Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. március 13. 23:22

Koronavírus: ez történt még hazánkban és a világon 2020. március 13-án

Bezárják az iskolákat, bejelentették a távoktatást, újabb három fertőzöttel már 19 koronavírusos van Magyarországon, és Budapest mellett több vidéki kórházban is járványkórházi részleg alakul, az USA 1500 milliárd forintot költhet a járvány legyőzésére.

Hirdetés
Hirdetés

Pénteken három újabb koronavírussal fertőzött magyart diagnosztizáltak. Mindhárman kórházban vannak, jó állapotban – jelentette ki Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Távoktatás az iskolákban

A nap legfontosabb híre, hogy hétfőtől a diákok nem mehetnek iskolába, a tanároknak digitális eszközök segítségével, az interneten keresztül távoktatást kell tartaniuk. A részleteket ebben a cikkbe megírtuk.

Gyógyszeres terápia kifejlesztésére alakul magyar konzorcium

A kormányzati támogatással meginduló együttműködés célja nem az immunvédettséget kialakító védőoltás, hanem egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely a fertőzöttek szervezetében semlegesíti a vírust – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mint írták, az új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy „fúziós fehérje” lehet a leginkább alkalmas. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes, számos kockázatot és bizonytalanságot hordoz. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek.

Ezért eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül - hangsúlyozták, hozzátéve: ha azonban a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.

A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői. A meginduló munkában részt vesznek a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont komoly szaktudással rendelkező kutatói, virológusai. Az együttműködés vállalati oldalát a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei adják.

Segít a rendőrség a járványban

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették: igyekeznek megakadályozni, hogy fertőzött gócpontok alakuljanak ki Magyarországon, illetve a rendőrséget is bevonták a koronavírus-fertőzöttek kontaktjainak felkutatására. Emellett a rendőrség dolga lesz az is, hogy személyesen ellenőrizzék a hatósági házi karanténba helyezett embereket is.

Szegeden is alakul járványkórház

A szeged.hu információ szerint a szegedi II-es kórház mellett a dél-pesti, a szolnoki, a kiskunhalasi és a pécsi kórházakban is járványkórház-részleget alakítanak ki. Szegeden elkezdett terjedni egy hír, miszerint egy férit koronavírus-gyanúval bevittek a II-es kórházba, de megtudtuk, ilyen eset napjában több is van, nincs szó különleges esetről.

A lényeg: eddig minden szegedi gyanús eset mintája negatív lett. Legfrissebb információk szerint, a felkapott esetben szereplő férfiről is kiderült, hogy nem koronavírusos.

Nem koronavírusos a román kormány

Mint, ahogy a román kormány tagjai sem kapták el a vírust, a tesztjeik negatívak lettek, így kijöhetnek a karanténból, ahová azért kellett bevonulniuk, mert a kormányzó Nemzeti Liberális Párt egyik szenátora a napokban részt vett kormányzati egyeztetésen, majd kiderült róla, hogy fertőzött.

Szükségállapot: 1500 milliárd forintot költhet el az USA védekezésre

Nemzeti vészhelyzetet és szükségállapotot rendelt el a vírus miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken 15 órakor, washingtoni idő szerint. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a kormány 50 milliárd dollárt (mintegy 1500 milliárd forint) költsön a védekezésre, az egészségügyi ellátórendszer megerősítésére.

Lengyelország ideiglenesen lezárja a határokat

A koronavírus-járvány megelőzése érdekében Lengyelország ideiglenesen visszaállítja a teljes határellenőrzést, nem engednek be külföldieket az országba – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb pénteki tanácskozása után. A csütörtökön bejelentett veszélyhelyzet keretében vasárnaptól életbe lépő intézkedés egyelőre tíz napra szól, de meghosszabbítható újabb húsz napra, majd szükség esetén további egy hónapra. A külföldről hazatérő lengyel állampolgárok, illetve a lengyelországi tartózkodási és munkaengedéllyel rendelkező külföldiek számára lehetővé teszik a határátlépést személygépkocsival, de 14 napos karanténba helyezik őket – mondta Morawiecki. A nemzetközi repülő- és vonatjáratokat vasárnapra virradóan leállítják. A LOT lengyel állami társaság e kapcsán később közölte: vasárnaptól kezdve tíz napra felfüggeszti az összes, Lengyelországról és Magyarországról induló nemzetközi járatát.

Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt

Az intézkedés március 15. és 29. között érvényes. Az összes külföldön tartózkodó ukrán állampolgár viszont ez idő alatt is visszatérhet Ukrajnába. Azokat az ukránokat azonban, akik koronavírus-fertőzésnek kitett országból térnek vissza, megfigyelésre elkülönítik. Két hét leteltével újabb ülést tart az ukrán védelmi tanács, és a járvány akkori helyzetétől függően felülvizsgálják a döntést.

Egymilliárd eurós segélycsomag a kelet-európai vállalatoknak

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet péntek este közölte, hogy ez csak előzetes válaszlépés a koronavírus okozta válságra, a bank készen áll további segítségnyújtásra szükség esetén.

A tájékoztatás szerint a most összeállított sürgősségi pénzügyi programból olyan, az EBRD-vel már kapcsolatban álló vállalatok kaphatnak finanszírozást, amelyek üzleti alapmutatói erőteljesek, de átmeneti hitelellátási nehézségeik támadnak. Az EBRD közölte: a tervezett lépések között van a kereskedelemfinanszírozás bővítése, és rövid távú, két évig terjedő finanszírozások folyósítása kis- és középvállalatoknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány járványkórház koronavírus

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés