Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Koronavírus: nincs elég védőfelszerelés a háziorvosoknak, vagy képtelen kiszállítani mindenhova a népegészségügy
Szegeden 2020. március 16. 18:48

Koronavírus: nincs elég védőfelszerelés a háziorvosoknak, vagy képtelen kiszállítani mindenhova a népegészségügy

Szeged és más önkormányzatok sem kaptak jogkört arra, hogy döntéseket hozzanak a településeken dolgozó háziorvosok védelméről. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) saját hatáskörben több hatósági intézkedést is elrendelt. 

Hirdetés

Az önkormányzatoknak kiküldött levélben van egy mondat, amiben lényegében elismerik: kevés a védőfelszerelés, vagy ha van elég, akkor esetleg nehézségeket okoz azokat kiszállítani. Több szabályt is be kell tartaniuk az önkormányzatoknak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezek között jó néhány a háziorvosok védelmére, a kommunikációra is vonatkozik:

 • A háziorvosok esetében törekedni kell az orvos-beteg találkozások csökkentésére
 • A 65 évnél idősebb orvosok és egészségügyi szakdolgozók, valamint a krónikus betegséggel élők ne találkozzanak a betegekkel.
 • A felmentettek távkonzultációs feladatokat – oktatás, anamnézis-felvételt és e-recept-írást végezhetnek
 • Aki nem felmentett, azokat hétvégén és éjszaka is berendelhetik ügyelni, akkor is ha az önkormányzattal kötött szerződés alapján nem kötelezhetők erre.
 • A légúti fertőzésre panaszkodó betegeket lehetőleg távkonzultációval oldják meg. Ez minden orvosra vonatkozik. Személyes ellátását csak elkülönített módon történjen.
 • A háziorvosok utasíthatják a légúti tünetekkel – de nehézlégzés nélkül – megjelenő beteget arra, hogy menjen haza és távkonzultációval lássák el. Az ellátást tilos megtagadni, de távkonzultációval kell megoldani, amikor csak lehet.
 • Szakorvosi konzíliumot csak halaszthatatlan esetben kérjenek a háziorvosok.
 • Beteghez nem mehetnek ki a háziorvosok. Ha nehéz légzésre panaszkodik, a mentőket kell hívni.
 • Az otthonukat elhagyni képtelen betegeknél szintén távkonzultációt kell alkalmazni.
 • Az NNK arra kéri a helyi tisztifőorvost, hogy fontolja meg egyes rendelőkben a személyes betegellátás megszüntetését. Az ilyen körzetekből máshová kell átirányítani a lakosokat.

„Ennek során törekedjenek arra, hogy jelentősen csökkenjen a személyes betegellátásra fenntartott rendelők száma, mert így lehet hatékonyabban allokálni a védőfelszerelést” – írják a levélben.

Ez két dolgot jelenthet: vagy arra céloznak, hogy ha kevesebb a személyes betegellátást végző rendelő, akkor könnyebb kivinni a védőfelszerelést, vagy arra, hogy nincs elég felszerelés, ezért könnyebben jut azoknak, akik személyes betegellátást végeznek.

Miután a kiszállítással nem kellene, hogy gond legyen, marad az, amiről a Magyar Orvosi Kamara már egy ideje beszél: jelenleg nincs elegendő védelmi felszerelés arra, hogy megóvják a mintegy 6000 háziorvos egészségét.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt is kéri az önkormányzatoktól, hogy ne alakítsanak ki saját információs csatornát a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás céljából, mivel az operatív törzs zöld számokat és honlapot is működtet erre a célra.

Felszólítják a települések vezetőt arra is, hogy egyik önkormányzat se próbálja maga megszervezni a gyanús esetek vagy a betegek szállítását, mert erre csak a mentőknek van megfelelő felszerelésük és szakismeretük.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háziorvos járvány koronavírus védőmaszk Nemzeti Népegészségügyi Központ operatív törzs védőfelszerelés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés