 • A várandósság nem jelent többletkockázatot az eddigi szakirodalom szerint, de mivel a kismamák immunrendszere átalakul, így őket is úgy kell védeni, mint az időseket és a krónikus betegeket.
   
 • A médiában megjelent koronavírus-tesztről, ami 5 perc alatt kimutatja a vírust, Müller Cecília azt mondta: sok teszt van a világban, de a WHO szerinti eljárás az elfogadott, ami a vírus genetikai örökítőanyagát mutatja ki, ezt használja Nemzeti Népegészségügyi Központ is.
   
 • Nem válaszotlak arra a kérdésre, hogy tervezik-e növelni a tesztek számát.
   
 • A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta, hogy az életmentő beavatkozások vagy a tartós egészségkárosodást megakadályozó kezeléseket folytatni kell.
   
 • A Pesti Srácok azt kérdezte, hogy a korlátozások nem sűríti össze az embereket? A korlátozások szerintük épp ellentétes pszichológiai hatást váltanak ki: hatóságilag engedélyezik a kijárást. Müller Cecília evvel nem értett egyet.
   
 • Az Index megkérdezte, hogy szabadidő céljából lehet-e együtt gyalogolni, akkor is, ha nem rokonnal megyünk? A tisztifőorvos közölte: lehet.
   
 • Van koronavírusos egészségügyi dolgozó – válaszolta Müller Cecília a HVG kérdésére. Azt nem mondta meg, hogy mennyi és hol.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: operatív törzs sajtótájékoztató kórházparancsnok kórházparancsnokság