Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 19. 09:26

Szegedi járványkórház: magukra hagyták a dolgozókat a költözésben

Csütörtökön 9 órakor közölték a egészségügyi dolgozókkal, hogy ki kell költöztetni a betegeket a II-es kórházból, amit járványkórházzá nyilvánítottak Szegeden. A dolgozók maguk szereztek dobozokat, nekik kellett intézniük a bútorok és berendezések elszállítását – semmilyen külső segítség nem jött.

Hirdetés

A megfeszített munka mellett vasárnap több tonnát kellett pakolniuk, asszisztensek, ápolók és orvosok pakoltak az egyébként is felfokozott lelkiállapotban – erről beszélt Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói megyei elnöke. A II-es kórházból mindenkit kiköltöztettek, a Pszichiátriai Klinikának teljesen el kellett hagynia a Kálvária sugárúti épületet.

Korábban megírtuk, hétfőre kész kellett volna lennie a szegedi járványkórháznak, de ez nem sikerült. Segítség híján ezen nincs is mit csodálkozni.

„A szakdolgozók minden nehéz helyzetet megoldanak Magyarországon, mert ezt szoktuk meg, hogy meg kell oldani. Vasárnap egy száz négyzetméteres területet a mennyezetig pakoltunk fel. A telefonom azt mutatta, hogy 14 ezer lépést tettem meg, és nem sétálva” – tette hozzá a szakember.

A diplomás ápoló azt mondta jóval több, mint 50 ágyat alakítottak át járványkórházzá, "elég jó körülményeket” teremtve.

Irinyi Tamás szerint általában is igaz, hogy nem kapnak túl sok támogatást. 

„Mi adunk, de jó lenne látni, hogy miként fogják elismerni erkölcsileg és anyagilag az erőfeszítéseinket” – tette hozzá.

„Azért is érdemes elmondani, hogy lássa a lakosság, hogy már a felkészülésben is a szakdolgozók mit tesznek meg akár az egészségük kockáztatása árán is, és a munkáltató is lássa, hogy egyrészt ránk számíthat, másrészt minden nehézség ellenére a betegek érdekében tevékenykedünk” – vázolta a helyzetet Irinyi Tamás.

Irinyi ugyanakkor elmondta: kaptak anyagokat, naprakész információik vannak a koronavírusról.

Arra is felhívta a figyelmet, az ápolók átlagéletkora nagyjából 50-52 év. Épp ennél a korosztálynál emelkedik nagyságrendekkel a halálos kimenetelű fertőződés kockázata.

Irinyi Tamás elmondta: a kamara 7 pontban fogalmazta meg kéréseit az emberminisztériumtól. A kérések között szerepel, hogy legalább távolléti díjat kapjanak a karanténba helyezett egészségügyi dolgozók. Keddig összesen mintegy 45 fő volt közülük karanténban Magyarországban.

Azt is hangsúlyozta, nem érti a titkolózást a fertőzöttek lakóhelyét illetően: „Szerintem joga van tudni a lakosságnak, hogy hol, mennyi a fertőzött”.

Az állami tájékoztatás minőségéről annyit mondott, találgatások vannak arról, hogy mennyi tesztet végeznek el országszerte, és milyen eszközök állnak a rendelkezésre:

„Sokkal célszerűbb, jobb tiszta vizet önteni a pohárba: ez van, ennyi lehetőségünk van, és ezzel élni fogunk”.

Nem csak velük, az orvosi kamarákkal sem áll szóba érdemben a kormány, pedig a Magyar Orvosi Kamara javaslatcsomagjának első pontja volt, hogy hiányos az ellátásban részt vevők védelme.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy II. Kórház Irinyi Tamás járvány járványkórház költözés koronavírus Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés