Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 17. 16:03

Koronavírus: leállnak az Audi és az Opel magyarországi gyárai, tízezrek kerülhetnek bajba

Teljes a káosz a magyar autóiparban: több nagy gyártó is a termelés felfüggesztését vagy átszervezést jelentette be. Tízezrek munkahelyét és több település költségvetését is megingathatja a koronavírus-járvány.

Hirdetés

A Volkswagen leállítja  az európai termelést, ezért felfüggeszti működését a győri Audi-gyár, hétfőtől.

De nem csak Győrben állnak le, az ingolstadti, neckarsulmi, brüsszeli és a mexikói gyár is bezár ideiglenesen. Az Audi azt közölte kedden, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a győri gyártás is.

Az Oplenél is bejelentették, hogy leáll a szentgotthárdi üzem.

A Totalcar írta meg, hogy március végéig nem termel a magyar gyár, ezt Kaszás Zoltán, a cég kommunikációs vezetője közölte az autós portállal. Szentgotthárdon a PSA-csoport 850 dolgozóval gyártat motorokat. Nemrég 12 és fél milliárd forintból fejlesztettek annak érdekében, hogy piacképes erőforrásokat állítsanak elő.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az esztergomi Suzukival. Az  Infoesztergom.hu. írta meg, hogy ma is átszervezés alatt van a gyár a járvány miatt:

operatív törzs alakult, ami a délutános műszak törléséről döntött. Ennek oka egyelőre nem is a nyersanyag-ellátás, hanem az, hogy nem jönnek munkavállalók Szlovákiából és Budapestről, így a délutános dolgozókat át kellett csoportosítani a délelőttös műszakba.

A Suzukinál a 60 év fölöttiek és a gyakornokok munkavégzését felfüggesztették.

„Munkaidővel és egyéb munkaügyi nyilvántartásokkal kapcsolatban később tudunk tájékoztatást nyújtani. Egyelőre kérjük, hogy azon Kollégák akik érintetettek – szlovákiai és termelési dolgozókat kivéve” – egynapos szabadságot rögzítsenek – írják a belső levelezésben.

A kecskeméti Mercedes gyárbővítését hónapokkal ezelőtt elhalasztották, a termelés felfüggesztéséről egyelőre nincs hivatalos információ. A járványhelyzet miatt szinte biztos, hogy tovább csúszik a debreceni BMW-gyár megnyitása is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Audi autógyár bezárás Győr autógyártás ipar járvány koronavírus termelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés