Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Sokan elmentek vásárolni a hétvége és a szombattól érvényben lévő korlátozások miatt – élelmiszerbolti körkép
Szegeden 2020. március 27. 15:55

Sokan elmentek vásárolni a hétvége és a szombattól érvényben lévő korlátozások miatt – élelmiszerbolti körkép

A Rókusi körúti Tescóban, a Mars téri piacon és négy, a belvárosban található élelmiszerboltban jártunk – két Spar, egy-egy Tesco és Coop –, hogy megnézzük, mennyire rohamozták meg a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás előtt a boltokat a vásárlók.

Hirdetés

A legtöbb helyen élénk forgalmat tapasztaltunk. Ez egyszerre érvényes a vásárlók számára és a kosaraikban található élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok mennyiségére. 

Bár a koradélutáni körsétánk sok esetlegességet rejt magában – reprezentatívnak semmiképpen nem nevezhető –, mégis tény, hogy a legnagyobb forgalommal a Széchenyi téri Sparban találkoztunk, ahol valóban kígyóztak a sorok a pénztárak előtt.

Az emberek nagytöbbsége a pékárun kívül húsokat, felvágottakat, félkész ételeket, olajat, lisztet, száraztésztákat és cukrot vásárolt. Ugyanakkor az is érzékelhető volt valamennyi általunk meglátogatott boltban, hogy az ott dolgozók megkettőzött erővel töltik vissza a polcokat. Így

átmeneti áruhiányt lényegében sehol nem tapasztaltunk. 

Szembetűnő, hogy nagy mennyiségben fogynak a déli gyümölcsök (narancs, banán, kiwi), és mellettük az alma. Drágult, de továbbra az egyik legkelendőbb a burgonya, és feltűnően sok fogy a mirelittermékekből. Olajból és zsírból – ellentétben az elmúlt napokkal – sehol nem volt hiány.

Továbbra is sláger a WC-papír, a legkülönfélébb tisztító- és fertőtlenítőszerek, és úgy érzékeltük, hogy édességből (főleg csokoládéból) és kávéból is többet vásároltak az emberek.

Láthatóan az otthoni készletek túlbiztosításának célja is vezeti ilyenkor a vásárlókat. 

Az elmúlt napok után természetesnek hat, hogy a vásárlók szinte kivétel nélkül betartják a boltok belsejében azokat a biztonsági szabályokat, amelyeket a járványügyi helyzetben kérnek tőlük. Több helyen a bolti hangosbemondó is folyamatosan ismétli  az üzletekben betartandó járványügyi ajánlásokat.

Se felvásárlási lázat, se áruhiányt, se türelmetlenséget nem tapasztalunk belvárosi körsétánk alatt.

Az emberek fegyelmezetten veszik tudomásul, hogy hosszabb ideig kell sorban állniuk a kasszák előtt.

Nem tudja, hogy mi lesz szombattól? Kattintson ide, és olvassa el, milyen korlátozásokat vezetett be a kormány: Orbán Viktor: Kijárási korlátozások „elviselhető módon”

Mars téri piac: felkészültek a rohamra

Péntek délelőtt a Mars téri piacon még nincs látható hatása a kormány új rendelkezésének, a kijárási korlátozásnak. Nem igazán voltak többen, mint az elmúlt napokban. Áruból is volt mindenhol. „Felkészültünk, a szombati rohamra, szerintem nagyon sokan lesznek” – mondta az egyik árus, aki azonban nem tart attól, hogy elmaradnának a vásárlók.

A Szegedi Városkép és Piac Kft. közben egy közleményben kéri a piacra járók együttműködését a gördülékeny vásárlás elősegítése érdekében. Ebben arról tájékoztatják a vásárlókat, hogy a rendeletben foglaltak szerint a 65 évnél idősebb vásárlók kizárólag 9 és 12 óra között, a 65 évnél fiatalabbak pedig kizárólag 9 óra előtt és 12 óra után tartózkodhatnak a piac területén, betartva a másfél méteres távolságot. A piac biztonsági szolgálata és a piac munkatársai ellenőrzik a belépést, melynek elősegítése érdekében március 28-án szombattól a Mars téri piac területére gyalogosan a nagykörút felőli két bejáraton, illetve a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli kapuján lehet belépni. A gépjárművel érkezők továbbra is a parkoló felől tudják megközelíteni a piacot. A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy a piac területén 6 helyen található mobil kézmosó, mely segít az alapvető higiéniai szabályok betartásában.

Péntek dél körül a Rókusi körúti Tescóban sem volt nagyüzem. Egy kicsivel nagyobb volt a forgalom, mint az elmúlt napokban, de nem volt tolongás. Az is igaz, hogy

a javasolt 1 méteres védőtávolságot nem mindenki tartotta be, főleg a pénztáraknál.

Áruhiányt nem tapasztaltunk, a középső sorokban raklapokon áll a rengeteg termék, konzervek, üdítők, tészták. Üres polcokat egyedül a liszteknél láttunk, de ott is volt még minden, csak néhány polcot ürítettek ki a vásárlók. 

Nem újdonság, mégis megjegyezzük: valamennyi boltban az eladók és a pénztárosok szájmaszkban és gumikesztyűben dolgoznak. A piacon ez kevésbé volt jellemző, ott csak elvétve viseltek maszkot az árusok. Úgy tűnik, ehhez hosszú időre hozzá kell szoknunk.

B. P., V. I.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bevásárlás járvány koronavírus Mars tér Mars téri piac piac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés