• Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Koronavírus: egyre több a gyógyult, megérkezett az első szállítmány a maszkokkal Magyarországra – ez történt még 2020. március 23-án
Túl a városon 2020. március 23. 23:59

Koronavírus: egyre több a gyógyult, megérkezett az első szállítmány a maszkokkal Magyarországra – ez történt még 2020. március 23-án

Vannak jó hírek is koronavírus-ügyben. Százezer fölé nőtt a gyógyultak száma, Kínában – a hivatalos tájékoztatás szerint – már több a gyógyult, mint a beteg. Budapesten landolt ez első nagyobb szállítmány, ami 11 tonna védőruhát és maszkot tartalmazott.

Ez történt itthon

 • Nincs olyan megye, ahol ne találtak volna koronavírus-fertőzöttet – hangsúlyozta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Kiemelte azt is, hogy már nem egyenes vonalú a fertőzöttek számának emelkedése, már exponenciális, hatványozott emelkedésnek nézünk elébe. Az elkövetkező napokban, hetekben a tömeges megbetegedések szakaszába léphetünk.
   
 • Önkéntes karanténba vonulásra szólította fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ azokat, akik külföldről térnek haza Magyarországra. A felhívás a kormányzati tájékoztatási oldalon hétfőn jelent meg. Kiemelték: az önkéntes karantén nem hatósági elrendelés, hanem kérés. Hogy ez mit jelent, azt több pontban részletezte az NNK. Az érintett 14 napig nem hagyja el tartózkodási helyét, csak azokkal érintkezik, akikkel együtt él, látogatókat nem enged be.
   
 • A járványügyi helyzetre tekintettel az utasok és az autóbusz-vezetők védelme érdekében hétfőtől készpénzmentessé tették a jegyvásárlást a Volánbusz valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol a Volánbusz a szolgáltató. Továbbá március 25-én üzemkezdettől tanszüneti menetrend lép érvénybe – közölte a Volánbusz Zrt. a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.
 • Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre. Wizz Air legújabb repülőgépével 11 tonnányi egészségügyi segédeszközt hoztak Budapestre. Az orvosi eszközöket szállító repülőgép a fedélzetén 30 ezer 50 darab védőruhával és 82 ezer darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba. 

 • Húszezer maszkot adományoztak a China Construction Bank S.A. magyarországi fióktelepének képviselői Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt; az adományt szállító kamion hétfőn érkezett meg – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A közlemény szerint a kínai nagykövetség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium megállapodását követően a kamion Párizsból, Németországon és Ausztrián keresztül szállította a maszkokat az ÁEEK központi épületéhez.
   
 • Mintegy négyszeres igények jelentek meg a gyógyszertárakban a normál forgalomhoz képest az elmúlt hét adatai alapján a vírusjárvánnyal összefüggésben – nyilatkozta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: a vásárlások jelentős része a házi patikák feltöltését szolgálta, illetve nagy számban megjelent azoknak a krónikus betegeknek a gyógyszerigénye, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetését követően az orvos akár 2-3 hónapra előre is felírta a gyógyszereit.
   
 • Előszűrésen kell részt venniük a véradásra jelentkezőknek – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgató-helyettese a járvánnyal összefüggésben hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az OVSZ arra kér mindenkit, hogy ne jelentkezzen véradásra és ne lépjen be a véradás területére olyan, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt vagy kimutatták nála a koronavírust, illetve akkor sem, ha valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus-fertőzöttel került szoros kapcsolatba.
   
 • Minden utazási kedvezményt igazoló okmány érvényessége meghosszabbodik – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel. A közleményben a szaktárca kiemelte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) kérése alapján ismételten jelzi, hogy a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók minden, közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejáró hivatalos okmányt elfogadnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő tizenötödik napig. 
   
 • Leállította az A Birds of Paradise című balettdráma forgatását az Amazon stúdió Budapesten.

Ez volt még ma a világban

 • Ismét kevesebben, de így is 602-en haltak meg Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban az elmúlt 24 órában, és ezzel 6078-ra emelkedett a betegség eddigi áldozatainak a száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén csökkent, de így is 3780 új beteget regisztráltak. A halottak száma az utóbbi három napban folyamatosan csökkent: szombaton 793-an, vasárnap 651-en haltak meg. Csökkent az újonnan diagnosztizált betegek száma is, a szombati 4821 és a vasárnapi 3957 után. Kevesebb mint 26 ezren vannak kórházban, több mint háromezren intenzív osztályon. A gyógyultak száma 7423-ra emelkedett.
   
 • Negatív Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót - közölte hétfőn Berlinben a szövetségi kormány szóvivője. Steffen Seibert elmondta, hogy a következő napokban további teszteket is végeznek majd. A kormányfő vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.
   
 • Meghaladja a négyezret a koronavírussal fertőzöttek száma Ausztriában, az előző naphoz képest ez 19,3 százalékos növekedés. A halottak száma 21-re nőtt. A koronavírussal fertőzött betegek közül 130-at kórházban ápolnak, közülük 14-en intenzív osztályon vannak. A betegek nagy része (3813) házi karanténban van, mivel betegsége enyhe lefolyású. A legtöbb megbetegedést Tirolban (808) és Felső-Ausztriában (708) diagnosztizálták.
   
 • Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei hétfőn tartott videokonferenciájukon egyetértettek abban, hogy határozott, összehangolt lépéseket kell tenni a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk mérsékelése és az államháztartások fenntarthatósága érdekében. Kijelentették: a koronavírus-világjárványnak már most erősen negatív hatása van az európai gazdaságra. A további kihatások a járvány időtartamától, továbbá a nemzeti és az európai szintű intézkedésektől függnek.
   
 • Az Európai Unió tagországainak lehetővé kell tenniük, hogy az árufuvarozók 15 percen belül átléphessék a határokat, hogy biztosítható legyen az alapvető áruk, valamint az orvosi felszerelések és egészségügyi eszközök áramlása a koronavírus-járvány elleni harc sikere érdekében – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren közétett videóüzenetében hétfőn. Von der Leyen tájékoztatása szerint az Európai Bizottság határigazgatással kapcsolatos gyakorlati útmutatást tett közzé az áruk unión belüli folyamatos, zöld sávok mentén történő közlekedésének biztosításához.
   
 • Az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta válság enyhítése érdekében humanitárius segítséget nyúlt Iránnak. A 20 millió eurós (mintegy 7 milliárd forint) támogatás már a következő hetekben a rászoruló intézményekhez juthat – közölte Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
   
 • Donald Trump amerikai elnök elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését az új típusú koronavírus által leginkább sújtott három tagállamban, Washingtonban, Kaliforniában és New Yorkban. A Gárda tagjai gyógyászati segédeszközök és gyógyszerek kiosztásában, valamint mobil orvosi rendelők és vírustesztet végző állomások felállításában segédkeznek. Az Egyesült Államokban – a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint – hétfő délelőtti 41 ezer 511 koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak, és a fertőzés nyomán kialakult betegségbe 499-e haltak bele.
   
 • Öt napot adott hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a távközlési minisztériumnak egy olyan rendszer kialakítására, amely lehetővé teszi a koronavírus-fertőzött személyek nyomon követését. A mobilszolgáltatók geolokációs adataira épülő új rendszer felhasználóit értesítik majd, ha fertőzött személlyel léptek kontaktusba és emiatt karanténba kell vonulniuk. Ugyanez az információ eljut a járvány elleni harcot koordináló regionális központokba is.
   
 • Tucatjával állnak le világszerte a filmstúdiók a produkciók gyártásával. A Deadline.com értesülése szerint Rob Marshall a múlt héten kezdte volna A kis hableány felvételeit Londonban, de a munkát bizonytalan időre elhalasztották. Ridley Scott négy és fél hetet már leforgatott a 14. századi Franciaországban játszódó The Last Duel című filmjéből, amelynek forgatókönyvét Matt Damon és Ben Affleck írta, és a főszerepet is ők játsszák, de március közepén az írországi felvételeket már le kellett fújni. A rendező egyelőre a vágószobában dolgozik az eddig elkészült anyagon. Guillermo del Toro Nightmare Alley című filmje Bradley Cooperrel, Cate Blanchett-tel és Rooney Marával Torontóban kényszerült pihenőre. Sylvester Stallone Samaritan című új filmjénak felvétele pedig Atlantában állt le március 14-én. Dwayne Johnson, Gal Gadot és Ryan Reynolds filmjét, a Red Notice-t szintén meg kellett szakítani Atlantában. A Meryl Streep és Nicole Kidman részvételével készülő musicalfilm, a The Prom Los Angeles-i forgatása éppen az utolsó napjainál tartott, amikor fel kellett függeszteni. A Hamupipőke modern feldolgozását – Camila Cabellóval a címszerepben – pedig a Pinewood filmstúdióban függesztették fel a következő hetekre. A Jurassic World: Dominion felvételei is leálltak, jeleneteit február 25-től rögzítették Hawaiin. A Mátrix 4. forgatását Berlinben állították le, a Robert Pattinsonnal készülő Batman legújabb részének munkáit pedig Londonban. Ralph Fiennes, Jessica Chastain, Caleb Landry Jones és Said Taghmaoui Marokkóból repült haza, mivel The Forgiven című filmjük, amin dolgoztak, ugyancsak leállt a világszerte terjedő koronavírus-járvány miatt. Penélope Cruz és Antonio Banderas Official Competition című új vígjátékának forgatását szintén felfüggesztette a Mediapro spanyol produkciós cég.

(Nyitókép: Kipakolják a Wizz Air Sanghajból érkezett repülőgépének szállítmányát a Liszt Ferenc-repülőtéren fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus