Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 22. 14:36

Ujhelyi István: „Azzal, hogy ma otthon maradunk, holnap már utazhatunk”

A turizmus most rendkívüli károkat szened, de ha fegyelmezettek vagyunk, a jövőben a gazdaság újjáépülésének egyik motorja lehet a szocialista EP-képviselő szerint.

Hirdetés

A koronavírus-világjárvány mostanra a társadalom minden szegmensét érinti, de turizmus az egyik olyan szektor, ami a legsúlyosabb, hosszú távú károkat szenvedi, szenvedheti. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke, valamint az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO rendkívüli nagykövete, a napokban egy, Zurab Pololikashvilivel, az UNWTO főtitkárával közösen aláírt közleményt posztolt a Facebookon a témában, amiben többek között arról írnak, hogy

„A járvány az országok gazdaságának lassulására gyakorolt hatása miatt a turizmus különösen kiszolgáltatottá és az egyik legsúlyosabban érintett ágazattá vált. Miután a szektor 80 százalékát kis- és középvállalkozások alkotják, milliók megélhetése került veszélybe.”

Hozzáteszik, hogy a koronavírus okozta helyzet fokozódásával az ENSZ Turisztikai Világszervezete szerte a világban kiemelt figyelemmel követi a bevezetett és bevezetésre kerülő utazási korlátozásokat. Mint írják, ezeket a döntéseket elsősorban közegészségügyi szempontok alapján hozzák, illetve hozták meg. 

„A világjárvány a társadalom minden szintjét érinti, mi pedig teljes szolidaritásunkról és támogatásunkról biztosítjuk az érintetteket” – olvasható a közleményben, amiben kiemelik, hogy

„Bárki, aki utazik legyen az létfontosságú humanitárius misszió, halaszthatatlan üzleti út vagy az ellátási láncok működésének fenntartása érdekében tett utazás, kötelessége, hogy vigyázzon magára és másokra is. Nincs mentség és kivétel, miközben az emberek világszerte teljesítik a kötelezettségüket. Ha valaki utazik, vigyáznia kell magára és követnie kell a meglévő egyszerű, de hatékony útmutatásokat.”

A két szakember közleménye a „Maradj otthon, de utazz holnap!”-mottó jegyében hangsúlyozza:

„A turizmus egyedülálló helyzetben és szerepben lesz a jövőbeli fellendülést illetően. Az ágazat olyan munkahelyeket fog biztosítani, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést illetve a közösségek és országok felépülését, fellendülését. De most türelmesnek kell lennünk és készen kell állnunk. Azzal, hogy ma otthon maradunk, holnap már utazhatunk. És az utazásaink támogatni fogják a munkahelyeket, ünnepelni a kulturális értékeinket és elősegíteni a nemzetközi barátságainkat, valamint egymás jobb megértését.”

A teljes szöveget az alábbi Facebook-posztban olvashatja:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ENSZ Európai Parlament járvány koronavírus turizmus Ujhelyi István utazás világjárvány WHO

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés