Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 23. 13:44

Botka László: Közösen túl fogjuk vészelni ezt a helyzetet, pánikra semmi ok!

Szeged polgármestere a Facebookon tartott helyzetjelentést, valamint bejelentett több új intézkedést, amit a koronavírus-járvány megfékezése, ugyanakkor az élhető élet fenntartása érdekében hoztak.

Hirdetés

„Rendkívüli időket élünk, és ez rendkívüli fegyelmezettséget követel meg mindenkitől. A koronavírus elleni védekezés mindannyiunk életében komoly változásokat hozott. Szeretném megköszönni, hogy a szegediek többsége megértette, milyen nagy veszélynek vagyunk kitéve. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki betartja az előírásokat, aki otthon marad, és ezzel segíti a járvány lelassítását, megfékezését.”

– írta Botka László a Facebookon, videós bejegyzése elé, amiben a többi között elmondta, hogy jelenleg a város negyvenöt óvodájából hatban tartanak ügyeletet, ezekben a ma, március 23-án összesen harminc gyerek, az óvodások összesen fél százaléka jelent meg. A tizenhárom önkormányzati bölcsődéből négyben van ügyeletet, ezekbe összesen tizenhárom gyereket vittek a szüleik, ami az összes gyerekek egy százaléka.

A polgármester szerint megértették a felelősségüket a szegedi szülők, akiket arra kér, hogy jövőben is csak azokat a kisgyerekeket vigyék az ügyeletes óvodákba és bölcsödékbe, akiknél tényleg nem lehet megoldani az otthoni felügyelet.

Botka László továbbá arra kére minden szegedit, vegye komolyan az intézkedéseket, és szigorúan tartsa be azokat, akár a kormány, akár a város döntéseiről van szó. 

A polgármester a bejegyzésében azt is írja, hogy elmúlt napokban számos lépést tettek a szegediek védelmében és a járvány okozta gazdasági károk enyhítése érdekében, ma viszont további intézkedéseket rendelt el.

A Botka által bejelentett legfontosabb intézkedések:

  • Április 1-jétől mentesülnek a bérleti díj fizetési kötelezettség alól azok az üzletek, cégek és vendéglátóhelyek, amelyek önkormányzati tulajdonú ingatlanban működnek, ha bezárják az üzletüket.

  • Ha valaki az önkormányzati tulajdonú ingatlant másnak adta albérletbe, akkor mentesül a fizetési kötelezettség alól, ha igazolja, hogy az albérlőjének semmit sem kellett fizetnie a bezárása után.

  • Tovább szűkül az elkövetkező napokban a szegedi tömegközlekedés, de úgy, hogy a nélkülözhetetlen közszolgáltatások, a patikák, az élelmiszerüzletek és -gyártók dolgozói továbbra is időben el tudjanak jutni munkahelyükre.

  • A Cserepes sori piacot azonnali hatállyal bezárják.

A polgármester teljes videóját itt nézheti meg:

Azoknak, akik bármi miatt nem tudják megnézni, meghallgatni Botka László bejelentését, itt a beszéd teljes szövege:

Kedves szegediek, hölgyeim és uraim!

Szeretném önöket támogató megértésüket kérve tájékoztatni a járványügyi veszélyhelyzetben elrendelt szegedi intézkedésekről!

Mint mindenki tudja, a múlthéten hétfőn bezártak az oktatási intézmények és Szeged Város Önkormányzata is bezárta az önkormányzati óvodákat. Jelen pillanatban a negyvenöt óvodából hatban tartunk ügyeletet, ezekben a mai napon összesen harminc gyermek, az óvodás gyermekeink fél százaléka jelent meg. A bölcsődék esetében a tizenhárom önkormányzati bölcsődéből négyben tartunk ügyeletet, és ezekben a mai napon a gyermekek egy százaléka, tehát tizenhárom fő jelent meg. Szeretném megköszönni, hogy a szülők megértették a felelősséget, és szeretném kérni, hogy a jövőben is csak azokat a kisgyerekeket vigyék ezekbe az ügyeletes intézményekbe, akiknél tényleg nem lehet megoldani az otthoni gyermekfelügyelet!

Az iskolákat is bezárták, önkormányzatunk azonban hét kijelölt iskolában biztosít közétkeztetést azon diákok számára, akiknek ez otthon nem megoldható. Jelen pillanatban tizenöt százalék veszi ezt igénybe, ezerkétszáz gyermeknek nyújtunk ebédet. Ők nem a hét kijelölt iskolában fogyasztják el az ebédet, hanem ételhordóban hordhatják haza.

A múlthéten hoztam rendeletet az egyedülálló, hetven év fölötti idős szegediek ellátásáról. Szeretném önöket tájékoztatni, hogy jelen pillanatban közel ötszáz idős emberről gondoskodik önkormányzatunk, szociális munkásaink ötszáz főnek szállítanak ki napi egyszeri meleg ételt, és vásárolnak be helyettük. Természetesen ez a szolgáltatás teljes mértékben ingyenes, az ételért és az áruért azonban fizetni kell. Szeretném jelezni, hogy aki úgy érzi, hogy erre a szolgáltatásra szüksége van, jelezze az önkormányzat ügyfélszolgálatán telefonon, és részletes tájékoztatást fog kapni, hogy milyen feltételekkel, és milyen módon tudja igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Szeretném bejelenteni, hogy a mai napon két új rendeletet hoztam. A múlthéten egyre több cég, vendéglátóhely és kereskedelmi egység zárt be, megértve a saját felelősségét. Elrendeltem, hogy azoknak a cégeknek, üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, akik március végéig bezárnak, és ezt igazolják az IKV felé, április elsejétől semmilyen bérleti díjat az önkormányzat felé nem kell fizetni, hogyha tevékenységüket önkormányzati bérleményben látták el. Ott pedig, ahol az önkormányzati bérlő albérletbe adta a bérleményt, és az albérlő látta el ezeket a szolgáltatásokat, működtetett üzletet, az önkormányzati bérlő akkor mentesül a bérleti díj fizetése alól, hogyha az albérlő hivatalosan igazolja, hogy a főbérlőnek semmit nem kellett fizetnie a bezárás után.

Szeretném tájékoztatni önöket, hogy döntöttem arról is, hogy tovább szűkül a következő napokban a szegedi tömegközlekedés. Mint ahogy bizonyára mindenki értesült róla, már a múlt héten elrendeltem a nyári menetrendet. Egy dolgot azonban tudnunk kell mindannyiunknak: a mi érdekünkben több ezer szegedi nem tudja, nem hagyhatja abba a munkát, hiszen biztosítani kell a városban az egészségügyi ellátást, biztosítani kell az élelmiszertermelést, biztosítani kell az élelmiszerboltok működését, biztosítani kell a gyógyszertárak működését, a rendvédelmet, a hulladékszállítást, és a legfontosabb szolgáltatásokat. Nagyon büszkék és nagyon hálásak vagyunk annak a több ezer szegedinek, akik értünk dolgoznak, ők a mi hőseink, és természetesen biztosítanunk kell számukra, hogy el tudjak jutni a munkahelyükre. Ennek megfelelően felvettük a kapcsolatot a legnagyobb érintett munkáltatókkal, és az ő igényeiknek megfelelően fogjuk tovább szűkíteni, de fenntartani a közösségi közlekedést Szeged városában.

De továbbra is szeretnék mindenkit kérni, hogy mindenki, aki megteheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetben használja a tömegközlekedést, és a lakóhelyéhez legközelebb levő gyógyszertárt vagy pedig élelmiszer boltot használja a jövőben!

Szeretném bejelenteni azt is, hogy döntöttem arról, hogy a Cserepes sori piac azonnali hatállyal bezár.

Hölgyeim és uraim, kedves szegediek! Én azt látom, hogy Szeged népe ehhez a helyzethez felelősségteljesen alkalmazkodik. Közösen túl fogjuk vészelni ezt a helyzetet, pánikra semmi ok. Aggodalom természetesen mindannyiunkban van, de szeretném a jövőben is kérni, hogy mindenki érezze azt, hogy felelős saját magáért, és minden szegedi felelős minden szegediért!

Köszönöm támogató együttműködésüket!

Hétfőn, nem sokkal dél előtt Orbán Viktor miniszterelnök is helyzetjelentést tartott a Facebookon a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan, ami során újabb intézkedéseket jelentett be a gazdasági károk enyhítése, a munkahelyek megvédése érdekében, ezzel kapcsolatosan részleteket itt talál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László járvány koronavírus szegedi önkormányzat
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés