Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 14. 22:55 Forrás: MTI

Koronavírus: ez történt még hazánkban és a világon 2020. március 14-én


Hirdetés

Állítólag van, lesz elég gyógyszer

Nincs és nem is lesz gyógyszerhiány, a felvásárlási roham indokolatlan. El-Koulali Zakariás országos tiszti-főgyógyszerész biztonságosnak nevezte a lakossági gyógyszerellátást, mivel a kis- és nagykereskedői, valamint a gyártói tartalékok egyaránt elegendők. Gondot legfeljebb a logisztikában okozhat, hogy a járvány miatt az átlagot háromszorosan-négyszeresen is meghaladja a patikák forgalma az utóbbi napokban.

A szakember azt javasolta az időseknek, hogy a szabályok enyhítését kihasználva kérjenek meg másokat a gyógyszereik kiváltására. A receptekért sem kell személyesen elmenni, telefonon is lehet kérni az orvosoktól.

Kásleri rendeletek

 • A közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő kilencven napig fennmarad.
 • A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell két hetenként kiállítani és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.
 • Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még kilencven napig.
 • Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-éig távoktatás keretében is történhessenek.
 • Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével.

NKM, NÚSZ: mindent csak online, átmenetileg halasztják a kikapcsolásokat

Az NKM Nemzeti Közművek a vírus további terjedésének megakadályozása céljából, további rendelkezésig bezárja ügyfélszolgálati irodáit. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) is erről adott tájékoztatást.

A közművek ügyfeleiket arra kérik, hogy ezen időszakban válasszák a teljes kapacitással működő online ügyfélszolgálatot, mobilapplikációt, telefonos ügyfélszolgálatot vagy juttassák el megkeresésüket írásban a társaság e-mail- és postacímére. Az NKM honlapján minden információt megtalálható az elektronikus ügyintézésről, a regisztráció az online ügyfélszolgálaton vagy a mobilapplikációban néhány percet vesz igénybe – tették hozzá.

Korábbi tájékoztatásuk szerint azzal is segítik ügyfeleiket, hogy felfüggesztik a kikapcsolásokat a lakossági áram- és földgázszolgáltatás területén.

A NÚSZ hétfőtől március 31-éig szünetelteti a személyes ügyfélszolgálatot, az ügyfeleknek a telefonos és online elérhetőségeket ajánlja. Az ügyfelek bármilyen ügyet intézhetnek ilyen módon, ha jelzik azt a megkeresésükben. A személyes ügyfélszolgálat átmeneti felfüggesztése ugyanakkor nem mentesít az ügyintézési felelősség és az úthasználati díj megfizetése alól – olvasható a közleményben.

MSZP: a kormány napról napra ismeri be, hogy rossz döntéseket hozott

A kormány képtelen felelősségteljesen kezelni a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet Magyarországon, napról napra ismeri be, hogy eddig rossz döntéseket hozott – közölte az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke. Kunhalmi Ágnes az operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatóra reagálva közölte: pénteken Orbán Viktor miniszterelnök változtatta meg nagyon gyorsan véleményét az iskolabezárásokról, szombaton pedig azt ismerte el a kormány, hogy rossz döntés volt az óvodák bezárásának jogát elvonni az önkormányzatoktól.

 • Az ellenzéki politikus azt mondta, évek óta kérik, hogy ne vonjanak el több pénzt az oktatásból és az egészségügyből, most világosan érződik, ez a két terület összeér és ha valódi problémával áll szemben a kormány, nem tudja megfelelő módon kezelni azokat.
 • Hiányolta, hogy nem hangzott el semmi az érettségikről, holott a hétpárti egyeztetésen konszenzus volt abban: a május 4-én induló vizsgákat meg kell tartani.
 • Az ellenzéki politikus azt is kifogásolta: nem érkezett válasz azon javaslatukra sem, hogy a horvát mintára a közszolgálati televízió segítse alsó tagozaton a tananyag eljuttatását a diákokhoz.
 • Kunhalmi Ágnes szóvá tette azt is, hogy nem volt szó arról, mi lesz azokkal a szülőkkel, akik kiesnek a munkából, mert otthon vigyáznak a gyerekeikre.
 • Szorgalmazta, hogy a legszegényebb térségek iskoláit lássák el plusz digitális eszközökkel és szervezzék meg a mikrocsoportos tanulást a gyerekeknek. A digitális oktatás költségeire biztosítson megfelelő fedezetet a kormány.
 • Kitért arra, hogy a gyermekétkeztetést eddig csak szünidőben kellett megoldania az önkormányzatoknak, most teljesen rájuk tolták a feladatot. Ennek megoldásához pluszforrások szükségesek.
 • Kunhalmi Ágnes beszélt arról is, a digitális tananyag piaci szereplőktől történő elfogadása beismerése annak, hogy rossz döntés volt a tankönyvpiac államosítása.

Azt is kérdezte, miért nem áll már ki második napja egészségügyi szakértő az operatív törzs utáni sajtótájékoztatóra?

Szűrik a Trump-családot, Ivanka önként ment karanténba

Donald Trump amerikai elnök átesett a vírusteszten, a lánya, Ivanka Trump, aki egyben a tanácsadója is a Fehér Házban, önkéntes karanténba vonult – ezt maga az elnök közölte szombaton.

A Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának szombat délelőtti sajtókonferenciáján az elnök közölte, hogy csak elővigyázatosságból végeztette el a koronavírus-tesztjét. Trump egy héttel ezelőtt a floridai klubjában Jaír Bolsonaro brazil elnökkel és munkatársaival találkozott, és Bolsonaro kommunikációs vezetőjénél később megállapították a fertőzöttséget.

Olaszországban egy nap alatt 175 ember halt meg, és majdnem háromezerrel emelkedett a betegek száma

Az utóbbi huszonnégy órában 1441-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem háromezerrel, 21 ezer 157-re nőtt; a hatóságok újabb korlátozó intézkedések meghozatalát jelentették be, leállították az éjszakai vonatjáratokat, miközben újabb „menekülési hullám” indult Lombardiából az ország déli része felé.

A polgári védelmi hatóság szombat esti tájékoztatóján elhangzott, hogy a halottak számának növekedése az egy nappal korábbi 250-ről 175-re csökkent. A hatóságok szemlátomást nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget a csökkenésnek, nem tartják ezt fordulópontnak a járványhelyzetben. Az új fertőzöttek száma ráadásul a huszonnégy órával ezelőtti valamivel több mint kétezerről, 2795-re nőtt, ami az egy héttel ezelőtti adatoknak majdnem háromszorosa. Intenzív osztályon több mint 1500 beteget kezelnek. A gyógyultak száma 1966-ra emelkedett. A közegészségügyi hivatal (ISS) adatai szerint emelkedik az ötven év alattiak közti fertőzések mértéke. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője azt mondta, húszmillió szájmaszkot rendeltek a világ különböző részeiből, de eddig csak ötmillió érkezett meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump járvány koronavírus Kunhalmi Ágnes MSZP Olaszország pandémia szűrővizsgálat világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés