Hirdetés
Túl a városon 2020. március 24. 11:15

Operatív törzs: nincs boncolás, halottakat nem tesztelnek, „racionalizálják” a háziorvosi rendszert

Kilencre emelkedett Magyarországon a koronavírus miatt elhunytak száma, a legutóbbi áldozat egy fiatalabb nő. Kínából hárommillió szájmaszk érkezett, a kiosztásukat megkezdték. Ma is elmondta az operatív törzs koronavírus-ügyben, amiről úgy gondolták, hogy el akarják mondani.
Hirdetés

A tájékoztatót ma is online formában tartották meg, amin Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta: a járványhelyzettel összefüggésben 14 csaló, valamint 16 rémhírterjesztő ellen indult vizsgálat. 

Eddig 4207 személynél rendelték el a hatósági karantént, akiket eddig összesen több mint 26 ezer alkalommal ellenőriztek. Csak az utóbbi egy napban a 3 ezer 600-at is meghaladta ezeknek az ellenőrzéseknek a száma.

Lakatos elmondta azt is, hogy egyre többen szegik meg a hatósági karantén szabályait: 177 esetben észleltek szabálytalanságot, 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 137 fővel szemben pedig feljelentést tettek.

A magyarországi közúti határátkelőkön „viszonylag gördülékeny” a forgalom

– mondta az ezredes.

Az elmúlt 24 órában 187-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, és 9-re a járványban elhunytaké.

A kilencedik áldozat egy fiatalabb nő, aki krónikus betegségben szenvedett

– mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Megerősítette, hogy az ország egész területén találhatók fertőzöttek, ahogyan azt is, hogy a valóban fertőzöttek száma nagyságrendekkel meghaladja az igazoltan fertőzöttekét. Erről már hétfőn Orbán Viktor is beszélt.

Csökkenteni szeretnék az orvosok és betegek közötti találkozások számát, ezért, mint fogalmaztak, „racionalizálják” a háziorvosi rendszert. Ez a tervek szerint azt jelenti, hogy a háziorvosoknál elkülönítik a fertőzésgyanús vizsgálatra jelentkezőket a normál betegektől.

Kérdésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta: országosan felfüggesztették a kórházi boncolásokat, koronavírus tesztet halottakon nem alkalmaznak.
 
Bár konkrét helyszíneket nem említett a válaszában, azt Müller Cecília elmondta, hogy kijelölték az országban működő járványkórházakat, és ezek helyszíne publikus. 

Müller külön felhívta a figyelmet, hogy a váradós kismamák különösen tartsák be a járványügyi szabályokat, főként azt, hogy ne menjenek közösségbe. 

A meghozott járványügyi intézkedések miatt Magyarország két-három hónapos előnyben van a védekezésben

– mondta Müller Cecília, aki továbbra is azt hangsúlyozta: kerüljük a közösséget, minimalizáljuk a személyes találkozások számát.

Ezúttal is válaszoltak néhány újságírói kérdésre 

A 444 például a többi között azt kérdezte, hogy hogyan lehetséges, hogy 108 tünetmentes koronavírusos beteget tartanak számon, ha a protokoll szerint tünetmeneteseken nem végezhető el a koronavírus teszt? A 108 tünetmentes fertőzöttről Orbán Viktor beszélt hétfőn. A válaszból kiderült, hogy

a fertőzött személyek kontaktvizsgálatain akadt fenn a miniszterelnök által említett 108 tünetmentes fertőzött. 

A Magyarországra Kínából megérkezett 3 millió szájmaszkból elsőként az egészségügyben dolgozók kapnak, majd a járvány elleni védekezésben részvevők, így a rendvédelemben szolgálók. A kiosztás menetét kidolgozták, a kiosztás ennek megfelelően folyik – erősítette meg Lakatos Tibor ezredes.

Szükség esetén bővítik azoknak a cégeknek a számát, ahová honvédelmi irányítócsoportokat telepítenek zavartalan működés biztosítása érdekében, de ez egyelőre nincs napirendben

– hangzott el a tájékoztatón.
 
Az egyetemi és középiskolai kollégiumokat akkor alakítják át járványkórházzá, ha a meglévő járványkórházak kapacitása kimerül – válaszolt egy erre irányuló kérdésre Lakatos Tibor. 

Arra a kérdésre, hogy a legoptimistább és a legpesszimistább forgatókönyv szerint mikorra lehet vége Magyarországon a koronavírusnak, az országos tisztifőorvos azt válaszolta, hogy a pontos időpont nem mondható meg.

A teljes tájékoztató itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus operatív törzs Orbán Viktor világjárvány