Hirdetés
Művház 2020. március 27. 16:07

Üres nézőtérről mondta el színházi világnapi üzenetét Barnák László

Ma van a színházi világnap. Közel hatvan év alatt most először fordul elő, hogy nem az esti előadás előtt hangzik el a művészek üzenete. A járvány miatt bezárt színházban Barnák László az üres nézőtéren olvasta fel a világnap globális üzenetét. Nézze meg!
Hirdetés

Nemzetközi Színházi Intézet 59 évvel ezelőtt ezt a napot jelölte ki arra, hogy elhangozzon egy üzenet a színpadon minden egyes előadás előtt. Erre most nem kerülhet sor, ezért Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója rendhagyó módon nem az esti előadás előtt, hanem az üres nézőtéren olvasta fel az idei üzenetet. 

Barnák László elmondta: a színházat bezárták, a próbákat felfüggesztették, de ügyeleti szinten továbbra is folyik a munka, mert a korlátozások után folytatni akarják az előadásokat.

A világnap globális üzenetét idén Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró fogalmazta meg.

A Magyar Teátrumi Társaság is üzenetet tett közzé

A magyar színpad nemzeti nyelvünk, kulturális emlékezetünk ápolásának legjelentősebb közösségi tere – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Teátrumi Társaság színházi világnapi üzenete.

Az üzenetben elhangzik, színházi elődeink a társadalmi felelősséget is mélyen átérezték és tanúsították, így az 1848. március 15-i félbeszakadt Bánk bán idején, az I. világháború front- és hadifogoly színházaiban, a sebesültek megsegítésére tartott estélyeken. 

Tanúsították a második világégésben lebombázott színházak akár saját kezű újjáépítésével, az 1956-os forradalomban és az 1989-90-es eseményekben való bátor kiállásukkal. 

Az üzenet arra hívja a figyelmet, hogy a színházak a mostani embert próbáló időszakban is józanul helyt állnak, felismerve, hogy néha az a felelős döntés, ha a színház bezárja a kapuit. Sokan közülük türelemre, egymás iránti felelősségvállalásra, otthonmaradásra biztatták nézőiket, miközben tudták azt, hogy az elmaradt előadások számukra súlyos bevételkiesést okoznak.

Egyre több színház, zenekar interneten közvetít, enyhítve az emberek kényszerű elszigeteltségét. Tudják, hogy az élő emberi szóra most még nagyobb szükség van, hogy a művészet gyógyító erejének megérzése, a teremtő képzelet életben tartása nemzetünk szellemi egészségének záloga – írják üzenetükben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László járvány koronavírus Szegedi Nemzeti Színház