Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Tizenötezer forintig nem kell beütni a PIN-kódot: akár már mától fizethet így, de április 15-étől biztosan
Szegeden 2020. március 25. 09:31 Forrás: MTI

Tizenötezer forintig nem kell beütni a PIN-kódot: akár már mától fizethet így, de április 15-étől biztosan

A lépéssel becslések szerint a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a POS-terminált – közölte a Pénzügyminisztérium.

Hirdetés

A szakminisztérium várakozása szerint közel 670 millió tranzakció történhetne a terminál fizikai megérintése nélkül. A jogszabály módosítása rövid felkészülési időt ad a bankoknak és a kártyatársaságoknak. Az új értékhatár 2020. április 15-étől kötelezően életbe lép, az átállás már ma megkezdődött.

A járványügyi helyzettől függetlenül figyelemmel kell lenni a pénzügyi biztonságra is, így továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni. Így a POS terminál öt PIN-kód nélküli vásárlás után a hatodik vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy akkor, ha PIN-kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

Ezen túlmenően higiéniai szempontból, a járvány elleni védekezés érdekében jó megoldás lehet az okostelefonnal, vagy okosórával való fizetés, ahol a rendszer egyáltalán nem kéri a PIN-kódot és így a terminált sem kell fizikailag megérinteni.

A tizenötezres értékhatárt április 15-éig a posta is bevezeti. A limitemelés nem csupán a csekkbefizetésnél, hanem más postai bankkártyás vásárlási tranzakciónál is érvényes lesz, így levél- és csomagfeladás esetén is, csomagkézbesítőknél valamint a csekk- és csomagautomatáknál is. A posta kilencezer termináljának limitbeállítását a posta banki partnere fogja elvégezni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bankkártya bankkártyás fizetés járvány koronavírus pandémia világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés