Szegeden 2020. március 25. 18:18

Koronavírus-járvány: tegyünk azért, hogy ne legyenek bajban az állatmenhelyek!

Még nincsenek bajban, de néhány hónapon belül pénz hiányában abba kerülhetnek a hazai állatmenhelyek. Az eseti adományozók száma már most drasztikusan csökkent Szegeden, miközben a kutyáknak és a macskáknak továbbra is eledelre van szükségük.

Minderről Farkas Gabriella, a Tappancs Állatvédő Alapítvány elnöke beszélt. Mint megtudtuk, jellemzően négy forrásból biztosítják a működésünkhöz – alapvetően a kutyák és a macskák etetéséhez – szükséges működési forrást:

  • az 1 százalékos adóból,
  • az állandó,
  • valamint az eseti befizetők adományaiból
  • és a német partnerszervezetektől kapott összegből.

A szegedi állatmenhely gondjai többrétűek. Egyfelől attól tartanak, a koronavírus miatt ebben az évben kevesebben fogják felajánlani számunkra adójuk 1 százalékát. Egyszerűen azért, mert ezekben a rendkívüli időkben elfeledkeznek erről. Másfelől már most tapasztalják, hogy drasztikusan csökkent az eseti adományok száma és az általuk felajánlott összeg nagysága.

Mint Farkas Gabriella a szeged.hu érdeklődésére elmondta: tisztában vannak azzal, hogy ebben a pillanatban az állatmenhelyek kérdése sokadrangú kérdés. Ők csupán arra szeretnék felhívni a figyelmet: ha nem változik a helyzet, akkor néhány hónapon belül nagyon komoly gondjaik lesznek.

A Tappancs Állatvédő Alapítvány működtette menhelyen átlagosan 150–160 kutya és 30–40 macska található. Nekik biztosítani kell a napi eledeladagot. Emellett gondoskodni kell állatorvosi ellátásukról is. A Szeged melletti tanyán hét állatgondozó látja el a négylábúakat, napi 12 órás műszakban 2-3-an, így képesek biztosítani a szabadnapokat.

– A koronavírus-járvány miatt a menhely zárva tart, mert óvni szeretnék dolgozóik egészségét – tudtuk meg Farkas Gabriellától. A kutyák és macskák örökbeadása szünetel, és tovább fokozza gondjaikat, hogy szünetel az állatok Németországba történő örökbeadása is, mert Európaszerte lezárták a határokat.

A nehéz helyzetben arra kérik az adóbevallásukat készítőket, ne feledkezzenek meg az adó 1 százalékos felajánlásában a Tappancs Állatvédő Alapítványról. Az innen érkező összeget szeptemberben tudják lehívni.

– A felelős állattartás szabályainak fokozott betartására szeretnénk kérni a lakosságot – mondta el portálunknak Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi vezetője. Sok kóbor állatot látni az utcákon, ezért kéri az egyesület, hogy a koronavírus idején se dobják utcára gazdáik kutyáikat és macskáikat.

– A koronavírus állatról nem terjed az emberre, így ha valaki attól való félelmében akar megszabadulni kedvencétől, hogy ezzel a saját egészségét óvja, akkor aggodalma teljesen alaptalan – fogalmazott megkeresésünkre Seres Zoltán. Előfordulhat, hogy takarékossági okok miatt az állatok gazdái mostantól nem lesznek képesek megvenni a megszokott minőségi eledelt kedvenceknek. Számukra megfelelő étel lesz a házi koszt maradéka is ebben a szükséghelyzetben – tudtuk meg.

Seres Zoltán külön felhívta arra a figyelmet, hogy a tavasz kezdetével eljött párzási időszak. Gazdáik most ne engedjék a szaporodást, minden lehetséges módon akadályozzák meg. Fontos az is, hogy ne maradjanak el a szokásos napi kutyasétáltatások, amelyek esetében kizárólag arra kell ügyelni, hogy nem menjünk tömegbe, ne tegyük ki maguknak fertőzésveszélynek.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Orpheus Állatvédő Egyesület pandémia Tappancs Állatvédő Alapítvány világjárvány