Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 15. 17:53 Forrás: MTI

Áder János: A szabadság és a hűség adja március 15. erejét

Mivel a koronavírus-járvány miatt majdnem minden ünnepi megemlékezés elmaradt az országban, a közszolgálati televízióban mondta el a köztársasági elnök a forradalomról és szabadságharcról szóló gondolatait.

Hirdetés

Az államfő a koronavírus-járvány kapcsán kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen. „Most épp szerényebb körülmények között, kicsit több aggodalommal, mint máskor, de bizakodva” – tette hozzá. Áder János aláhúzta, ha a magyarok 172 éve bízni tudtak egymásban, akkor „ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra”.

A köztársasági elnök kiemelte: „Március 15-ét a történelmi távlat ellenére is közel érezzük magunkhoz, mert ez a nap a polgári Magyarország születésnapja”. A köztársasági elnök ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a közös ünneplés nem először marad el. „A történelem hozott már jó néhány csöndes ünnepet”.

Kiemelte, hogy március 15. első évfordulója sem lehetett örömteli, felhőtlen esemény: 1849-ben ugyanis az országban szabadságharc zajlott az egy évvel korábbi vívmányok megőrzéséért. „Később is volt még jó néhány év, gyarló évtized, amikor nem lehetett ünnepelni”.

Hangsúlyozta, hogy 1848–49 története tele van kiváló emberi teljesítményekkel, amelyek még ennyi idő távlatából is élővé teszik számunkra a múltat.

A köztársasági elnök azt is elmondta, hogy 1848–49 sokkal több volt egy lázas forradalomnál, egy hősies szabadságharcnál: a változás az ország lelkében, a nemzet egészében zajlott. „1848 márciusa a szabadság örömét, az önrendelkezés szépségét, a polgári fejlődést, egy közösség összetartozásának felemelő érzését hozta el”.

„Ünnepeljük meg ma is azt a napot, amelynek megítélésében nincs vita közöttünk!” – mondta, arra buzdítva, hogy „ünnepeljük meg, hogy egy nép nemzetté vált”. „Emlékezzünk mindazokra, akik miatt minden tavaszunk a szabadság, a hűség, a remény ünnepe lehet”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János március 15.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés