Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 22. 12:56 Forrás: MTI

Bekapcsolódik a legveszélyeztetettebbek napi ellátásába a hadsereg Nagy-Britanniában

A Downing Street vasárnap bejelentette, hogy a brit védelmi minisztérium húszezer tartalékost mozgósított annak érdekében, hogy segítsenek eljuttatni az idős, beteg emberekhez az élelmiszert és egyéb alapvető napi szükségleti cikkeket.

Hirdetés

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ha az ország nem fog össze az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett, Nagy-Britanniában is olyan helyzet alakulhat ki, mint Olaszországban.
Johnson, aki a brit szokások szerint ilyenkor ünnepelt anyák napja alkalmából intézett üzenetet a lakossághoz, közölte: az idős, gyengélkedő édesanyáknak adható legszebb ajándék most az, ha gyermekeik ezúttal nem tesznek látogatást náluk, hanem digitális eszközök igénybevételével, távolról köszöntik fel őket.

"Hívjuk fel őket, létesítsünk videokapcsolatot velük, hívjuk őket a Skype-on, hogy elkerülhető legyen a felesleges fizikai kapcsolat vagy közelség" - fogalmazott vasárnapi üzenetében a kormányfő.

Johnson szerint ugyanis minden statisztika azt mutatja, hogy az idős, veszélyeztetett emberek sokkal nagyobb valószínűséggel halnak bele a Covid-19 betegségbe, mint mások. Hozzátette: tudja, hogy a brit kormány által hozott korlátozó intézkedések békeidőben és háborús időszakokban egyaránt példátlanok, de a megbetegedések és a halálozások számának grafikonján mérve Nagy-Britannia két-három héttel jár Olaszország mögött.

Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva azt mondta, hogy a rendkívül sűrűn lakott brit főváros a járvány terjedése szempontjából több héttel a brit átlag előtt jár, ezért itt különösen fontos, hogy a lakosság tartsa magát a korlátozó előírásokhoz, ne gyülekezzen nagy tömegekben és ne tegyen felesleges utazásokat. Khan elmondta, hogy ő is otthonról dolgozik.    

A legutóbbi adatok alapján az Egyesült Királyság egészében eddig 233 halottja van a járványnak, és a szűréssel kimutatott fertőzések száma átlépte az ötezret.

Az NHS tájékoztatása szerint az országban eddig 72 ezer 818 szűrést végeztek és 5018 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust. A britek a 65 milliós lakosság 0,112 százalékát tesztelték eddig.

Ez azt jelenti, hogy a szombat estével zárult 24 órában 1035-tel emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma; ez eddig a legnagyobb napi növekedés.

Az NHS vasárnap tájékoztatási kampányt kezdett a legveszélyeztetettebbek körében. Az egészségügyi szolgálat 1,5 millió britnek ír levelet, illetve küld szöveges üzenetet, arra kérve őket, hogy a következő 12 hétben, saját védelmük érdekében ne mozduljanak ki otthonaikból.

A kampány elsősorban azokat érinti, akik az NHS nyilvántartása alapján az elmúlt időszakban szervátültetésen estek át, súlyos krónikus légúti betegségekkel küszködnek vagy olyan daganatos betegségük van, amely immunrendszerüket gyengíti.

(képünk illusztráció, fotó: Joe Newman/SWNS.com)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány katonaság koronavírus Nagy-Britannia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés