Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 19. 16:05

Könyvtár, színház és IH: aki csak tudott, az online térbe költözött

A koronavírus-járvány miatt hétfőtől Szegeden is minden közművelődési intézmény bezárt. Arra voltunk kíváncsiak, milyen munka folyik a kulisszák mögött a Somogyi-könyvtárban, a színházban és az IH Rendezvényközpontban.

Hirdetés

A Somogyi-könyvtárban jelenleg a digitális működés az egyetlen lehetséges opció, aminek a segítségével kapcsolatban tudnak maradni az olvasókkal.

A Somogyi-könyvtár virtuális kiállításokat is kínál honlapján

A fenntartó szegedi önkormányzat döntése alapján hétfőtől teljesen bezártak az olvasók előtt, és minden rendezvényüket is lemondták.

– Olvasóinknak azt ajánljuk, ha lejárt az elvitt könyvek kölcsönzési határideje, online hosszabbítsák meg, késedelmi díjat erre az időszakra nem fogunk senkinek sem felszámolni – mondta a könyvtár igazgatója, Sikaláné Sánta Ildikó.

Somogyi-könyvtár: megértést kérnek

A Dóm téri üvegpalotában jelenleg csak a legszükségesebb munkákat végzik. Arra törekednek, hogy minél kevesebben tartózkodjanak bent az épületben, ezért váltakozó rendszerben szabadságra küldik a dolgozókat, vannak, akik táppénzen vannak és igyekeznek minél több munkatársuknak átmenetileg megteremteni az otthoni munkavégzés feltételeit.

Az itt dolgozók az átmeneti időben többek között a digitális könyvtár bővítésén és az online oktatási tartalmak fejlesztésén dolgoznak.

A könyvtár Facebook-oldalán jelenleg is megtalálható az intézmény saját e-learning oldala, amit az elmúlt napokban több otthoni távtanulást segítő csoport oldalán is megosztottak. Kifejezetten szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, prezentáció készítéséhez, felhő alapú tároláshoz kapcsolódó tartalmakat és okos eszközökkel kapcsolatos információkat tartalmaz, illetve olyan feladatokat, amelyek akár diákok képzésére, önképzésére is alkalmasak.

Az intézménynek van egy digitális könyvtára is, ahol több, mint 45 ezer dokumentum található.

Virtuális kiállításokat is meg lehet nézni a honlapon: helytörténettől, irodalomtól kezdve nagyon sok támogató anyag elérhető a felületen, amelyek akár az érettségire való felkészítésben is segíthetnek a tanulóknak.

Most odahaza is színházba mehetünk, a YouTube-on tették közzé az egyik legsikeresebb előadásukat

Utoljára a múlt hét közepén léptek színészek a világot jelentő szegedi deszkákra, akkor Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztopera című zenés krimiballadáját próbálták az Újvidéki Színház társulatával közösen. A pénteki bemutatóra azonban már nem került sor.

– Péntektől zárva vagyunk. A Kisszínházra csak a portás vigyáz, a nagyszínházban is csak ügyeletet tartunk, minden területre csak egy-egy ember léphet be, hogy a legszükségesebb teendőket ellássa. Szünetelnek a próbák is, a színészek és a műszakiak először a túlórákat, az eddig ki nem vett szabadnapokat használják el, azután szinte mindenki kényszerszabadságra megy, nem tudjuk meddig – mondta Barnák László főigazgató.

Leállt a teljes gyártási folyamat, a kiskundorozsmai raktárbázison is szünetel a munka, és a varrodából is hazaküldtek mindenkit.

Egy biztos most a színházban is: a határozatlanság

A zárlat feloldásig szigorú korlátozásokat vezettek be. A közel 180 közalkalmazott mellett ez sok szerződéses munkatársat és külsőst is érint.

– Most folyamatosan arról egyeztetünk, hogy mi legyen az elmaradó előadásokkal. Ez nagyon nehéz, mert senki sem tudja, mikor indulhat újra az élet. Ezért nem is tudjuk megmondani, mikor lehet majd megtartani a most elmaradt előadásokat. Lehet, hogy nyáron vagy ősszel tudjuk csak pótolni.

Szerencsére addig sem maradnak a színházbarátok előadás nélkül. A társulat nagysikerű Szentivánéji álom című produkciója március 31-én éjfélig megtekinthető a színház YouTube-csatornáján.

– Tervezzük, hogy újabb előadásainkat tesszük elérhetővé a virtuális térben, de ehhez előtte rendezni kell a szerzői jogi dolgokat – mondta Barnák László.

Az IH-ban és a Belvárosi Moziban is lázas munka folyik a zárt ajtók mögött

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközponthoz tartozó kulturális és szórakoztató intézmények elsőként zártak be a városban.

– A Belvárosi Mozit már a múlt szerdán bezártuk. Nem szerettünk volna játszani azzal, hogy beengedünk 99 embert, mert százat már nem lehetett. Nekünk fontosabb volt a szegediek egészsége, mint a jegybevétel – mondta Jávorszky Iván ügyvezető igazgató. – A mozi, bár a látogatók előtt zárva van, nem halt ki teljesen. Az ott dolgozók most a leendő múzeum és a VR-mozi helyét készítik elő.

Az IH Rendezvényközpont programjai közül az egyik előadó, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a járvány miatt már jóval korábban lemondta az estjét. Nem sikerült megtartani a Palládium Színház alakulóprogramját sem, Alföldi Róberttel és Veiszer Alindával. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember szintén telt házasnak ígérkező előadását pedig május végére halasztották.

Partfürdő: csinos lesz, sőt csinosabb, mint bármikor máskor

– Az IH-ban – bár zárva vagyunk – lázas munka folyik. A rendezvényszervezőkre komoly feladatot rónak az elmaradt és átütemezett programok miatti különböző egyeztetések. A gazdasági csoportunk most zárja a tavalyi évet és készíti a cég idei üzleti tervét. A dolgozóink egy része pedig szabadságra ment. Akit tudtunk, hazaküldtünk, hogy otthonról dolgozzon. Akinek pedig nem találtunk munkát, azt átirányítottuk az Újszegedi Partfürdőre, ahol a szabad levegőn olyan könnyű fizikai munkákat végeznek, mint a lombtakarítás, a festés, vagy a faültetés.

Megtudtuk azt is, az elmaradt programokra kiadott jegyek visszaváltását a vészhelyzet végéig elhalasztják a dolgozók és a jegyet vásároltak érdekében, akik között sok az idősebb.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László IH Rendezvényközpont járvány Jávorszky Iván koronavírus pandémia Somogyi-könyvtár Szegedi Nemzeti Színház világjárvány Sikaláné Sánta Ildikó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés