Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus: a WHO-protokoll nem garancia – A kínai Vuhan és Olaszország példája is azt mutatta, hogy nem tudták ezzel megfékezni a járványt
Szegeden 2020. március 14. 15:43

Koronavírus: a WHO-protokoll nem garancia – A kínai Vuhan és Olaszország példája is azt mutatta, hogy nem tudták ezzel megfékezni a járványt

Határozottan kritizálta a miniszterelnök péntek esti videós üzenetét a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke. Szerinte a jelenlegi tesztelési protokoll alapján végzett vizsgálatok nem voltak elégségesek a járvány megállításához. De ez a hazai járványkezelési bajoknak csak az egyik része.

Hirdetés

A koronavírus kimutatására szolgáló, jelenlegi tesztelési protokoll szigorú betartatása a klinikusok döntéseit korlátozza. Ráadásul az adatok tudományos elemzése azt mutatja hogy a protokoll nem alkalmas arra, hogy a valóban fertőzöt eseteket megfelelő számban azonosítsák – mondta el dr. Kanka Andor, a MOK Csongrád megyei elnöke.

Úgy véli, hogy valamennyi a kezelőorvosok által gyanúsnak ítélt esetet vizsgálni kellett volna, és vizsgálni kellene. Nem csak azokat a tüneteket mutató betegeket, akik az eljárásrend szerint a fertőzés által érintett területekről érkeztek.

Az orvos hozzátette: az olaszországi járvánnyal kapcsolatban ma már vannak olyan adatok, amelyek alapján úgy látszik, hogy a vírust nem közvetlenül a Kínából érkező kínai turisták vitték Olaszországba, hanem valószínűleg Németországon keresztül érkezett. Vagyis: hiába összpontosítottak az ajánlások alapján az ottani egészségügyi szervek a légi úton Kínából érkezett vendégekre és a velük kapcsolatba kerülőkre, a vírus egészen más módon jutott Lombardiába. Mire erre rájöttek, tömegessé vált a fertőzöttség.

Dr. Kanka Andor értetlenségének adott hangot, hogy a járványügyi védekezés nyilvánosságából egyre inkább kikopnak az orvosok, azok a járványügyi szakemberek, akik valóban tudnák, mit kell tenni ilyen rendkívüli helyzetben.

Kevesli az ÁNTSZ országos vezetőjének jelenlétét az országos operatív törzs sajtótájékoztatóin. Olyan benyomása alakulhat ki az ezeket a sajtótájékoztatót nézőknek, mintha a koronavírus elleni védekezés rendvédelmi feladat volna. Folyton egyenruhás embereket látni, holott a járványügy az ehhez értő egészségügyi szakemberek kompetenciáján nyugszik – fogalmazott a kamarai elnök.

Érthetetlennek nevezte dr. Kanka Andor azt is, hogy

a péntek esti miniszterelnöki beszédben egyetlen szó sem hangzott el a magyar egészségügyben dolgozókról, akik ebben az esetben a védekezés frontvonalában állnak, és adott esetben életüket kockáztatva látják el hivatásukat.

Az orvos úgy véli, a miniszterelnök úrnak vélhetően nincsenek első kézből származó információi.

Beszélt vajon egyetlen, valamelyik hazai kórház intenzívosztályánál dolgozó orvossal? – tette fel a kérdést az orvos. Hozzátette:

arról sem volt szó Orbán beszédében, hogy lesz-e megfelelő mennyiségben megfelelő védőfelszerelés az orvosok és a szakszemélyzet számára. Cáfolta, hogy a sebészi maszk alkalmas védőfelszerelés volna.

Egy koronavírusos beteg még megfertőzheti az orvost, ha az csak ilyet használ. Ezt a maszkot valóban műtétekhez használják, de arra való, hogy a beteget védje meg az orvos által a műtőben kilégzett kórokozóktól.

A belégzett levegő vírusmentesítésére nem, vagy csak kis mértékben alkalmas – tudtuk meg a szakembertől.

Óriási gondnak nevezte dr. Kanka Andor, hogy a háziorvosok sem rendelkeznek megfelelő védőfelszereléssel. Csak tetézi a bajt, hogy ebben a foglalkozási ágban a doktorok nagyon jelentős része betöltötte a hatvan-hetvenedik életévét,

azaz a koronavírus szempontjából maguk az orvosok tartoznak a legveszélyeztetettebb korcsoportba. Ha ők tömegesen lebetegszenek, akkor a betegeik ellátása még sokkal nehezebb feladat lesz.

Megnyugtató mennyiségű védőfelszerelésekből jelenleg még a hazai kórházak fertőző és intenzív osztályain sincs – osztotta meg értesülését az orvos.

Ebben az évben 564 tudományos publikáció jelent meg a koronavírusról. Csak pénteken legalább nyolc, ami jelzi: a tudomány teljes erővel keresi a megoldást a koronavírus legyőzésére. Olvassa ezeket valaki az operatív törzsben? Vagy létrehoztak egy olyan orvosi csapatot, amelynek ezeket a nagyon friss kutatási eredményeket nyomon követné? – tette fel a kérdés dr. Kanka Andor.

A különböző akciócsoportok irányítóit megnevezte a járványelleni védekezés kapcsán a miniszterelnök, de a tudományos információk elemzéséről ezek között szó sem esett. Pedig lehet, hogy új publikációk valamelyikében már ott körvonalazódik a vírus legyőzésének megoldási lehetősége.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy járvány koronavírus Magyar Orvosi Kamara