Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a rendeleti kormányzásról
Szegeden 2020. március 21. 19:49

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a rendeleti kormányzásról

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatról.

Hirdetés

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt, szombaton az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a „felhatalmazási törvényről”.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.

A javaslat a törvény hatályát nem a veszélyhelyzet tényleges fennállásához köti” – magyarán a vészhelyzet elmúlásával automatikusan nem állna vissza a parlamentáris rendszer Magyarországon, arról az Országgyűlésnek külön döntenie kellene.

A törvényjavaslatban így szerepel ez a rész: „E törvény hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt”.

A javaslat szigorítaná a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció Fidesz Jobbik KDNP kormány LMP MSZP Orbán Viktor Párbeszéd rendelet rendeleti kormányzás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés