Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 16. 17:28 Forrás: 444.hu

Egészségügyi dolgozók kerültek karanténba az egyik legnagyobb fővárosi kórházban

Védőfelszerelés nélkül kezeltek egy fővárosi kórházban két napig egy olyan beteget, akiről később kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Húsz egészségügyi dolgozó került ezért karanténba az Uzsoki Utcai Kórházban.

Hirdetés

Múlt héten szerdán került be a kórházba az a beteg, akiről pénteken derült ki, hogy koronavírussal fertőzött. A vele kapcsolatba került egészségügyi személyzetet az intézményben, egy néhány ágyas kórteremből kialakított karanténba helyezték el – ahogyan erről beszámolt a 444.hu. A karanténba zárt dolgozók száma folyamatosan emelkedett. Így, amikor már húszan voltak, a hely szűke miatt többen a padlóra helyezett matracokon tudtak aludni.

Ha megfelelő védőfelszereléssel ellátták volna a kórház dolgozóit, mindez nem történhetett volna meg. E mellett az is figyelemre méltó, hogy a betegen csak két nappal a kórházba kerülése után végezték el a vírustesztet. Ha ez előbb megtörténik, akkor kevesebb kórházi dolgozóval került volna kapcsolatba a beteg, és így kevesebb embert kellett volna karanténba zárni.

Az eset két dologra hívja fel a figyelmet, és egybevág azzal, amit a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kritikaként fogalmazott meg a járványügy eddigi hazai kezelésével kapcsolatban. Egyrészt elfogadhatatlan, hogy nincs megfelelő minőségű és mennyiségi védőfelszerelés, amit az orvosok és a szakszemélyzet használhatnának.

Másfelől a MOK az is észrevételezte, hogy szűken szabják meg azoknak a betegeknek a körét, akiken elvégezhető a vírusteszt. A kormányzati megszólalók ennek kapcsán mindig az egészségügyi világszervezet, a WHO-protokollját emlegetik, de a járvány terjedésének tapasztalatai azt mutatják, hogy ezzel a módszerrel sem Kínában, sem Olaszországban nem sikerült megakadályozni a fertőzés tömeges elterjedését.

Az adott helyzetben a fővárosi kórház jól járt el – írta cikkében 444.hu, hivatkozva névtelen kórházi forrásokra. A cikkben leírják, hogy nem elfogadható gyakorlat – a példa is ezt mutatja –, hogy nem tesztelik azokat az egészségügyi dolgozókat, akik kapcsolatba kerülhetnek a vírusos betegekkel.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest egészségügy járvány koronavírus Magyar Orvosi Kamara világjárvány karantén Uzsoki Utcai Kórház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés