Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 18. 15:55

Koronavírus: egyelőre csak a spájzolás miatt van hiány húsból Szegeden

Körbenéztünk néhány helyen Szegeden, ahol húst lehet kapni, kíváncsiak voltunk, hogy mennyire hiánycikk a csirke, disznó és a marha. Egyelőre nincs gond, inkább mi magunk tehetünk az esetleges áruhiányról, nem a járvány. De nem biztos, hogy ez mindig így lesz.

Hirdetés

Az Alsóvárosi Húsboltban azt mondták: minden beszállítóval egyeztetettek, lesz hús, igaz, délelőttre rendszeresen elfogy minden. „Csak lapockám van sertésből, csirkéből semmi!” – közölte a hentes az ajtóban álló vásárlóval, csak azért, hogy tudja mire számítson. Válogatni most nem lehet, mindenki azt veszi, ami van.

Jellemzően a drágább húsok maradnak meg, marhából például szép felsálat kapni, igaz ennek bőven 2000 forint fölött van kilója. Áremelkedés itt nem tapasztalható, nem úgy, mint Budapesten, több helyen, ahol már 3000 forintot közelíti a csirkemell ára.

Az ítélet megvan, a disznónak meg kell halnia

„Mindenki fél. Körbetelefonáltam, van hús, mindenki jelezte, hogy folyamatosan vágnak, legfeljebb elfogy a nap végére, de reggelre hoznak. Holnap jön csirke is” – mondta József, a hentes. „Az ítélet megvan, a disznónak meg kell halnia” – vágta rá egy vevő, ezen mindenki jót nevetett. József elmesélte, hogy egyik nap a rendőrök bejöttek a boltba, mert akkora sor állt az üzlet előtt. „Jó munkát kívántak, majd elmentek Megköszöntem, mert van bőven” – tette hozzá a hentes. Nem panaszkodott, fogy a füstölt áruja is, de kolbászból, szalámiból és füstölt oldalasból volt még.

Azt is elárulta: úgy látja, hogy átlagosan két heti adagokat vesznek az emberek.

A Szent István téri Röfi-Kernél arról számoltak be, hogy nagyjából a duplájára nőtt a napi forgalom, ki is fogynak szinte mindenből délutánra. „Nem tudjuk, hogy miből, mennyit kapunk, igyekszünk mindent rendelni, aztán örülünk annak, ami jön. Régebben felírtuk a vásárlók igényeit, most már nem tehetjük meg” – mondták a boltban. Szerda dél körül hurka, kolbász, császárhús, egy kevés csirkemell, mellcsont és szalonna volt a boltban.

A Napfénypark környékén a multiknál is hasonló a helyzet, vasárnap, zárás előtt tapasztalható készlethiány volt már délben. Itt is igaz, ami szinte mindenhol: az olcsóbb húsok fogytak el, kagyló, lazac, marha, kacsamell- és comb, borjú van még a csomagoltak és a fagyasztottak között is.

A Rókusi körúti Tescóban nemhogy csirke, gyakorlatilag semmi nem volt a húspultban. Amit viszont láttunk, az egy felfestés, ami eligazítja a vásárlókat: mekkora távolságot érdemes tartani egymástól.

Kevesen, de sokat vásároltak a Mars téri piacon – nincs áruhiány

Feltűnően kevés vásárló volt szerdán a Mars téri piacon. Akik azonban vették maguknak a bátorságot és kilátogattak, alaposan bevásároltak. Az általunk megkérdezett árusok egybehangzóan azt mondták, hogy egy átlagos szerdai piaci naphoz mérten feltűnően kevés a vásárló. Igaz, ennek megállapításához még nagy helyismerettel sem kellett rendelkezni. Sok elárusítóhely maradt üresen ezen a napon.

Élénk forgalmat bonyolítottak le a vásárcsarnokban található füstölt árukat kínálók. Szépen fogytak a kolbászok és a legkülönfélébb szalonnák. Ugyanez mondható el a friss húsokat árusítókra is. Minden túlzás nélkül roskadoztak pultok, semmilyen mennyiségi különbséget nem érzékeltük a sertéshúsok és a szárnyas húsok kínálata között.

Mindezt azért hangsúlyozzuk, mert Budapestről származó információk szerint a szárnyas húsoknál már hiány lépett fel az országban. A Mars téri piacra ez semmiképpen nem igaz.

Ma a piacon a virágárusok árulták „zöldséget”. A nem túl eredeti szójátékkal csupán érzékeltetni szeretnénk, hogy a virágárusok standjait ezen a napon alig kereste fel valaki: a vágott virágokra ezen a napon szinte alig volt kereslet. A piacra érkezőket ezúttal ennél sokkal gyakorlatibb szempontok vezették.

Áruhiánynak nyomát sem tapasztaltuk. Bőségesen volt a sokféle paprikából, ugyanígy paradicsomból, zöld- és vöröshagymából, kelkáposztából, répából, karalábéból. Elképesztő mennyiségű tojást kínáltak eladásra, bőségesen volt almából, narancsból, banánból. Szembetűnően sokan és sokat vásároltak burgonyából, ami a koronavírusos időkben több mint érthető.

Sok kereskedő szájmaszkban és védőkesztyűben árult, és a vásárlók között többeket láttunk védőkesztyűben.

B. P., c.s.z., V. I.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áruház bevásárlás hús járvány koronavírus Mars tér
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés