Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus: üres folyosók a szegedi klinikán, többen nem értették, miért nem látják el őket
Szegeden 2020. március 18. 07:49

Koronavírus: üres folyosók a szegedi klinikán, többen nem értették, miért nem látják el őket

Szinte üresen kongottak az új klinika folyosói kedden, csak néhány beteg várt a sorára. Az orvosok, asszisztensek szinte mindegyike maszkban dolgozott és általában csak a sürgős, akut eseteket látják el.

Hirdetés

Már hetekkel ezelőtt kaptam időpontot az újklinika ortopédiájára, felülvizsgálatra. Hétfő délelőtt biztos, ami biztos bementem, megkérdezni, hogy érdemes-e mennem. Választ kaptam, hogy csak a sürgősségi eseteket látják el, inkább ne menjek. Délután azonban telefonon hívtak, hogy mégis fogad az orvos.

Kedd reggel alig voltak a klinikán. A portán épp két idős ember próbált az onkológiára bejutni, időpontjuk volt. A portás tétován csak annyit mondott: „Nem biztos, hogy fogadják önöket, de menjenek”.

A betegfelvételnél, ahol egy átlagos napon hosszú sorban állnak a betegek, most egy lélek sem volt, az üvegfalon túl a három hölgy maszkban fogadta az embereket.

A folyosón alig volt ember, szinte kihalt volt a kórház. A legtöbb ember – orvos, beteg, ápoló, asszisztens – maszkot viselt.

Amíg vártam, az egyik orvos éppen azt magyarázta kollégájának, hogy mindenkit próbálnak kiértesíteni, hogy ne menjenek be az előre egyeztetett időpontokra. Mint mondta, nem azért, mert nem tudnák ellátni őket, inkább azt szeretnék elérni, hogy a fertőzés ne terjedjen el a kórházban, mert akkor nagyobb baj esetén nem tudnának helyt állni.

Egy elcsípett beszélgetésből az is kiderült, hogy a kórházi osztályok kevés kézfertőtlenítőt kapnak. Az egyik asszisztens épp azt panaszolta kollégájának, hogy a kért 6 flakon helyett csak kettőt kapott.

Pedig erre nagy szükség van, hisz én is, ahogy beléptem, azonnal kérték, hogy nyújtsam ki a kezem és máris öntötték bele a kézfertőtlenítő folyadékot.

Összességében azt javasoljuk, amennyiben tehetik, halasszák el a nem sürgős találkozásukat az orvosokkal, de természetesen gond esetén azonnal keressenek fel szakembert.

Több olvasónk is elakadt az egészségügyi útvesztőben

Több olvasó is arról számolt be, hogy visszafordították ma az egészségügyi intézmények portájiról. Egyiküket például a fül-orr-gégészeti ambulancia kapuszolgálatán már nem engedték túl, pedig nem javul az állapota az antibiotikumos kezelés ellenére.

Olvasónk nem értette azt sem, hogy az ott dolgozó egészségügyi szakdolgozó mi alapján döntötte el, hogy akut esetről van szó vagy sem. „Gyulladásos panasszal jöttünk, de már ettől összerezzentek, és semmi mást, csak a II-es kórházat emlegette az ápoló. Csak a hárítást éreztem, a segítőkészséget nem.” – tette hozzá olvasónk.

Egy másik beteg laborvizsgálata hiúsult meg, azt a tájékoztatást kapta, hogy csak akkut eseteket látnak el. Azt javasolták neki, hogy menjen a II-es kórházba, de azt az ott dolgozó sem tudta megmondani, hogy ott leveszik-e a vért vagy sem.

V. I., c.s.z.

(Képünk illusztráció, UNI-MED Szeged)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy járvány kórház koronavírus Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés