Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Egyre fontosabb szerepben a hadsereg, növelik az intenzív ágyak számát, kórházat alakítottak ki a Hungexpon is
Túl a városon 2020. március 25. 12:46

Egyre fontosabb szerepben a hadsereg, növelik az intenzív ágyak számát, kórházat alakítottak ki a Hungexpon is

Még mindig nincs tömeges megbetegedés a koronavírus-járvány kapcsán hazánkban, de azt sem lehet tudni: hány intenzív ágy áll e pillanatban rendelkezésre, hogy fogadhassák a betegeket. Újabb 13 cégnél jelent meg a honvédségi irányító törzs.

Hirdetés

Az operatív törzs szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos kitért annak a kérdésnek a konkrét megválaszolása elől, hogy mekkora kapacitásban lenne képes fogadni a hazai egészségügyi ellátórendszer az intenzív osztályokra bekerülő betegeket. Annyit mondott el, hogy „folyamatosan bővítik a kapacitásokat”. Valamint annyit, hogy a Dél-Pesti és a Korányi Kórház fogadná a koronavírusos betegeket a megyei kórházak fertőző osztályai mellett. Nem tett említést a szegedieket és a Csongrád megyében élőket nagyon is közelről érintő kérdésről, arról, hogy a II. kórházat részlegesen járványkórházzá alakították át.

Annyi viszont kiderül, hogy

jól haladnak a munkálatok Kiskunhalason annak a konténerkórháznak kialakításával, amely hamarosan járványkórházként fog működni.

Egy kérdésre válaszolva az egészségügyi szakember elmondta, hogy jelenleg hat koronavírusos beteget kezelnek intenzív osztályon. Ez a szám folyamatosan változik – tette hozzá.

A cél továbbra is a járvány terjedésének lassítása – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos. Továbbra is csoportosnak nevezhető a megbetegedések magyarországi száma, ez még nem érte ez a tömeges megbetegedések szintjét – húzta alá a megszólaló.

A reggel kiadott járványstatisztika nem változott:

továbbra is 226 azonosított fertőzöttet tartanak számon az országban, és tízen vesztették eddig az életüket,

legutóbb egy több alapbetegségben szenvedő brit állampolgár.

Újdonság volt az operatív törzs online sajtótájékoztatóján, hogy annak résztvevője volt Ratatics, a MOL Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta: átszervezték almásfüzítői gyáruk termelését, ahol mostantól naponta 50 ezer liter fertőtlenítő gyártanak naponta. Ez elegendő lesz a teljes hazai igény kielégítésére hosszú távon is – hangzott el.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára rekordgyorsaságúnak nevezte a MOL termelésének átállását. Hangsúlyozta, az egyik legfontosabb feladat a hazai cégek működőképességének biztosítása, és ezzel a várható gazdasági visszaesés mérséklése. Fontos célkitűzés, hogy a hazai cégek a korábbiaknál jobban bekapcsolódjanak az termékek alapanyagainak gyártásában – jelentette ki az államtitkár.

Megerősítette, hogy több mint 3 millió maszk, 130 ezer védőruha, 100 ezer pár gumikesztyű és 86 lélegeztetőgép érkezett az elmúlt napon Kínából Magyarországra.

A létfontosságú cégekhez kirendelt honvédelmi irányító csoportok újabb 13 vállalkozásnál jelentek meg, így ez a szám 71-ről 84-re emelkedett – jelentette be Ruszlin Romulusz, honvéd dandártábornok. Jellemzően azok kerültek be az újabb körbe, amelyek az oxigén előállításával és az élelmiszerellátással foglalkoznak – tette hozzá. Kiderült, hogy a honvédség már nem kizárólag a déli, hanem a nyugati és az észak határszakaszon is részt vesz a határellenőrzési feladatok ellátásában. Hazánk tizenöt nagyvárosában látnak el a katonák járőrözési feladatokat.

Egy kormánydöntés értelmében újabb 15 milliárd fordítható egészségügyi eszközök beszerzésére. Folyamatosan bővítik az intenzív osztályok ágyszámát, és ebben az operatív bizottság szorosan együttműködik a megyei védelmi bizottságokkal – vette át a szót Lakatos Tibor rendőrezredes. A kiskunhalasi járványkórház mellett a fővárosi vásárváros, a Hungexpo területén 330 ágyas járványkórházat alakítottak ki. Ezt akkor veszik igénybe, ha az egyéb kórházi kapacitások beteltek.

A határátkelőkön általánosságban nem kell torlódással számolni. Ez alól kivételt jelent a röszkei, s családpalotai és az ártándi. Utóbbi kettőnél a torládás egyszerre tapasztalható a be- és a kilépő oldalon.

A hatósági házi karantént megsértőkkel szemben eddig 26 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, átlagosan 30 ezer forintot. A rendelkezést megsértők esetében eddig 157 alkalommal kezdeményeztek szabálysértési feljelentést. Ebben az esetben a legfelső büntetési tétel 150 ezer forint lehet.

B. P. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus operatív törzs
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés