Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 18. 11:53 Forrás: MTI

Leáll az esztergomi Suzuki-gyár, a BMW is felfüggeszti a termelést Európában

Napokon belül lényegében megáll a komplett autóipar. Ez közvetlenül is sok ezer embert érint.

Hirdetés

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött. A társaság a döntést a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta. Az üzem hétfőtől tervezett leállása 3200 dolgozót érint.

– közölte a cég szerdán.

Az autógyár kedden még azt jelentette be, hogy a termelésben a délelőttös műszakot megtartják, a délutános műszakot törölték, a 60 év felettiek nem állhatnak munkába.

A BMW, a Volkswagen és a Mercedes is leáll

Számos autógyártó társaság után szerdán a német BMW is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést Európában.

Oliver Zipse, a bajor vállalat igazgatótanácsának elnöke müncheni tájékoztatóján arról beszélt, hogy

sok autókereskedő már bezárt Európában, hiszen sok termékhez hasonlóan az autók iránti kereslet is jelentősen süllyed a következő időszakban, a BMW pedig az értékesítési előrejelzésekhez igazítja a termelést. Így szerdától leállítják a gyártást az európai üzemekben és a dél-afrikai Rosslynban, várhatóan egy hónapra, április 19-ig.

A 2019-es eredményeket ismertető tájékoztatón közölték, hogy 2,538 millió autót értékesítettek tavaly, ami 2,2 százalékkal több a 2018-ban regisztrált 2,483 milliónál. Az árbevétel 104,21 milliárd euró, vagyis mintegy 36 ezer milliárd forint volt, ez 7,6 százalékkal meghaladta az előző évben elért 96,85 milliárdot. Az adózás előtti nyereség 7,11 milliárd euró volt, ami 26,1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 9,62 milliárdhoz képest.

BMW márkájú autóból 2,186 milliót adtak el, ami 3,3 százalékos növekedés, a társasághoz tartozó Mini gépkocsi márka értékesítése 4,6 százalékkal 350 ezer darabra csökkent, a szintén hozzájuk tartozó, Rolls-Royce márkájú luxusautóból 5100 darab kelt el, ami 21,6 százalékos növekedés. A BMW motorkerékpárok értékesítése 5,8 százalékkal 175 ezer darabra emelkedett 2019-ben.

Kiemelték, hogy az év vége igen jól sikerült, 2019 utolsó negyedéve a társaság történetének legjobb három hónapja volt, értékesítésük éves összevetésben 1,4 százalékkal 655 ezer darabra nőtt, bevételük 19,9 százalékkal 29,3 milliárd euróra ugrott, az adózás előtti eredmény pedig 14,2 százalékkal 2,05 milliárd euróra.

A napokban az ágazat számos szereplője, például az Opel mellett a Volkswagen-csoport és a német autógyártás harmadik meghatározó tényezője, a Mercedes-Benz márkájú kocsikat gyártó Daimler is bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést Európában.

Ezt is olvassa el! Azzal kapcsolatosan, hogy miért állnak le sorban a gyárak és üzemek a koronavírus-járvány miatt, itt írtunk részletesebben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autógyár autógyártás koronavírus Suzuki autó BMW fertőzés ipar járvány Mercedes termelés Volkswagen
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés