Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2020. március 24. 19:12 Forrás: MTI

Tokió2020: jövőre rendezik csak meg a koronavírus miatt a nyári olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalosan bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, a tokiói olimpiát elhalasztják, legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Hirdetés
Hirdetés

A két vezető kedden telefonon egyeztetett egymással és a koronavírus-járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre hivatkozva, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott legfrissebb tájékoztatásra alapozva foglalt állást a játékok elhalasztása mellett, a sportolók és valamennyi résztvevő egészségének a megőrzése érdekében.

A megbeszélésbe bekapcsolódott

 • Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője,
 • Hasimoto Szeiko olimpiáért felelős miniszter,
 • Koike Juriko, Tokió kormányzója,
 • valamint John Coates, a NOB koordinációs testületének vezetője,
 • Christophe De Kepper főigazgató
 • és Christophe Dubi sportigazgató.

– Arra kértük Bach elnököt, fontolja meg a nagyjából egyéves halasztást, hogy ezzel lehetővé váljon a sportolók számára, hogy a legjobb feltételek között versenyezhessenek, és a nézőknek biztonságos legyen az esemény. Bach elnök azt mondta, száz százalékban egyetért ezzel – tájékoztatta az újságírókat Abe.

A NOB közleményében kiemeli, hogy az olimpiai láng marad Japánban és egyezség született arról is, hogy az elnevezés nem változik, a jövő évi játékoknak is 2020-as olimpiai és paralimpiai játékok lesz a neve.

A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna meg. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1900 millárd forint) kerül.

A modernkori játékok 124 éves történetében korábban nem volt példa halasztásra. Törlés már volt, ötször:

 • az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradtak el,
 • majd a második világháború alatt az 1940-es, eredetileg Tokiónak, majd Helsinkinek ítélt,
 • valamint az 1944-es londoni nyári,
 • továbbá az 1940-es szapporói
 • és az 1944-es Cortina d'Ampezzó-i téli olimpiát

nem rendezték meg.

A törlés most nem merült fel, korábbi sajtóinformációk szerint három halasztási forgatókönyv volt, idén őszi, jövő nyári és 2022-es rendezés lehetősége vetődött fel.

Az elmúlt hetekben a kvalifikációs versenyek, Európa- és világbajnokságok sorozatos halasztása után – sportolók, sportszövetségek, politikusok mellett – egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az olimpia esetében is. Kanada vasárnap elsőként jelentette be, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, bojkottálja az eseményt.

A NOB álláspontja a fokozódó nyomás ellenére sokáig az volt, hogy nem kell elhamarkodottan dönteni, májusban is elég lehet határozni az esetleges módosításról, és a japán szervezők is rendszeresen úgy foglaltak állást, tartják magukat az eredeti időponthoz. Thomas Bach ugyanakkor vasárnap már azt mondta, hogy a döntés négy héten belül megszületik, Abe Sindzó pedig erre reagálva hétfőn először beszélt az esetleges halasztásról. Kedden a Reuters brit hírügynökség azt jelezte, hogy napokon belül eldől az olimpia sorsa. Az események felgyorsulásában vélhetően komoly szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága (USOPC) is jelezte: a halasztást tartja a legjobb megoldásnak. Az Egyesült Államok nemcsak messze a legsikeresebb nemzet a modern olimpiák történetében, de a NOB bevételeinek több mint felét is biztosítja a televíziós jogdíjak és szponzorok révén.

Egyetértenek a hazai sportági szövetségek

– Az olimpia az emberiség egyik legszebb ünnepe, minden sportszerető számára szomorú a hír, hogy későbbre halasztják az ötkarikás játékokat, ám a jelenlegi helyzetben, amikor a járvány jóval túlmutat a sporton, és az emberéletek védelme a legfontosabb, úgy gondolom, más döntést nem lehetett hozni, ráadásul így megvan rá az esély, hogy teljes olimpia legyen – mondta Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója. A sportvezető jelezte, a halasztás a női válogatott hazai rendezésű olimpiai selejtezőjének időpontját is tovább módosíthatja, az viszont biztos, hogy az MKSZ bármikor kész a kvalifikációs torna rendezésére és a június 12–14. közötti időpontban a győri helyszín is rendelkezésre áll. – Elképzelhető ugyanakkor, hogy a következő hetek, hónapok újabb változást hoznak a selejtező dátumát illetően. Ha ezen túl tekintünk, akkor is rengeteg kérdést nyit meg a tokiói játékok elhalasztása, hiszen valamennyi olimpiai sportág 2020/21-es versenynaptárát befolyásolhatja, módosíthatja.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, sok minden átíródik majd, egyúttal így megvan az esély arra, hogy minden kétely eloszoljon, és Tokió teljes olimpiát rendezhessen. – Természetesen várjuk majd az új időpont kihirdetését, ami értelemszerűen alaposan befolyásolja a bajnokságok és az olimpiai felkészülés menetét. Mindenesetre a tagsággal, az elnökséggel elkezdünk dolgozni ezeken a kérdéseken, alaposan megvitatjuk az összes lehetőséget, és amint meglesz a hivatalos időpont, ahhoz mérten igazítjuk majd hozzá a különböző sorozataink rendszerét és válogatottjaink felkészülési mentetét.

– Ennek a döntésnek meg kellett születnie, a további menetrenddel kapcsolatban meg kell várnunk a nemzetközi szövetség lépéseit – értékelt Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, aki korábbi edzőként átérzi a versenyzők és a felkészítők szomorúságát, hiszen megszakad egy menetelés, amire hosszú ideje készültek, ugyanakkor úgy látja, jelenleg nem a sport az első.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke arról beszélt, nagyon várt hír volt már, ugyanis az elmúlt időszak „lebegtetését” nem lehetett tovább húzni. Hozzátette, a sportolókkal nem lehetett megtenni, hogy ebben a frusztrált helyzetben hagyják őket. Megjegyezte, a szervezetnek azon kell dolgoznia, hogy a válogatott sportolók folytathassák felkészülésüket és ne kelljen hónapokra leállniuk.

Üdvözölte a döntést a Nemzetközi Fair Play Bizottság is. Kamuti Jenő elnök közleményében kiemelte: a versenyzők, a szakvezetők, az újságírók és a szurkolók egészsége mindennél fontosabb, egyben gratulált a „felelős, ugyanakkor nehéz döntés meghozatalához”.

– Azzal, hogy a játékokat maximum egy évvel később rendezik meg, az egészségügyi szempontok mellett a fair play eszméje is sokkal jobban érvényesül – áll a kommünikében.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára kijelentette, nem erre készültek, de ebben a rendkívüli helyzetben a NOB és Japán részéről ez a felelős döntés. Hozzátette, az olimpiára már kvótát szerző magyar élsportolók – Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjámin – és a kvótára még esélyes vitorlázók (Gyapjas-testvérek) felkészülési programját a döntés tükrében újra kell tervezni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Japán koronavírus olimpia pandémia Tokió világjárvány vírus