Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 20. 12:18

Szegedi uszodaépítés: hamarosan tető fedi a nagymedencét

Képriport
Az egyik leglátványosabb részéhez érkezett az új szegedi, fedett uszoda építése: a nagy medence tetejét tartó elemeket emelik a helyére. A legnagyobb 52 méter hosszú, 36 tonna súlyú, és egy speciális daru kell a munka elvégzéséhez.

Hirdetés

A jó időnek köszönhetően folyamatosan dolgozik a kivitelező az Etelka sor új fedett uszoda építésén. Jelenleg közel 100-120 ember az építkezés szinte minden pontján tevékenykedik, a legtöbben szerkezetépítést végzik. Szépen látszanak már a különféle medencék, illetve a nagymedence és a mellette lévő lelátók is.

Most egy nagyon látványos szakaszához érkezett a munka. „Elkezdődött a rácsos tetőtartó szerkezet elemeinek összeállítása és beemelése” – mondta Csanádi Zoltán, a városi beruházásokat koordináló Szeged Pólus Kft. igazgatója. Összesen hét elem tartja majd a nagymedence fölötti tetőt.

Ebből hat darab egyenként 22 tonna súlyú, a legnagyobb pedig 36 tonna súlyú. Az elemek 52 méter hosszúak.

A vas áthidalók három részben, közúton kerültek le Szegedre, itt szerelik össze, majd pedig ezen a héten emelik be azokat. A munkát egy speciális, 400 tonna teherbírású daru végzi. A hét elején már három elem a helyére került, péntek reggel a negyedik beemelése történt meg. Maga a munka körülbelül fél óráig tartott, a daru kezelőjét – aki nem is látta az elemet és az oszlopokat, ahová tenni kellett azt – a földről egy szakember segítette, ők rádión tartották a kapcsolatot. A beemelt tartó elemeket még keresztbe össze kell kötni áthidaló elemekkel, hogy szilárdan álljanak és bírják a terhelést. A tervek szerint április végéig készülhet el az uszoda teljes tetőborítása. Ezt követően kezdődnek a szakipari munkák, a gipszkartonozás, a lég- és az uszodatechnika, valamint a gépészet beszerelése.

Az Etelka soron felépülő fedett uszoda nettó alapterülete több mint 13 ezer négyzetméter lesz, nem csupán a versenyúszásra, hanem a szabadidő eltöltésére is lehetőséget nyújt majd.

A mintegy 15 milliárd 500 millió forintból épülő sportuszodában lesz egy 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély versenymedence, amelyből egy mozgatható válaszfal segítségével 2×10 25 méteres pálya alakítható ki. A versenyeket egy 1200 fős lelátóról figyelhetik majd a nézők.

A medencecsarnok természetes megvilágítású lesz, sötétíthető, valamint tv-közvetítésre alkalmas sportvilágítást is kiépítenek benne.

A versenymedence mellett egy 25 méter hosszú és 15 méter széles, 6 pályás, 1,8 méter mély bemelegítő medence, egy 20 méter hosszú és 12,5 méter széles, 90 centiméter mély meleg vizes tanmedence, valamint meleg vizes külső-belső lazító ülőmedence is az uszoda része lesz. Emellett konditermek is a vendégek rendelkezésére állnak majd.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csanádi Zoltán Etelka sor új fedett uszoda daru építés építkezés medence uszoda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés