Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 28. 11:05

Miért kellett Szijjártó Péter, hogy Lothar Matthäus visszatérhessen Magyarországra Dubajból?

Tele volt a magyar médida a hírrel, hogy maga a jóságos Szijjártó Péter segített visszatérni Magyarországra az egyébként évek óta itt élő német futball-legendának. De szükséges volt a miniszteri segítség, vagy valójában csak egy ügyesen megkomponált politikai akcióról van szó?

Hirdetés

A 444.hu-nál Szily László gondolkodott el egy kicsit azon, hogy vajon miért kellett Szijjártónak besegítenie a budapesti lakcímmel rendelkező Matthäusnak a hazajutásban.

Matthäus hétfőn azt írta, hogy Dubajban maradnak, mert:

„Nem tudok Budapestre utazni, pedig tizenhat éve már ott lakom. A magyarok lezárták a határt mindenki előtt, akinek nincs magyar útlevele, így nem tudok belépni az országba. A feleségemnek viszont Németországba körülményes bejutnia, mivel nincs EU-útlevele, így a második otthonomba, Münchenbe sem mehetünk”

Szily szerint ugyanis Magyarország – bár lezárta a határait – a magyarországi állandó lakcímmel rendelkezőknek továbbra is engedi a hazautazást, ehhez nem kell magyar állampolgárnak lenni, és ehhez nem kellett Szijjártó Péter személyes közbenjárása sem.

Erre játszik rá egyébként Szijjártó hétfőn megjelent, kifejezetten kellemetlenül patetikus videója, amelyben Arany Málna-díjas alakítással, egy mesterkélt dialógusba ágyazva magyarázzák el a történetet a magyarok hazahozataláról a világ minden szegletéből.

Íme:

Visszatérve a magyar válogatott egykori szövetségi kapitányához, a biztonság kedvéért

Matthäus a magyar külügyminiszteri segítség sztorijával körbehaknizta a német bulvársajtót, így a reklámértékre nem panaszkodhatott sem ő, sem Szijjártó Péter, sem az Orbán-kormány.

Szily arra hívja fel a figyelmet, hogy Matthäus szerdán már meggondolta magát, mikor megtudta, hogy aznap lezárják Dubaj repülőtereit. Az egykori focista elmondása szerint sikertelenül kereste a német nagykövetséget, de hiába, viszont Szijjártó segített neki, hogy beengedjék Magyarországra.

Érdekesség, hogy Matthäus orosz barátnője végül valahogy mégis eljuott Nürnbergbe – olvasható a 444.hu-n.

Szily László szerint ugyanakkor „eléggé úgy tűnik, hogy a feltűnően rosszul informált Matthäus az összes többi itt élő külfödihez hasonlóan simán beléphetett volna a határon akkor is, ha érkezéskor kezd intézkedni, így az egész sztori inkább arról szólt, hogy cikkek jelenjenek meg róla a német bulvárlapokban, amikból az is kiderül, hogy micsoda ismerősei vannak Magyarországon.”

Az újságíró végül idézi a külügyminisztérium sajtófőnökének a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatát, amiben az olvasható, hogy amint értesültek a problémáról segítettek a németen, úgy mint ahogy a még külföldön lévőknek is segítünk folyamatosan.

Matthäus is nyilatkozott. Elmondta, hogy miután kiderült, mégsem kell magyar útlevél a beutazáshoz, az otthon hagyott lakcímkártyáját bevitte egy barátja a külügyminisztériumba, így hazatérhettek. Minden hivatalosan történt, bármilyen kivételezés nélkül. Matthäus-féle transzporttal egyébként öt Dubajban rekedt magyar is eljutott Budapestre.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dubaj Lothar Matthäus Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés