Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 16. 08:26

Országos vesztegzárat rendelt el a cseh kormány

A csehek is bezárkóztak. Nálunk már majdnem 300 fertőzött van.

Hirdetés

Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormánya vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy országos vesztegzárat rendeltek el március 16-tól március 24-ig.

„Az intézkedés célja a koronavírus terjedésének megakadályozása”

– mondta Babis. A miniszterelnök szerint a kormány több mint 6 óra tárgyalás után összesen 15 határozatot fogadott el a témában.

A kabinet jelentősen korlátozza az emberek szabad mozgását. Nem hagyhatják el a lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak. További kivételt képez a gondoskodás a közeli hozzátartozókról. A rendelet betartását a hatóságok ellenőrizni fogják.

Újságírói kérdésre válaszolva Jan Hamácek belügyminiszter azt mondta, hogy „az emberek sétái a jó levegőn természetesen nincsenek betiltva, de a csoportosulás igen”.

A cseh kormány válságstáb felállításáról is döntött, aminek élén Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese áll, aki képzett járványügyi szakember.

Csehországban vasárnap késő este már 293 fertőzött személyt tartottak nyilván. Kettejük állapota súlyos, míg a többieknél enyhe lefolyású a kór – mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

A vasárnapi kormánydöntés tovább szigorította a hét folyamán bevezetett intézkedéseket. Csehországban szerdától határozatlan időre szünetel az oktatás, csütörtökön harmincnapos szükségállapotot hirdettek, szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek, hétfőtől kezdve pedig le vannak zárva a cseh határok is.

Az új típusú koronavírus terjedése miatt külföldi állampolgárok vasárnap éjféltől nem léphetnek be Csehországba, a cseh állampolgárok pedig nem utazhatnak külföldre.

A határátlépési korlátozások nem érintik a kamionos teherszállítást, a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint egészségügyi dolgozókat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csehország határ határátkelő határvédelem járvány koronavírus karantén vesztegzár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés