Szegeden 2020. március 22. 17:24

Új sportuszoda: 22 tonnás vassal egyensúlyoz a 400 tonnás daru

Képriport
Próbált már tűbe cérnát fűzni? Ugye nem egyszerű! Most próbálja meg ezt egy 52 méter hosszú, 22 tonna súlyú vassal, úgy, hogy egy körülbelül 4 centiméter átmérőjű lyukba kell beletalálnia!

Hirdetés
Hirdetés

Pénteken emelték a helyére a negyedik tartógerendát, amely az Etelka sori új fedett uszoda nagymedencéje fölötti tetőt tartja majd. Óriási vasdarabokról van szó, amelyet nem gyerekjáték a helyére emelni. Összesen hét elem tartja majd a nagymedence fölötti tetőt.

A legnagyobb 36 tonnát, a másik hat pedig 22 tonnát nyom, valamennyi 52 méter hosszú.

Az áthidalókat közúton szállították Szegedre, három darabban, majd itt szerelték össze azokat. A munkát egy speciális, 400 tonna teherbírású autódaru végzi. Egy-egy elem beemelése 30-40 percig tart.

A daru kezelője egyáltalán nem látta az elemet és az oszlopot sem, amelyre fel kellett tenni azt. Egy fiatalember irányította a munkát a földről, rádión keresztül. Szemenyei Zoltán a Berkó Daru Kft. műszaki előkészítője folyamatosan instruálta a darukezelőt, hogy mit csináljon.

A sikeres beemelés után elmondta nagyon bonyolult és összetett feladat volt ezeknek az elemeknek a beemelése. Pontosan ki kellett számolni a munkafolyamat minden pillanatát, hisz egy óriási súlyú elemeket kellett mozgatniuk.

A darunak az emeléskor száz százalékon kellett dolgoznia, azaz teljes kapacitását igénybe vette a feladat. „Itt nem lehet tévedni, hibázni” – mondta Szemenyei Zoltán, aki hozzátette, a darunak 40 méterre kellet kinyúlnia és ezért egyes elemeire 300 tonna nyomás nehezedett az emelés során.

Az emelést már tavaly szeptemberben elkezdték előkészíteni, Szemenyei Zoltán több alkalommal is egyeztetett a kivitelezővel. Ilyen 400 tonnás autódaruból összesen három van az országban, így folyamatosan dolgoznak valahol. Most éppen Szombathelyről érkeztek Szegedre.

A csapatnak nem ez volt a legnehezebb elem, amit fel kellett emelnie, egyszer egy 120 tonnás trafóházat tettek a helyére, azt a feladatot is sikerrel oldották meg.

Csak azért, hogy tisztába legyen az olvasó, mennyire nehéz feladatot hajtottak végre:

a tartóelemen lévő lyukak átmérője csupán 4 centiméterrel volt nagyobb, mint a csapok, amelyekre ráhelyezték azokat.

Emlékeznek még a nyári táborok egyik tréfás feladatára, amikor a derékra erősített madzag végén egy ceruza lógott, amellyel egy sörösüvegbe kellett beletalálni? Na, szerintem az könnyebb feladat volt!

Nézze meg a Szeged Televízió videóját!

V. I.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: daru építkezés Etelka sor fejlesztés új fedett uszoda