Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 26. 12:58

Betegség esetén, ki helyettesítheti Orbán Viktort? Törvénytelen a helyi kijárási tilalom meghirdetése

Saját hatáskörben kell dönteniük az egyetemeknek, a polgármestereknek és a belügyminiszternek azt követően, hogy lejár a vészhelyzet adta 15 napos határidőt. Így döntött a kormány.

Hirdetés

A csütörtöki kormányülés után Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott tájékoztatót a kormányinfón az itt hozott döntésekről. Ezek szerint a Igazságügy Minisztérium állásfoglalását elfogadva a kormány úgy döntött: saját hatáskörben azért nem hosszabbítja meg a vészhelyzet kihirdetését újabb 15 nappal, mert ezzel kiürítené a parlament hatás- és jogkörét.

Ezzel összefüggésben arra kérte az egyetem vezetőit, hogy saját hatáskörben hosszabbítsák meg a felsőoktatási intézmények bezárásáról hozott döntést, ugyanerre kérték a bölcsődék és az óvodák kapcsán a polgármestereket.

Belügyminiszteri rendelettel hosszabbítják meg a magyar határok lezárást a személyforgalom elől – mondta el Gulyás Gergely.

Megerősítette, hogy továbbra is a koronavírus-járás elleni védekezés elején járunk, a csoportos megbetegedések még nem léptek fokozatot.

Azaz még nem jött el a tömeges megbetegedések időszaka, de hamarosan ez is bekövetezik. A tájékoztató egy másik pontján, egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott:

mai tudásunk szerint június-júliusban tetőzhet a járvány Magyarországon. 

Jelenleg 2500 lélegeztetőgép található az országban, de újabbakat vásárolnak. Ezzel kapcsolatban a ma, elektronikusan ülésező EU-csúcson azt kéri a magyar kormány, hogy vámmentesen érkezhessenek be az unió területére a védekezéshez használt eszközök – jelezte a miniszter. (Az unió történetében első alkalommal fordul elő, hogy ilyen módon tanácskoznak a tagországok kormányfői.)

Gulyás Gergely elmondta: eddig 100 milliárd forintot költöttek a védekezésre, és a központi költségvetésben rendelkezésre áll az a több százmilliárd forint, ami a további feladatok ellátásához szükséges. Sajnálkozva állapította meg, hogy az EU csak a meglévő pályázati források erejéig biztosít pénzügyi segítséget a tagállamoknak a járvány legyőzésére. Ez Magyarország számára azért kedvezőtlen megoldás, mert szinte valamennyi pályázati összeget lehívták, így pluszösszeget aligha remélhetnek Brüsszeltől – hangzott el.

A hitel-visszafizetési moratórium bevezetésével 3 ezermilliárd forint maradhat a lakosságnál, ami segít abban, hogy életben tartsák a gazdaság működését. Gulyás Gergely egyben itt jelentette be, hogy a március 26-ai határnappal a Magyar Villamosipari Művek (MVM) 17 milliárd 440 millió forintért megvásárolta a Mátrai Hőerőművet, amelynek azért kiemelkedő a szerepe a hazai energiatermelésben, mert a magyar áramtermelés 16 százalékát biztosítja. (Ismeretes, hogy nemrégiben Mészáros Lőrinchez köthető cégek vásárolták meg a vállalkozást, jelentős összegű nyereséget véve ki a cégből. Utóbb a veszteséges működésre hivatkozva ajánlatot tettek az államnak, hogy eladják számára az erőművet működtető céget.)

Alaptörvényt kellene ahhoz módosítani, hogy az parlament online ülésezhessen, és elektronikusan szavazhasson – válaszolta egy kérdésre Gulyás, hozzátéve: ez a változtatás legalább egy hónapos törvényalkotói munkát igényelne. Ezért ez most nincs napirenden.

A központi költségvetés nem tudja és nem is akarja kárpótolni a helyi önkormányzatokat az elmaradt helyi adóvételek elmaradása miatt.

A miniszter szerint erre nincs lehetőség. A járványhelyzet heti 140-150 milliárd forinttal csökkenti az ország GDP-jét.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: márciusban 30-40 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, ami áprilisban újabb 100 ezerrel emelkedhet. Hozzátette: valójában az a kérdés: hány százezer munkanélküli lesz az országban.

Egyben reményét fejezte ki, hogy ez az állapot legfeljebb néhány hónapig állhat fenn, és hamar magához tér a járvány után a gazdaság.

Megbecsülni sem lehet, mekkora lehet az év végére a központi költségvetés hiánya és a gazdasági növekedés – válaszolt egy erre vonatkozó kérdésre a miniszter. Szerinte idén nagyobb eredmény volna a 2 százalékos növekedés, mint tavaly az 5 százalékos.

Törvénytelenül jártak el azok a polgármesterek, akik teljes vagy részleges kijárási tilalmat hirdettek ki településükön. Ez a jog kizárólag az államot illeti meg – nyomatékosított Gulyás Gergely.

A mai állapot szerint nem változik sem az érettségik, sem az egyetemi felvételik időpontja – hangzott el a csütörtöki kormányinfón.

Ki helyettesíti Orbán Viktor, ha betegség miatt nem tudja ellátni feladatát, és vele egyidejűleg Pintér Sándor belügyminiszter sem képes erre? – kapta a kérdést Gulyás Gergely, aki úgy válaszolt: Pintér Sándor mellett Semjén Zsolt és Varga Mihály is miniszterelnök-helyettes, a pótlás megoldott. De mint hozzátette: a miniszterelnök munkaképessége nincs veszélyben.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely Kormányinfó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés