Hirdetés
Túl a városon 2020. március 22. 20:09

Civil tiltakozás indult a rendeleti kormányzást szentesítő felhatalmazási törvény ellen

Attól tartanak, hogy az Orbán-kormány a saját hatalmának véglegesítésére akarja felhasználni a veszélyhelyzetet. Szerintük a kabinet eddigi működése alapján jogos a félelmük.

Hirdetés

Még a járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe akkora felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat – írják a petíciót jegyző civilek és közéleti személyiségek, mint

Magyar György, ügyvéd,
Kaltenbach Jenő, volt ombudsman,
Majtényi László, volt ombudsman,
Matlák Gábor, ügyvéd,
Mellár Tamás, országgyűlési képviselő,
Pákozdi Éva, civil aktivista,
Horgas Péter, látványtervező,
Holoda Attila, volt államtitkár,
Szepesházi Péter, volt bíró,
Szentesi György, Civilek a Demokráciáért Egyesület elnöke,
Vörös Imre, alkotmányjogász, volt alkotmánybíró,
Lövétei István, alkotmányjogász,
Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter,
Szalai Kriszta, színművész,
Lattmann Tamás, nemzetközi jogász,
Péterfy-Novák Gergely, író,

által jegyzett szövegben azt írják: a hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt akként, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.

Szerintük jogos a félelmük attól, hogy az Orbán-kormány a korábbi gyakorlatát folytatva, saját céljaira használja majd fel a felhatalmazást a rendeleti kormányzásra.

Tiltakozni kell minden magyar demokratának a jogszabály jelen formájában való elfogadása ellen, mert ez visszafordíthatatlan következményekkel járna a magyar demokráciára és jogállamra nézve.Tiltakozni kell minden magyar demokratának a jogszabály jelen formájában való elfogadása ellen, mert ez visszafordíthatatlan következményekkel járna a magyar demokráciára és jogállamra nézve” – írják.

Attól is tartanak, hogy a kormány a vészhelyzetet kihasználva akarja véglegesíteni a hatalmát.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a törvény jelenlegi változata határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni Orbán Viktor kezébe, aki – mint írják – minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják.

De mi ez a törvénytervezet?

Pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter este 9 óra után nyújtotta be az Orbán-kormány rendeleti kormányzásról szóló törvényjavaslatát, amit „a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat” címmel jegyeznek, és amit felhatalmazási törvényként is emlegetnek.

„A javaslat az Országgyűlés későbbi döntésétől teszi függővé azt, hogy ha a Kormány a veszélyhelyzet megszűnését megállapítja, úgy a felhatalmazást tartalmazó törvényt hatályon kívül helyezze, így

a javaslat a törvény hatályát nem a veszélyhelyzet tényleges fennállásához köti”

– magyarán a vészhelyzet elmúlásával automatikusan nem állna vissza a parlamentáris rendszer Magyarországon, arról az Országgyűlésnek külön döntenie kellene.

A törvényjavaslatban így szerepel ez a rész: „E törvény hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt”.

A törvényjavaslatról az Országgyűlés csak akkor dönthet, ha eltér a házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők négyötödének támogatása szükséges, de Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már jelezte, akkor is megszavazzák a törvényt, ha nem lesz meg a négyötöd. Maga a törvényjavaslat sarkalatos, így a képviselők kétharmadának támogatása kell hozzá, hogy életbe lépjen.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felhatalmazási törvény rendeleti kormányzás Orbán Viktor Orbán-kormány petíció tiltakozás