Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Itt a Libri irodalmi díj tíz döntőse: idén három szegedi vonatkozású író művét is jelölték
Művház 2020. március 28. 10:11

Itt a Libri irodalmi díj tíz döntőse: idén három szegedi vonatkozású író művét is jelölték

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A 179 alkotás közül a döntőbe választott tíz között három szegedi érintettségű író is van: Darvasi László, Grecsó Krisztián és Závada Pál. Május 8-ig lehet rájuk szavazni!

Hirdetés

A könyves cég az évenként odaítélendő elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be. A nyertesek 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2019-ben összesen 179 könyv felelt meg, a lista 51 kiadó könyveiből állt össze. Az ezekből összeállított listából választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló – idén már 180 fősre duzzadt – szakmai bizottság a 10 döntős művet. 

A szakmai bizottság tagja volt többek között Arató László, Barabás Zsófi, Bárdos András, Bősze Ádám, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Csáki Judit, Csáki László, Gyurkó Szilvia, Horváth Gergely, Kepes András, Krusovszky Dénes, Sándor Pál, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor is.
Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki majd azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri ebből a tíz könyvből választhatja ki a díjazottakat:

 • Babarczy Eszter: A mérgezett nő
 • Barnás Ferenc: Életünk végéig
 • Bodor Ádám: Sehol
 • Darvasi László: Magyar sellő
 • Grecsó Krisztán: Vera
 • Láng Zsolt: Bolyai
 • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
 • Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
 • Tóth Krisztina: Fehér farkas
 • Závada Pál: Hajó a ködben

A zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója,  Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja,  Károlyi Csaba Artisjus díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató,  Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség március 25-től május közepéig, majdnem két teljes hónapon át szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között száz ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze.  Az elismeréseket előreláthatóan májusban adják majd át.

Ezért szegediek ők…

Darvasi László József Attila-díjas író bár Törökszentmiklóson szültetett a városhoz való szoros kötődése miatt ma már szegedi íróként tarjuk számon. 1986-ban diplomázott Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán. Négy éven keresztül itt is tanítóskodott, majd 1989-től öt évig a Délmagyarország munkatársa volt, és szerkesztette a szegedi Pompeji című folyóiratot is.

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író ugyancsak nem szegedi születésű, ő Szegváros látta meg a napvilágot, 2001-ben a József Attila Tudományegyetemen szerzett magyar szakos diplomát.  Később rövid ideig a Délmagyarország tárcistája is volt. Szeged Grecsó életében fontos helyszín, több regénye, elbeszélése is itt játszódik, többek között a most díjra jelölt Vera is.

Závada Pál Kossuth-díjas író a szomszédos Békés megyében, Tótkomlóson született. Középiskolai tanulmányait a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban végezte 1969–1973 között, majd a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát 1978-ban, de szegedi kapcsolatait, kötődését máig megőrizte. 2018 novemberében ősbemutatóként állította színpadra a Szegedi Nemzeti Színház Az utolsó üzlet című színművét a Kossuth-díjas Lukáts Andor rendezésében.

rag
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Darvasi László Grecsó Krisztián irodalom könyv Libri irodalmi díj Závada Pál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés