Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Pattanásig feszült a helyzet kedden Hegyeshalomnál, éjjel egy kijelölt útvonalon utazhatnak át a haza tartó bolgárok és a románok Magyarországon
Túl a városon 2020. március 17. 19:19 Forrás: Index, MTI, M1

Pattanásig feszült a helyzet kedden Hegyeshalomnál, éjjel egy kijelölt útvonalon utazhatnak át a haza tartó bolgárok és a románok Magyarországon

Komoly feszültségeket okozott a hétfő éjféltől élő határzár: Magyarországra belépni próbáló szerb, román és bolgár autósok elállták a hegyeshalmi közúti határátkelő be- és kilépő oldalát, mert nem engedték őket be az országba.

Hirdetés

A hétfőn éjfélkor életbe lépett határzár miatt Magyarország területére köz-, légi és vízi úton, valamint vasúton kizárólag magyar állampolgárok léphetnek be. Ezt nem könnyen vették tudomásul azok a szerb, román és bolgár autósok, akik ezt követően szerettek volna átutazni Magyarországon, hogy haza jussanak.

Az M1 kedd délutáni híradója szerint, az említett autósok Hegyeshalomnál eltorlaszolták a határátkelőt, ezzel megakadályozzák, hogy a magyar állampolgárok belépjenek az ország területére. 

A magyar rendőrség szerint kedden délelőtt 20 kilométeres sor állt Ausztriában, a magyar határ előtt, az APA osztrák hírügynökség szerint a teherautóknál pedig 5 kilométeres volt a dugó.

Tiltakozó utasok zárják le az Ausztria felé vezető sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél március 17-én (Fotók: MTI/Krizsán Csaba)

Délelőtt a teherautókat leterelték az autópályáról egy kisebb határátkelő felé, ahol zavartalanul folyhat tovább az áruforgalom, írta az Index. A teherforgalmat nem korlátozták az éjfélkor életbe lépett intézkedések a határokon, akár magyarországi célállomásról, akár tranzitszállításról van szó. A külföldiek személyautói előtt viszont továbbra is zárva maradnak a határátkelők.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől humanitárius folyosó megnyitását kérte kollégája, Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar–osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, írta az MTI. Aurescu szerint nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

Rendőrök zárják le a Magyarországra vezető személyi forgalomi sávot a hegyeshalmi közúti határátkelőnél március 17-én

Ennek eredményeként kedd éjjel a magyar hatóságok egyszeri átutazási lehetőséget biztosítanak a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon, közölte Szijjártó Péter délután a Facebookon. A részletekről a rendőrfőkapitányok is megállapodtak.

A magyar külügyminiszter ezzel párhuzamosan elvárja, hogy a román és a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, és arról, hogy Magyarország területére a személyi forgalomban csak magyar állampolgár léphet be. Az osztrák hatóságoktól Szijjártó Péter azt kérte, tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgároknak és a teherforgalomnak a határátkelőhely használatát.

Később Szijjártó Péter ezzel kapcsolatosan egy videót is megosztott a Facebook-oldalán. Ezt:

(Nyitókép: Rendőrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél március 17-én. MTI/Krizsán Csaba)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: határ határátkelő járvány koronavírus Szijjártó Péter világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés