Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A koronavírus az ingatlanpiacot is lefertőzte: Szegeden szinte teljesen befagytak a lakáseladások
Szegeden 2020. március 25. 16:55

A koronavírus az ingatlanpiacot is lefertőzte: Szegeden szinte teljesen befagytak a lakáseladások

A járvány terjedése miatt gyakorlatilag Szegeden is teljesen leállt az ingatlanpiac. Ameddig a veszély tart, az emberek ódzkodnak attól, hogy idegeneket engedjenek be lakásukba és az ingatlanosok többsége is inkább otthoni dolgozik. Mi lesz azután, ha elvonul a ragály? Erre ma senki sem kötne fogadást.

Hirdetés

Ingatlanszakértők szerint a következő hetekben-hónapokban teljesen leálló piacra kell számítani. A lakáshirdetések számának csökkenése is azt mutatja, most csak azok próbálják eladni az ingatlanukat, akik attól tartanak, hogy a vírus lecsengésével komolyabb áresés jön.

Az ingatlanpiac 2008 és 2013 között már átvészelt egy elhúzódó válságot, majd az elmúlt években megerősödött és soha nem látott növekedésnek indult. A legnagyobb karriert a panelek futották be, ezek ára néhány év alatt megduplázódott és tavaly átlagosan 20 millió forinthoz közel zártak Szegeden is.

„A váratlanul érkező koronavírus-járvány egy lassuló, konszolidálódó periódusban találta a lakáspiacot, így ésszerű rövidtávon akár árcsökkenésre is felkészülni. Ez azonban valószínűleg csak átmeneti lesz.”
(Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője)

A vásárlási pánik az év elejére azután alább hagyott, ha lassan is, de csökkenni kezdtek az ingatlanárak. Szegeden nagyjából 10–20 százalékkal mérséklődött a panellakások ára már a járvány kitörését megelőző fél évben is. Míg tavaly nyáron egy 55 négyzetméteres panellakást 18 millióért el lehetett adni, addig ezért az év elején legfeljebb 16,5 millió forintot adtak a vevők.

Ha nem üt be a járvány, néhány évig bizonyára maradtak volna nagyjából ezen magas szinten a lakásárak, mert a keresletet még mindig nem tudta követni a kínálat. De jött a járvány, és egyik napról a másikra gyakorlatilag teljesen leállította az ingatlanpiacot, a legtöbb vevő eláll most vásárlási szándéktól és kivár, mert a jövő teljesen bizonytalan.

A piaci lefagyása annak is betudható, hogy az emberek a fertőzésveszély miatt tartanak a fizikai érintkezéstől, sokan félnek attól, hogy most idegen nézelődőket engedjenek be lakásukba. Ráadásul az ingatlanközvetítők közül is egyre többen választják az otthoni munkavégzést, ha egyáltalán van munka.

A jelenlegi piaci prognózis szerint két elkülöníthető időszakra lehet számítani a közeljövőben:

  • a vírus terjedéséig, vagyis ameddig a járvány tart, lényegében néhány alkalmi és szükségszerű adásvételt leszámítva teljesen leáll a piac.
  • A járvány levonulását követően azonban a szakértők szerint a piac is hamar helyre állhat. Komolyabb árcsökkenés elsősorban akkor képzelhető el, ha megnövekszik a munkanélküliség, vagy ha a gazdasági teljesítmény csökkenése miatt visszaesnek az átlagbérek.

Ha rövid, néhány hónapos lefutása lesz a koronavírusnak, várhatóan nem fogja érdemben befolyásolni a későbbi lakásárakat. Ha viszont elhúzódik hosszú hónapokra, vagy akár egy évre, és a gazdaság teljesítményében is jelentős nyomot hagy, akkor az egész ingatlanpiac hatalmas ütést kaphat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ingatlan ingatlanár ingatlanpiac járvány koronavírus lakás lakásár lakáspiac pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés