Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus: így készít házilag szájmaszkokat egy nyugdíjas tápéi hölgy Szegeden – segítenek az ősi praktikák
Szegeden 2020. március 27. 17:36

Koronavírus: így készít házilag szájmaszkokat egy nyugdíjas tápéi hölgy Szegeden – segítenek az ősi praktikák

Képriport
Napi 10-15 szájmaszkot varr Széll Mária, miután Szécsényi Rózsa alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője kezdeményezésére a helyi nyugdíjas klubok megszervezték a munkát és az elosztást.

Hirdetés

Egyelőre főként a postások és polgárőrök kapnak a házilag készített maszkokból, de Marika néni egyéni megrendelésre bárki számára megcsinálja a koronavírus-járvány idején oly fontos védőeszközt.

Sokat ér mostanában az, ha valaki nem vár másokra, hanem maga veszi kezébe az ügyeket – vallja a 72 éves Széll Mária, a Tápai Őszikék Nyugdíjas Egyesület tagja.

A valaha szövőnéként is dolgozó hölgy azután kezdett pamut anyagokból szájmaszkokat varrni, hogy Szécsényi Rózsa, a településrész képviselője a Facebookon felhívta a figyelmet egy hasonló kezdeményezésre, mely az ország egy másik településén sikeresen működik. A munka koordinálását Molnár Mária, a Tápai Nyárutó Nyugdíjas Egyesület tagja vette a kezébe. Otthonról telefonon, e-mailben, és a közösségi oldalakon méri fel az igényeket, illetve szerez alapanyagot Széll Mária számára.

Hogyan készül házilag a védőmaszk?

A házilag készült maszkokat ugyanis olyan pamutdarabokból varrja meg Marika néni, melyek például régi férfi ingek hátából, vagy éppen az elhasznált ágylepedőkből származnak. Hipós vízben ki kell főzni ezeket az anyagokat, így tökéletesen sterillé válnak, majd méretre szabja ezeket.

Két rétege van a szájmaszkoknak, melyek közé papírzsebkendőt lehet helyezni, ami szűrőként funkcionál. Nagy előnye a házi szájmaszknak, hogy újra felhasználható, ugyanis a papírzsebkendőt időközönként ki lehet cserélni a két réteg között, a pamutanyagot pedig forró vasalóval át kell forrósítani.

Az ősi házi praktikák felélesztése nagyon fontos ilyen helyzetekben, hiszen Széll Marika néni már legalább 100 ilyen maszkot legyártott, így jutott a postásoknak, akik hiányt szenvednek ezekből a védőeszközökből, de kaptak a polgárőrök is, akik nem csupán saját maguk használják, hanem igény szerint a járókelőknek is adnak ezekből.

A biztonsági intézkedéseket maximálisan betartva Marika néni az elkészült szájmaszkokat kihelyezi a kerítésre, onnan viszik el azok, akiknek szükségük van védőfelszerelésre. Jönnek egyéni megrendelések is, most éppen 20 darab maszkot varr egy felkérésre.

A védőfelszerelést ingyen adja, de mindenkit nagyon nyomatékosan megkér arra, hogy hozzanak használt pamutruhákat, mert, ha az alapanyag elfogy, nem tud több szájmaszkot varrni.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Tápé védőmaszk egészségügyi maszk Szécsényi Rózsa Széll Mária
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés