Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 19. 13:46

Drámai munkanélküliségi hullámra kell felkészülnünk a járványügyi vészhelyzet miatt

Az a kérdés, hány százezerrel fog növekedni a munkanélküliek száma Magyarországon. Nem tudni recesszióba csúszik-e a gazdaság. Napokon belül milliós nagyságrendben érkezhetnek védőfelszerelések Kínából – erről beszélt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Hirdetés

Bár Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, a szakemberek úgy vélik, hogy a jelenlegi, közel 80 regisztrált fertőzöttnél, akár 10-15-ször többen lehetnek fertőzöttek. A kormány úgy számol, hogy az előttünk álló napokban ugrásszerűen fog emelkedni a magyarországi fertőzöttek száma – hangzott el a kormányinfón.

Az állami szektorban nem terveznek elbocsátásokat, a magánszférában pedig ezt azért sem lehet megtiltani, mert akkor azonnal csődben mennek a vállalkozások – mondta el Gulyás Gergely. Ezzel összefüggésben jelezte, hogy heti 140 milliárd forint kiesést jelent a magyar gazdaság számára a koronavírus-járvány.

Nincs egyértelmű válasz, hogy recesszióba csúszik-e a gazdaság

– derült ki. Korábban 4 százalékos növekedéssel számoltak, ám kiderült a kereskedelem és az autóipar egy havi visszaesése önmagában 1,5 százalékkal rontja az éves gazdasági növekedést. Nem tudni, meddig tart a vészhelyzet, és a miniszter hozzáfűzte: más szektorok teljesítménycsökkenését is bele kellene számolni a GDP lehetséges alakulásába.

A jövő évi költségvetést és az új adótörvényeket a tavaszi ülésszak során szeretné elfogadtatni a kormány a parlamenttel, és nem kívánja ezeket a döntéseket őszre halasztani – hangzott el. Ugyanakkor a tervezett egészségügyi reform a vészhelyzet tekintettel leáll. A védekezés költségeinek forrása az a 492 milliárd forint lesz, amely az érvényben lévő költségvetésvetésben tartalékként szerepel – jelezte Gulyás Gergely.

Több újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: a hiteltörlesztések moratóriumát nem azért állapították meg december 31-ei határnappal, mert hosszú válsággal számolnak. A hiteltörlesztések ideje meghosszabbodik, így nem állhat elő az a helyzet, hogy december 31-e után a bankok a feltorlódott tőke- és kamattartozást kérhetnék a hitelezett ügyfeleiktől.

Katonaság biztosíthatja 140 létfontosságú hazai cég működését. Ha köztük vannak olyanok – a tájékoztatón a Molt és a Richtert emlegette egy újságíró –, amelyek tőzsdei cégek, akkor az a cél, hogy papírjaik kereskedését ne függesszék fel.

Milliós nagyságrendben napokon belül megérkezik Kínából vásárolt védőfelszerelés, ezek szállítását a kormány és a hadsereg repülőgépeinek igénybe vételével hozzák az országban – derült ki a tájékoztatón.

Ha a jövő héten a kormány megkapja a szükséges felhatalmazást az országgyűléstől, akkor nem kell attól tartani, hogy az esetleg bekövetkező parlamenti határozatképtelenség miatt ne volnának meghozhatóak a vészhelyzettel kapcsolatos fontos döntések.

Felháborítónak nevezte Gulyás Gergely, hogy néhány pénzintézet a babaváró hitelek felfüggesztésének lehetőségét fontolgatja. Ha ez bekövetkezne, akkor azonnal bankfelügyeleti vizsgálatot rendelnének el – hangsúlyozta a miniszter.

A forint drámai gyengülése kapcsán Gulyás megjegyezte: a kormánynak nincs árfolyam célja, a forint értékállósága pedig nem kormányzati, hanem jegybaki feladat.

Románia garanciát vállalt arra, hogy beengedi országa területére azokat a román és bolgár autósokat, akik az osztrák-magyar határon vesztegelnek. Ahogy az operatív törzs napi sajtótájékoztatói kapcsán többször megírtuk: kijelölt közti folyón haladhatnák ezek az autósok az ország területén. A román fél engedélye azért elengedhetetlen, mert ennek hiányában a magyar-román határon rekednének ugyanezek az autósok.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely hitel járvány Kormányinfó koronavírus munkanélküliség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés