Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 15. 21:28

Egy gyenge szerda estét csinált a koronavírus a szombat éjszakából Szegeden

Megnéztük a belvárosi kocsmákat, mi a helyzet az első olyan hétvégén, amikor már nem nyitnak ki a diszkók és a klubok a világjárvány miatt.

Hirdetés

„Hallod, se Hungi, se Retro, se Jate! De nekem most van a legénybúcsúm, mi a fenét csináljunk szerintetek? Iszunk, ahol csak tudunk, az úgyis fertőtlenít!”

– ezt mondta szombat éjszaka, hajnal kettő tájban egy harminc körüli srác a Széchenyi tér kellős közepén, amikor azt kérdeztük tőle és a már láthatóan részeg barátaitól, hová tartanak a szegedi éjszakában. Koronavírus ide vagy oda, ők láthatóan nem akartak lemondani a bulizásról. Mint kiderült, csak kevesen voltak hozzájuk hasonlók.

Szerda délután jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy a kormány a koronavírus-helyzet miatt megtiltja a száz főnél nagyobb beltéri rendezvények megtartását. Az intézkedés az összes nagyobb szegedi szórakozóhelyet érinti, amik közül a JATE Klub szinte azonnal bejelentette, hogy határozatlan időre bezár, majd nem sokkal később a többiek is jelezték, nem nyitnak ki. Szeged legnagyobb szórakozóhelyei közül egyedül a Hungi működik, de ők is csak pubként, korlátozott létszámmal és rövidített nyitvatartással.

Szeged viszont alap esetben egy nyüzsgő, életteli város, ahol péntek és szombat éjszakánként jellemzően tele vannak a belvárosi kocsmák, bárok és klubok, így kíváncsiak voltunk, mi történik az első olyan hétvégén, amikor már csak korlátozások mellett lehet szórakozni.

Megnéztük, mennyien vannak és milyen a hangulat szombat éjszaka a belváros legforgalmasabb, sokáig, jellemzően hajnal kettőig vagy annál is tovább nyitva tartó vendéglátóhelyein.

A Széchenyi tér sarkán, az Anna-kút melletti Pixelben már csütörtök este is cédulás beléptetéssel találkoztunk. Érkezéskor a ruhatárjegyekhez hasonló sorszámot adtak, és azt kérték, hogy amíg bent vagyunk, végig tartsuk magunknál, távozáskor pedig adjuk le az ajtóban. Így próbálták elérni, hogy nagyjából kilencven főnél többen egyszerre ne lehessenek bent, hiszen a száz fős korlátozásba a személyzet is beletartozik. Szombaton is ezt a módszert alkalmazták, bár a forgalom láthatóan töredéke volt az ilyenkor megszokottnak. A hátsó kistermet ki sem nyitották, és mint megtudtuk a személyzettől, minden szervezett programot lemondtak, így nem tartják meg a karaoke és hasonló estjeiket sem. Amikor ott jártunk, csak néhány asztalnál ücsörgött pár huszonéves társaság, erősen visszafogott volt a hangulat.

Kézfertőtenítő a Pixel bejáratában (fotók: kmn)

Fertőtlenítő és cellux

Közben arra is kíváncsiak voltunk, hogy állnak kézfertőtlenítővel a hajnalig nyitva lévő kocsmák, bárok.

Ahol megfordultunk, a mosdókban a szappan mellett mindenhol találtuk fertőtlenítőszert, néhány helyen pedig még a vendégtérben is. A Pixelben rögtön a bejárathoz tettek ki egy flakont, amivel belépéskor és kilépéskor is be tudtuk fújni a kezünket.

A Vár Sörözőben az italpulthoz celluxozva is volt fertőtlenítő, sőt, egy részletes leírást is mellékeltek a használatáról. A Campusban is hasonló megoldást alkalmaztak, ami kifejezetten hasznos lehet, hiszen a készpénz eleve az egyik legszennyezettebb dolog, amit általában a kezünkbe veszünk.

Alkoholos fertőtlenítő és használati útmutató a Vár Söröző pultjához celluxozva

A Széchenyi tér másik oldalán, a nagyposta mögött, a Vár utca és a Deák Ferenc utca sarkán lévő Vár Sörözőben is jóval kevesebben voltak, mint egy megszokott szombat éjjel, amikor általában kis túlzással moccanni is alig lehet a söröző bejáratához közeli italpult környékén. Azt túlzás lenne állítani, hogy kongott a hely az ürességtől, de nyoma sem volt a szokásos tömegnek, ami általában azért gyűlik itt össze szombat éjszakánként, mert ez a környék egyik legolcsóbb helye, és közel van a Retro meg a Hungi is, ezért sokan alapoznak itt buli előtt.

És ha már Hungi: csütörtöki Facebook-posztjukban azt írták, szombat esténként pubként üzemelve hajnal kettőig tartanak majd nyitva, így megnéztük, mi a helyzet feléjük. Azzal nagyjából mindenki tisztában van, aki járt már a szegedi éjszakában, hogy normál esetben egy erősebb hétvégi estén záráskor minden valamire való, népszerűbb szórakozóhelyről és kocsmából úgy kell kikönyörögni az embereket a pultosoknak vagy a biztonságiaknak. Ehhez képest hajnal háromnegyed kettő körül, tehát az előre bejelentett zárás előtt 15 perccel, nyoma sem volt életnek az épület környékén, úgy tűnt, rég zárva vannak.

A Hungi terasza, ahol szombat éjszakánként normális esetben egy rakás ember szokott dohányozni, inni, beszélgetni

A szokásosnál jóval kisebb volt az élet az egyetemi „bulinegyed” környékén is.

Az egymás mellett lévő Nyugiban, Pivóban és Campsuban szombat esténként mindig nagy a forgalom, most viszont itt is csak a töredéke volt az átlagosnak. Már a környező utcákban sem volt olyan nyüzsgés, mint ilyenkor lenni szokott. Kora este, kilenc körül a Nyugiban még azért voltak jócskán, a hideg idő ellenére a kertben is ücsörögtek páran, éjfél után viszont már jóval kevesebben iszogattak itt, mint máskor, hiszen a hajnal egy órai zárás után nem volt hova menni bulizni.

A Tisza Lajos körúton, a Gróf-palotában működő, három szintes Alibi Ginbár péntekenként és szombatonként a belváros leghosszabb ideig nyitva tartó vendéglátóhelye, hajnal négyig lehet itt biliárdozni, dartsozni, csocsózni, és persze inni. Általában náluk is a szombat az egyik legerősebb nap a héten, amikor több hullámban érkeznek hozzájuk a vendégek: hajnalban, kettő-három után, miután a többi hely bezárt, jellemzően kisebb-nagyobb csoportokban jelennek meg azok, akik nem akarnak diszkóba menni, de innának még néhányat. Most ennek nyoma sem volt, hajnal három körül alig néhány ember volt a helyen. A tulajdonos szerint ők is nagyon megérzik a korlátozások hatásait: bár hozzájuk nem elsősorban egyetemisták járnak, akik közül sokan az egyetemek bezárása miatt hazautaztak a hét második felében, pénteken és szombaton is több, korábban lefoglalt asztalt mondtak vissza náluk.

Azt, hogy mennyivel csendesebb volt a szombat éjszaka Szeged belvárosában, mint máskor, a legtökéletesebben a Kárász utcai McDonald’s mutatta meg.

A hajnal ötig nyitva tartó gyorsétteremben ilyenkor általában nagyüzem van, tele magyar és külföldi fiatalokkal, örülhet az, akinek hajnal három-négy környékén csak pár percet kell sorban állnia, hogy kiszolgálják, leülni pedig gyakran szinte már sehova sem lehet a több szintes étteremben. Ehhez képest most hajnal 2 óra 56 perckor ezt a képet készítettük a bejáratban állva:

A Kárász utcai McDonald’s szombat éjszaka. Erősebb esténken nagyjából ott szokott a sor vége állni, ahonnan ez a kép készült

Azt tehát túlzás lenne állítani, hogy a koronavírus terjedését gátló intézkedések teljesen lenullázták a szombat éjszakát Szegeden, viszont az, amit éjfél után a belvárosban tapasztaltunk, sokkal inkább egy gyenge szerdára hasonlított. Az utcák szombathoz képest feltűnően csendesek, az emberek néhány kivételtől eltekintve látványosan józanok voltak.

Csak egyetlen helyet találtunk, ahol konkrétan buli volt: a Tisza Szálló aljában működő Gin Tonican technopartyt rendeztek. Bejutni viszont esélyünk sem lett volna: már a bejárat előtt dohányzók azzal fogadtak bennünket, hogy órák óta telt ház van, vagyis, legyünk jóhiszeműek, valószínűleg 99-en csapatták odalent a technóra.

Egy pincében, az egyre fokozódó koronavírus-világjárvány ellenére. Egy kicsit sem bántunk, hogy nem tudtuk megnézni közelebbről.

kmn

(Nyitókép: a Vár Söröző belső termei szombat éjszaka.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Hungi kocsma szórakozóhely Alibi Ginbár Campus Nyugi Pivo Pixel Vár Söröző
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés