Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 22. 16:27

Koronavírus: ön is segítheti a szegedi kutatókat a járvány modellezésében

Magyar Adatszolgáltató Kérdőív (MASZK) címmel gyűjt névtelen adatokat Röst Gergely szegedi matematikus és csapata. Az általuk megalkotott járványmodellel igyekeznek megjósolni a koronavírus terjedésének ütemét és mértékét.

Hirdetés

Azt írják, a a „MASZK” célja, hogy a lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessenek, mely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus terjedését, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására. A kérdőív kitöltése nem teszi lehetővé a személyazonosítást, a válaszok tehát teljesen anonimak és kizárólag a járvány megfékezését, kontroll alatt tartását segítik.

A kérdések két csoportra oszlanak:

  • demográfiai adatok és
  • napi tevékenységgel összefüggő kérdések.

Az első, általános demográfiai adatokra vonatkozó kérdéseket egyszer kell csak kitölteni, a második csoportba tartozó kérdéseket pedig lehetőleg naponta.

A kérdőív ide kattintva elérhető, a kitöltés mindössze 5-10 percet vesz igénybe.

Röst Gergellyről, a kutatócsoportjáról a közelmúltban írtunk. A Szegedi Tudományegyetem kutatócsapata folyamatosan elemzi a járvánnyal kapcsolatos információkat: a megbetegedések számát, a betegség megjelenését a Kínán kívüli országokban és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedéseket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kérdőív koronavírus Röst Gergely
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés