Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Amikor nem lesz a boldogító igenből: a tavaszi esküvőket Szegeden is sokan lemondják
Szegeden 2020. március 27. 08:06

Amikor nem lesz a boldogító igenből: a tavaszi esküvőket Szegeden is sokan lemondják

Rosszul indul az idei esküvői szezon. Szigorú szabályok mellett ugyan megtartható az esküvők hivatalos része, de a lakodalom már nehezebb eset, ezért sokan inkább várnak és elhalasztják életünk nap napját. Közben a lemondásokat az egész üzletág megszenvedi.

Hirdetés

A veszélyhelyzet kihirdetése ellenére a polgári esküvőket – bizonyos szigorítások mellett – meg lehet tartani Magyarországon. A ceremónián engedélyezett létszámról az önkormányzatok helyben döntenek. 

Van, ahol csak a tanúkat engedik be a párral, máshol száz vendég is eljöhet

Szolnokon és Szombathelyen legfeljebb húsz fő lehet jelen az esküvőn az ifjú párral és tanúkkal együtt, Győrben és Mosonmagyaróváron már csak tizenöten vehet részt a szertartáson, Kazincbarcikán pedig tizenketten lehetnek jelen az anyakönyvvezető által levezényelt hivatalos esketésen. 

A legszigorúbb helyi szabályozást Tatán, Martfűn, Tapolcán és Siófokon vezették be, ahol az ifjú pár mellett mindössze a két tanú vehet részt az eseményen. 

Szegeden – a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint – a városházán, valamint Dorozsma és Tápé házasságkötő termeiben pénteken és szombaton legfeljebb százan vagy annál kevesebben vehetnek részt a házasságkötési ceremónián. Azoknak a pároknak, akik ragaszkodnak az esküvőhöz, de a járvány miatt tartanak a részt vevők nagyobb létszámától, a keddi és csütörtöki napokon a polgármesteri hivatal lehetőséget biztosít szűk körű, legfeljebb 15 fős esküvőre a házasságkötő teremben.

Esküvő az idén, a lakodalom pedig csak jövőre?

Egy, másfél éves szervezőmunka eredményét is áthúzhatja most a koronavírus-járvány. Az éttermekre, rendezvényhelyszínekre vonatkozó korlátozások miatt nincs hol megtartani a lakodalmakat és az esküvőkön is azt kérik, hogy minél kevesebb vendég jelenjen meg. 

Az egyik házasságra készülő fiatal, István Zsolt a Szeged Televíziónak elmondta, párjával május 16-án szeretnének házasságot kötni. Hatvan-hetven fős lakodalmat terveztek a szőregi művelődési házba, ami a járvány miatt bezárt. Most valószínűleg azt a megoldást választják, hogy a polgári esküvőt szűk családi körben megtartják, a lakodalmat pedig jövőre halasztják.

– A múlt hét végén is szerveztünk esküvőt és ezen a héten is lesz olyan pár, aki most mondja ki a boldogító igent – mondta el Menyhért Kata, a Confetti Esküvőszervező Iroda szakembere.
Megtudtuk, a fiatalok érdeklődése változatlanul nagy a házasságkötés iránt, a folyamatot most azonban kissé megakasztotta a járvány, de a legtöbben igyekszenek pozitívan állni a helyzethez és áthidalják a nehézségeket.

Egyes becslések szerint országszerte közel húszezer esküvő került veszélybe idén a koronavírus-járvány miatt. Az április eleji lakodalmakat egyértelműen nem lehet megtartani, de valószínűleg a májusiakat sem. Ezért akadnak, akik igyekeznek az esküvőt és lakodalmat is átütemezni a nyár végére vagy őszre. Ha szerencséjük van, még találnak szabad időpontokat, ami azért egyáltalán nem egyszerű, mert sokan még a járvány kirobbanása előtt eleve ezt az időszakot választották.

– A polgári szertartásoknál azt tapasztaljuk, hogy kisebb létszámmal, de megtartják a párok. Az áprilisi esküvőket pedig igyekeznek későbbre áttenni. A júniusra esküvőt tervező párok azonban egyelőre várnak, reménykednek, de szinte mindegyiknek van egy B-terve is. Ők – ha elhúzódna a rendkívüli helyzet – az őszi-téli időszakra tennék át az egybekelés idejét – mondta Menyhért Kata.

Szegeden tavaly 950 házasságot kötöttek, döntő többségét a városháza házasságkötő termében, ahol továbbra is több pár kel egybe. Az elmúlt hét végére tervezett 18 esküvőnek alig egyharmadát mondták vissza, tették át későbbi időpontra a fiatalok.

Az anyakönyvi hivatal igyekszik a legnagyobb biztonság feltételeit megteremteni: csökkentették a teremben a székek számát, és minden szertartás után fertőtlenítik a termet.

Ám akinek nem életbe vágóan fontos – például valamilyen állami támogatás vagy hitel felvétele miatt –, hogy minél előbb meglegyen a házassági anyakönyvi kivonat, az most elhalasztja az esküvőjét, hiszen a lakodalmat aligha tudja hol megtartani, mert a járványveszély miatt most tilos zenés-táncos rendezvényeket szervezni, és a vendéglők is legfeljebb délután 3 óráig tarthatnak nyitva, ami aligha a legideálisabb időpont egy lakodalomhoz.

Nemcsak a fiatalokat, az egész rendezvényszervező ágazatot sújtja a járvány

Egy esküvő és lakodalom nagyon sok szereplő együttes munkájának összehangolását igényli. Az álomesküvő megszervezésére legalább egy, másfél évet kell szánni napjainkban. A házasságot tervező pároknak ennyi idővel a tervezett nagy nap előtt már érdemes érdeklődni, főleg a lehetséges helyszínekről, majd le is foglalni az ideálisnak bizonyuló éttermet, rendezvényhelyszínt. 

Ezek azonban már márciusban teljes kapacitással szoktak üzemelni.  Így csak ebben a hónapban 15-20 rendezvényt kellene átszervezniük a fiatal párok igényei szerint, de azt sem tudják még, mikorra. Hasonlóan szorult helyzetben vannak a lakodalmi zenekarok is, amelynek a naptára szinte évekre előre már betelt, és nem egyszerű újabb időpontot találni.

És akkor még ott van a ruhák, a dekoráció, a jegygyűrűk és a virágok kiválasztása, szerződéskötés a megfelelő ceremóniamesterrel, fotóssal, videóssal, DJ-vel vagy zenekarral.

A legtöbb cukrászda például a járvány miatt már bezárt, ahol mégis üzemelnek, ott sem biztos, hogy a fertőzésveszély miatt vállalják esküvői torta elkészítését. Több cateringgel foglalkozó cég pedig az elmaradt esküvők miatt úgy próbál talpon maradni, hogy online megrendelésre napi menüket szállít ki, ezzel köti le kapacitását. A probléma kevésbé érinti az egyébként is túlterhelt menyasszonyi ruhaszalonokat.  Mivel a párok többsége csak elhalasztja a szertartást, így most kényelmesen ráérnek a varrással.

A legtöbb ceremónia mester, fotós és videós pedig másodállásban dolgozik hétvégenként az esküvőkön, így az ő megélhetésük a következő hónapokban is biztosított. Bajba azok kerülhetnek, akiknek egyetlen bevételi források az esküvőkhöz, lakodalmakhoz kötődik.
 
Legnehezebb döntés előtt viszont mégis a fiatal párok állnak: ott, ahol még nem tiltották be a menyegzőket, nekik kell felelős döntést hozniuk: megtartják-e, vagy – vállalva az anyagi károkat is – inkább a maximális biztonság mellett döntenek? 

Emma Stone is lemondta esküvőjét a járvány miatt 

Az Oscar-díjas amerikai színésznő, Emma Stone és vőlegénye, Dave McCary most hétvégén mondták volna ki a boldogító igent Los Angelesben. A szerelmesek a decemberi eljegyzés után kezdték el szervezni az esküvőt. A járvány miatt azonban most úgy döntöttek, elhalasztják a ceremóniát, mert nem szeretnék kitenni bármiféle veszélynek a több száz fős vendégsereget, akiknek egy része már egyébként is jelezte, nem vesz részt a nagy napon.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: esküvő házasság lemondás rendezvény városháza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés