• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A koronavírus-járvány mindent visz, vagy mégsem? A szabadtéri szervezői dolgoznak és bizakodnak
Művház 2020. március 25. 10:07

A koronavírus-járvány mindent visz, vagy mégsem? A szabadtéri szervezői dolgoznak és bizakodnak

Június 26-án az Ajándékkoncerttel venné kezdetét az idei szabadtéri játékok a Dóm téren. A nyári színház indulásáig még közel száz nap van, a jegyek több mint felét már eladták. A szervezők most abban bíznak, hogy a fesztivál kezdetéig elvonul a járvány, és minden a helyére kerül, mire megszólalnak a fanfárok.

– A szegediek biztonsága érdekében nagyon korán bezártuk a jegyirodánkat és a kiállításainkat is a Reök-palotában. Jelenleg csak online lehet belépőket vásárolni a nyári szabadtéri előadásokra – mondta Herczeg Tamás, a fesztivált szervező nonprofit kft. igazgatója.

A kulisszák mögött azonban most is lázas szervezőmunka folyik. Azt ma még a járvány okozta bizonytalan helyzet miatt senki sem tudja megmondani, hogy sikerül-e a teljes évadot megtartani vagy csak csonka szabadtérit láthatnak idén a nézők.

– Ebben a bizonytalan helyzetben is mindent megteszünk azért, hogy megtarthassuk az előadásokat, ha időben levonul a járvány. Egyelőre úgy készülünk, hogy az idén is lesz szabadtéri játékok. A működéshez szükséges anyagi forrásokra például a napokban adjuk be a pályázatokat a minisztériumba, és az előadásainkat reklámozó nagyszabású kampányról sem mondtunk le, csak átütemeztük májusra.

Herczeg Tamás: Ebben a bizonytalan helyzetben is mindent megteszünk azért, hogy megtarthassuk az előadásokat. (fotó: Szabó Luca)

Az idei nyárra tervezett kilenc produkció összesen 24 előadására – a Dóm térre és Újszegedre – a jegyek több mint a fele már elkelt. Legnépszerűbbnek az idén a musicalek – a Jézus Krisztus Szupersztár, a visszatérő Apáca show és az Alföldi Róbert által rendezendő West Side Story – számítanak.

– A nézők jelenleg is vásárolnak belépőket az online térben az előadásokra, az természetes, hogy a korábbiaknál most kevesebb jegy fogy, nemcsak a bizonytalanság miatt, hanem azért is, mert átmenetileg leállítottuk a reklámkampányainkat.

Most csak az a biztos, hogy egyelőre minden bizonytalan. A játékok szervezői mégis bizakodnak, folytatják az előkészületeket: rajtuk nem – csak a járványon – fog múlni, hogy milyen lesz az idei szabadtéri játékok.

Kiállításokat is elhalasztottak, de a Táblaképfestészeti Biennáléra várják a jelentkezéseket

Egyelőre a Reök-palotában is megállt az élet, a meghirdetettnél korábban bezárták Szabados Árpád Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész tárlatát, a soron következőt, Nagy Gábor festőművész kiállítását pedig bizonytalan időre elhalasztották.

– Nem álltunk le azonban a 18. Táblaképfestészeti Biennálé szervezésével. A hazai kortárs festészet legnagyobb seregszemléjére április 5-ig online lehet jelentkezni az alkotásokkal. A zsűrizés is az online térben történik, május első és második hétfőjén Budapesten és Szegeden lehet majd személyes beadni az alkotásokat.

A kiállítást pedig május 29. és július 12. között rendezik meg, ha erre a vírusok is „engedélyt adnak”.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!