Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 22. 15:25

Eljárást indít Rovó László szegedi rektor ellen a Magyar Orvosi Kamara

A Magyar Orvosi Kamara etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben – írják közleményükben.

Hirdetés

A MOK azt is közölte: szükség esetén a Rovó László orvos, egyetemi rektorral szembeni eljárás magasabb fórumok elé kerül.

A MOK országos elnöksége szükségesnek és indokoltnak tartja az etikai eljárás elindítását. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint:

1.) Az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül.

2.) Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.

(...)

(15.) Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.

Az eljárás elindítását azzal indokolják, hogy Rovó Lászlónak, mint orvosnak, tanszékvezetőnek, rektornak és az SZTE Coronavirus Operatív Bizottság vezetőjének, külön figyelemmel kellett volna lennie az etikai kódex fenti pontjaira.

„Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít”

– teszik hozzá.

A MOK azt is reméli, hogy a járványügyi hatóság és a közigazgatási szervek megteszik a morális és jogi lépéseket, miután gyorsan kivizsgálják az ügyet.

Mint megírtuk, Rovó László vasárnap közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy koronavírussal fertőződött, ugyanakkor visszautasította, hogy esetleg másokat is megfertőzhetett, miután március 8-án síelésből hazatért az olaszországi Dél-Tirolból. Érdekesség, hogy a rektor március 5-ével szignálta azt a levelet, amelyben megtiltja, a külföldre utazást a Szegedi Tudományegyetem dolgozóinak.Róvó László több rendezvényen is részt vett március 8-a után, például március 13-án egy március 15-ével kapcsolatos koszorúzáson is,Juhász Tünde kormánymegbízottal, Fendler Judit egyetemi kancellárral, Trócsányi László egykori igazsgáügyi miniszterrel és B. Nagy László, fideszes országgyűlési képviselővel. Utóbbi bejelentette: önkéntes otthoni karanténba vonul.

2020. március 13-án együtt koszorúztak. Balról a második Zakar Péter rektorhelyettes, mellette Rovó László rektor, majd Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott, Fendler Judit kancellár, B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő és Trócsányi László, egykori igazságügyi miniszter.

(fotók: Szegedi Tudományegyetem, SZTE Sajtó)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés