Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 21. 00:09

Fekete napja volt a péntek a magyarországi koronavírus-járványnak – ez történt még 2020. március 20-án

Előbb két, majd még egy halálos esetet hozott nyilvánosságra az operatív törzs pénteken, így összesen már négy magyarországi haláleset történ a koronavírus miatt. Közben megérkeztek a katonák, rendőrök és katasztrófavédelmisek a stratégiai vállalatokhoz.

Hirdetés

Ez történt itthon

 • Aki csak teheti, tartson távolságot a másiktól, maradjon otthon – szólított fel az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelten kérte az időseket, a 65 év felettieket, hogy maradjanak otthon. Ők ugyanis az életkoruknál fogva is veszélyeztetettek, nem beszélve arról, ha más betegségük is van. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatalok is veszélyeztettek lehetnek, ha immunhiányos vagy más krónikus betegségben szenvednek. A tisztifőorvos azt kérte: a fiatalok ne bulizzanak, a külföldről érkezők különítsék el magukat, aki teheti, használja ki az otthoni munkavégzés lehetőségét.
   
 • Magyarország még mindig a csoportos koronavírus-megbetegedések szakaszában van, nem lépett át a tömeges megbetegedések időszakába, de ez valószínűleg be fog következni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióbeszédében. Hozzátette: azért kell lassítani a folyamatokat, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes legyen befogadni a súlyos eseteket. Orbán azt is mondta: most a cél az, hogy minél kevesebben essenek ki a munkából, aki pedig valamilyen okból nem tud dolgozni, az mihamarabb újra munkába állhasson, mert.
   
 • A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt kezdje tömegesen tesztelni a lakosságot. A DK egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán hangsúlyozta, jelen pillanatban nincs másik olyan ország, ahol ilyen egyenletes és fokozatos ütemben növekedne az igazolt fertőzöttek száma.
   
 • A fővárosi és megyei védelmi bizottságok is segítik a koronavírus-járvány elleni védekezést – közölte a Miniszterelnökség. A 19 megye és a főváros védelmi bizottsága pénteken tart ülést annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevő szervezetek munkáját összehangolják, segítsék. Az üléseken áttekintik a védekezésben részt vevő állami szervezetek működését. A védelmi bizottságok emellett többek között ellenőrzik a településeken házi karanténba helyezett emberek ellátását, feltérképezik a magukat önállóan ellátni nem képes személyeket, az egyedül élőket, hajléktalanokat. Ellenőrzik, hogy a polgármesterek a településeken ellátási kötelezettségüknek eleget tesznek-e. Felmérik a rendszeres, kúraszerű kezelésre szorulókat, és támogatásukat szükség szerint megszervezik. A védelmi bizottságok elnökei a kormánymegbízottak, tagjai többek között a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség megyei vezetői, a megyei és fővárosi tisztifőorvosok, a megyei jogú városok polgármesterei és a megyei közgyűlési elnökök, Budapesten a főpolgármester. Az üléseken részt vesznek a járási hivatalok vezetői is, mint a helyi védelmi bizottságok elnökei, továbbá állandó meghívottak a mentőszolgálat megyei képviselői is.
   
 • Legalább egymillió, részecskeszűrővel ellátott – FFP2-es – szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek az elkövetkezendő időszakban a koronavírus-járvány miatt – közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteki online sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán élőben közvetített videóban elmondta: elsősorban az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók védelme érdekében lenne szükség ilyen védőfelszerelésre. Továbbá kellene legalább ötmillió sebészeti szájmaszk, amelyet adott esetben a lakosság körben is tudnának terjeszteni – közölte, hozzátéve, hogy a fővárosi önkormányzat a saját és a kerületek képviseletében pénteken jelezte ez irányú igényeit a kormányzatnak, amellett, hogy megtesznek mindent a védőeszközök beszerezéséért.
   
 • A Párbeszéd azt javasolja, hogy a kormány egy úgynevezett válságkezelő alapjövedelem bevezetésével enyhítse a koronavírus-járvány gazdasági hatásait. Tordai Bence azt mondta, hogy indítványuk havi százezer forintra egészítené ki az erre rászoruló magyar állampolgárok jövedelmét. Emlékeztetett, hogy pártjuk már öt éve szorgalmazza az állampolgári jogon mindenkinek járó alapjövedelem bevezetését. Egy teljesen új intézményrendszer kialakítására azonban most nincs idő, ezért ideiglenesen létre kell hozni ezt a speciális alapjövedelmet. A válságkezelő alapjövedelem bevezetéséhez mintegy bruttó 1400 milliárd forintos költségvetési átrendezésre lenne szükség.
   
 • Drasztikusan átalakította a gazdasági helyzetet a koronavírus, ezért idén 0,3 százalékos visszaesés, jövőre viszont ismét bővülés várható - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. pénteken. A Századvég 2020-ban a korábbi évekhez képest magasabb arányú, a GDP-hez viszonyítva 3,0 százalékos költségvetési hiánnyal számol. Az éves infláció 3,7 százalék lehet, ha a Magyar Nemzeti Bank meg tudja fékezni a forint gyengülését, amihez az olaj árának zuhanása is hozzájárulhat.
   
 • A koronavírus elleni védekezés érdekében egészségügyi maszkok gyártását kezdte meg a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kézmű Nonprofit Kft. Az állami tulajdonú cég zuglói üzeméből az első legyártott maszkokat a legveszélyeztetettebb korosztályt gondozó idősotthonokba, a bentlakóknak, illetve a személyzetnek juttatják el. Csizi Péter, az országszerte 136 telephelyen, 9 ezer embert foglalkoztató KÉZMŰ-ERFO-FŐKEFE cégcsoport ügyvezető igazgatója közölte, hogy akár napi 30 ezer maszk előállításához is rendelkeznek megfelelő gyártói kapacitással. Ugyanakkor a legyártható mennyiség a rendelkezésre álló alapanyag függvénye.
   
 • Elhalasztották a budapesti vizes Európa-bajnokságot. A vizes sportokat tömörítő európai szövetség (LEN) pénteki közleménye szerint az úszók, szinkronúszók, nyíltvízi úszók és műugrók május 11-24-re tervezett versenyét augusztus 17. és 30. között rendeznék meg. Paolo Barelli, a LEN elnöke jelezte, a magyarországi szervezőkkel megállapodtak, május végén, június elején tárgyalnak arról, hogy az új időpontban sor kerülhet-e az eseményre.

Ez történ külföldön

 • A koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzetre tekintettel az Európai Unió felfüggeszti az államháztartási hiányra vonatkozó szigorú szabályokat, hogy lehetővé váljon a tagállami kormányok számára a gazdaság rugalmasabb finanszírozása - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében pénteken. A mentesítési záradéknak nevezett ideiglenes intézkedés az EU-tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács jóváhagyását követően ténylegesen feloldja a nemzeti kiadások szigorú brüsszeli felügyeletét. Lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy intézkedéseket hozzanak a válság megfelelő kezelése érdekében, miközben eltérnek az európai költségvetési keretrendszerben általában alkalmazandó követelményektől. Szabad mozgásteret enged, hogy a kormányok "szükség szerint fecskendezzenek tőkét a gazdaságba" - mondta.
   
 • Bocsánatot kért a vuhani rendőrség a koronavírusra elsők között figyelmeztető helyi orvos előállítása miatt, aki később maga is a fertőzés áldozatává esett – adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna pénteken. Az új koronavírus okozta betegségben február elején elhunyt Li Ven-liang a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott. December 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott. Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint „hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet”. Li január 10-én köhögni kezdett, és február 6-án vagy 7-én meghalt.
   
 • Pénteken 8 órától Szerbia – állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül – valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt a koronovírus-járvány miatt – közölte a rendőrség a honlapján.
   
 • A cseh költségvetés idei hiánya a koronavírus-járvány következményei miatt meg fogja haladni a százmilliárd koronát - közölte Alena Schillerová cseh pénzügyminiszter pénteken Prágában. A parlament által jóváhagyott idei hiány 40 milliárd korona. A cseh pénzügyi tárca már csütörtökön jelezte, hogy a tervezett költségvetési hiány a kialakult helyzetben nem tartható, és várhatóan több tíz milliárd koronával nagyobb lesz. A minisztérium azt ígéri, hogy a költségvetés módosításának tervezetét napokon belül a kormány elé terjeszti.
   
 • Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban – jelentette a CNN hírtelevízió a Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva pénteken. A hírtelevíziónak nyilatkozó Chad Wolf belbiztonsági miniszter közölte, hogy a kormányzat egyeztet a mexikói kormánnyal, és várhatóan részlegesen lezárják a két ország közötti határt. Kanada és az Egyesült Államok között már határzár van.
   
 • Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legtöbbel, 627 fővel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság  péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4670-tel emelkedett. A gyógyultak száma elérte az 5129-t.  A halottakat és a gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma február 20. óta 47 ezer 021-re emelkedett.
   
 • Hajléktalanokat helyeznek el a koronavírus terjedése miatt jelenleg kihasználatlan cannes-i fesztiválpalotában - jelentette be pénteken David Lisnard, a dél-franciaországi kisváros polgármestere a France Info francia hírrádióban. A városvezető elmondta: polgármesterként kötelességének érzi az egészségbiztonság és az ivóvíz-hozzáférés szavatolását mindenkinek.
   
 • A brit kormány szombattól elrendelte a vendéglátóhelyek - kávézók, pubok, bárok, éttermek és mozik – bezárását az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében – közölte Boris Johnson miniszterelnök. A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten részt vett Rishi Sunak pénzügyminiszter is, aki bejelentette: a brit kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket. A kötelezettségvállalás – amely nem csak a vendéglátóhelyekre vonatkozik – havi 2500 font (960 ezer forint) munkabérig terjed.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy gazdaság halál járvány koronavírus válság visszaesés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés