Túl a városon 2020. március 20. 20:22

Állam bácsi vigyáz a háziorvosaira: ezt kapták a koronavírus-járvány frontvonalában dolgozók

Rémhírterjesztésért börtön jár, kormányzati bénázásért nem tudjuk mi. A koronavírus-járvány kellős közepén megkapták a háziorvosok is a „védőfelszerelésüket”. Igaz történet a NER 10. évéből.

A 444.hu-nál landolt a sztori, amit egy budapesti orvos osztott meg.

A belgyógyász háziorvos asszisztensével átvette a mentőktől a kormányzati „védőfelszerelés-csomagot”, ami három FFP1-es maszkból és egy darab 110 milliliteres kézfertőtlenítőből áll. Ketten osztoznak majd a „felszerelésen”.

A cikkben első vonalbeliként hivatkoznak a háziorvosra, így bizonyosan százszámra találkozik betegekkel napi szinten. Le is írják, hogy több idősebb kollégáját helyettesíti.

Az orvos idősebb – így beteggel nem találkozó – kollégák maszkjait is átvette, ezekkel egészítette ki a saját, készletét. Ehhez vásárolt még egy festőoverált és védőszemüveget magának – stílusosan – egy barkácsáruházban.

Barkácsegészségügy, barkácskormányzás Barkácsországban.

A 444.hu felhívta az orvost, aki elmondta, hogy az FFP1-es maszk egy egyszerű sebészi maszk védelmét nyújtja, de még a jobb FFP3-as ból is kellene legalább kettő 8 óra alatt, fejenként. Nekik határozatlan időre adtak hármat.

Dr. Tőzsér Berta Mária háziorvos rezidens, egy másik orvos, aki már csütörtökön felháborodva írt a Facebookon.

„Dühös vagyok! Most mondják be a tévében, hogy több ezer ffp2-es maszkot nem vettünk mi át, háziorvosok. Nos, először is 50 db sebészi maszkot ígértek, amiért nekünk kellett elmenni. Volt, akinek 90 kilométert utazva úgy, hogy két körzetet lát el, mert helyettesít is, tehát igazából nincs rá ideje, hogy ő furikázzon azért az 50 maszkért. Aki mégis el tudott menni, az maximum 20, esetleg 40 sebészi maszkot kapott, nem az ígért 50-et. Aztán jött a hír, hogy kapunk 3 db ffp3-ast. Nos, azok kivétel nélkül mind ffp1-esek voltak, ami nem jobb, mint egy sima sebészi maszk. Nagyon dühös vagyok, hogy hazudnak...”

Lapszemlénk végére jöjjön egy 2. világháborús történet: Sztálingrád és Moszkva náci ostrománál kettesével felsorakoztak a szovjet katonák. Minden párból az első kapott egy puskát és néhány lőszert, a másodiknak viszont már csak lőszert adtak, mert nem jutott elég puska mindenkinek. „Néhány perc és lesz elegendő puska” – ezzel nyugtatták őket.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háziorvos járvány koronavírus MASZK kézfertőtlenítő