Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 14. 18:41

Hackathon az Agórában: informatikusok csapatversenye egy okos és zöld Szegedért

„Segítsetek, hogy költséghatékony módon létrehozhassunk egy zöld és okos várost!” – ezzel a felszólítással hívta fel az érdeklődők figyelmét a TechEmbassy a Szegeden megrendezett Future City Hackathonra, amelyre tizenhárom csapat adta be a nevezését. A rendezvény központi gondolata az innovatív, a környezetbarát és a fenntartható jelszavak köré épült, a csapatok a legújabb szenzortechnológiát és már létező városi infrastruktúrát szem előtt tartva igyekeztek minél értékesebb ötletekkel előállni.

Hirdetés

A Tech Embassy által szervezett, informatikusoknak megrendezett verseny az IT Services Hungary Kft. (ITSH), a LogMeIn és a SASMob támogatásával, partnerségével valósult meg. A programozói versenyre olyan 2–4 fős csapatok jelentkezését várták, amelyek fogékonyak a technológiai kihívások iránt. Az Agóra Informatóriumában hét órájuk volt a csapatoknak arra, hogy a nulláról indulva fölépítsenek, kifejlesszenek egy új kreatív ötletet. A versenyhez a SASMob szolgáltatta az adatbázist, Szeged városának közösségi közlekedésével és a levegő szennyezettségével kapcsolatos információk alapján kellett javaslatokat tenni, hogyan lehet még fenntarthatóbbá, zöldebbé és okosabbá tenni a Szegedet. A város azt szeretné, hogy olyan ötletek is szülessenek, amelyek később segíthetik Szeged közlekedésének megújítását.

A verseny előtt Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere rövid megnyitó beszédében a SASMob projekt küldetéséről és az eddig elért eredményekről beszélt. Tivolt Zoltán, az ITSH innovációs vezetője cége képviseletében az inspirációt, a támogató környezetet és a közösségi együttműködést emelte ki fontos tényezőként.

A versenyt megelőzően a résztvevők egy útmutató szakmai workshopon vehettek részt, majd hét óra állt rendelkezésükre az ötletek kidolgozásához, amelyet egy három perces prezentáció keretében volt lehetősége ismertetni mindegyik csapatnak a szakmai zsűri számára. A megoldások főleg a közlekedés optimalizálása köré fókuszáltak, azonban születtek ötletek a szemét hatékonyabb elszállítására, illetve okos otthon témában is gondolkodtak.

Ez már a prezentáció: három perc volt bemutatni a hét órányi munkát

Az ünnepélyes eredményhirdetésen az első három helyezett csapat értékes nyereményekben részesült. A győztes csapat részt vehet a Finnországban, Espooban megrendezendő világszinten legnívósabb hackathonon, a Junction 2020-on, valamint ott lehetnek a budapesti ChaosStack 2020-on is. Mindezeken túl az ITSH által felajánlott Google Home Hubbal is gazdagabbak lettek.

Az ITSH nemcsak szponzorként támogatta a rendezvényt, hanem munkatársaik, Tivolt Zoltán és Labádi Máté mentorként segítette a versenyző csapatok munkáját. Tivolt Zoltán elmondta, azért is támogatnak egy ilyen rendezvényt, mint a Hackathon, mert folyamatosan keresik a kapcsolatokat az innovatív cégekkel, akik különböző kreatív megoldásokkal vannak jelen a piacon. – Kíváncsiak vagyunk a képességeikre, de nekik is fontos, hogy megmutathassák a tudástárukat. A cél egyértelmű, ha egymásra találunk, akkor hozzunk létre valami olyan közös, sikeres megoldást, amely előrébb viszi mindkét vállalatot. Ez egy klasszikus win-win szituáció. Ezt a dolgozóinkban is igyekszünk folyamatosan erősíteni, hogy azért is érdemes nálunk dolgozni, mert töretlenül keressük a kreatív innovatív megoldásokat. Ezeket pedig adott esetben az üzleti kapcsolatainkkal valóban meg is lehet valósítani – mondta Tivolt Zoltán. Hozzátette – Ezen a rendezvényen azért is vagyunk jelen, mert az innovációs stratégiánk szerves része a fiatal tehetségek támogatása, az innovációs kultúra terjesztése és ilyen irányú törekvéseknek a felkarolása.

A cég szegedi irodájának képviseletében Pataki Ágnes azzal egészítette ki Tivolt Zoltán mondandóját, hogy az ISTH szegedi telephelye már tíz éve jelen van a városban, most érkezett el az idő arra, hogy jelentősen bővüljön az itteni irodájuk. – Mostanra ért be a munka, a tudatos fejlesztés, amelynek köszönhetően a korábbi 60–70 fős szegedi létszám 280-ra bővülhetett, azaz megnégyszereztük a szegedi munkavállalóink számát. A Bocskai utcában új irodát alakítottunk ki, hiszen a Rókusi körúti épületet egész egyszerűen kinőttük mostanra – mondta a munkaerő-toborzással is foglalkozó pataki Ágnes. Elmondta az ITSH-nak Budapest mellett Debrecenben és Pécsett is van telephelye a szegedi mellett, és most már kifejezetten figyelnek arra is, hogy az egyetem képzését kihasználva valóban helyi, minőségi munkaerő dolgozik az ITSH-nál Szegeden. – A német anyacégünknek köszönhetően nagyon sok német szakos bölcsész végzettségű kollégánk is, van, sokan korábban el sem tudták volna képzelni, hogy a bölcsészkarról egy IT céghez is be lehet jutni a nyelvtudásra alapozva – jegyezte meg Pataki Ágnes.

Kószó Edit projekt koordinátorként dolgozik a cégben, az ő egyik feladata a SASMob-hoz kötődik. – Mi is egyike vagyunk azon cégeknek, akik aláírták az Urban Innovative Action program keretében megvalósuló projekt partnerségi megállapodását Szeged önkormányzatával, amelynek köszönhetően részt veszünk ebben az Európai Uniós pályázatban további 10 partnerrel együtt. Nálunk is fontos szempont, hogy ösztönözzük a kollégákat arra, hogy kerékpárral, közösségi közlekedési eszközökkel, vagy gyalog járjanak dolgozni. Folyamatban van egy céges kerékpárflotta kialakítása, amelyet ingyen vehetnek majd igénybe a munkavállalók, abban az esetben, ha rövidebb időre szeretnének kölcsönözni kerékpárokat a városon belül kisebb távolságok megtételére. Például ebédidőben elmenni kerékpárral egy közeli menzára, étterembe vagy napközben apróbb ügyet elintézni, esetleg a két szegedi iroda közti ingázásra.

Ösztönözni szeretnénk őket arra is, hogy amennyiben lehetséges, telekocsival érkezzenek, erre a SASMobon belül egy applikáció került kifejlesztésre, amelynek a tesztelése hamarosan megkezdődik az ITSH-nál illetve a többi projektpartnernél is. Lényegében arra buzdítjuk kollégáinkat, hogy ha egymáshoz közel laknak, akkor lehetőleg egy autóval jöjjenek be dolgozni, illetve utazzanak haza, osszák meg egymással a gépkocsijukat – mondta Kószó Edit.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IT IT-szektor SASMob Szent-Györgyi Albert Agóra Hackathon IT Services Hungary Kft. ITSH LogMeIn Tech Embassy Nagy Sándor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés