Hirdetés
Túl a városon 2020. március 13. 21:43

Orbán: bezárják az iskolákat, távoktatás jön hétfőtől

A miniszterelnök este 21 óra 15 perc után közölte: akciócsoportokat alakítanak. Digitális távoktatás jön, döcögni fog a rendszer.

Tíz akciócsoport felállítását rendelte el a kormány. Ezek az alábbiakért felelnek:

  • az oktatásért (Maruzsa Zoltán államtitkár)
  • a járványügyi mobil konténerkórház felépítéséért (Tóth Tamás vezérőrnagy)
  • létfontosságú vállalatokért (Benkő Tibor vezérkari főnök)
  • nemzetközi kommunikációért (Menczer Tamás)
  • kommunikációért (Kovács Zoltán)
  • rendkívüli jogrendért (Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter)
  • pénzügyért (Varga Mihály gazdasági miniszter)
  • gazdaság újraindításéért (Máger Andrea)
  • koronavírus-vakcina kifejlesztéséért (Jakab Ferenc)
  • határellenőrzésért (Balogh János rendőr-főkapitány)

Orbán Viktor elmondta: több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitás áll rendelkezésre. A mintavételek sorrendjében a WHO-protokoll alapján dolgoznak.

Bejelentette: kesztyűből 22 millió pár, sebészi maszkból 1,2 millió van, érkezik 1 millió utánpótlás. Lélegeztetőgépből 2000 darab, altatógépből 2000 darab van Magyarországon. (Igaz, jelzést kaptunk szakmai körökből, hogy a kettő ugyanaz - a szerk.)

A miniszterelnök szerint mindez sok tízezer megbetegedés ellátásához is elegendő ellátást nyújt, de újabb gépeket is vesznek.

Több új beteg jött Izraelből, ezért Irán, Dél-Korea és Olaszország után a zsidó államból érkezőknek is 2 két hét karantént kell vállalniuk.

Az oktatásban fontos változás: az oktatási akciócsoport javaslata alapján március 16-tól digitális távoktatás lesz. A diákok nem mehetnek be az iskolákba, de az igazgatóknak és a tanároknak be kell menni, a meglévő eszközökkel távoktatás kell tartani a gyerekeknek.

A tantermen kívüli digitális munkarend lényege, hogy aki tudja, otthonról kell követnie a távoktatás során az interneten leadott anyagokat, akinek erre nincs lehetősége, az az iskola eszközeit kapja meg, akinek be kell mennie, az bemehet az iskolába.

Orbán Viktor elismerte, hogy a digitális oktatás infrastruktúrájának kiépítését idő előtt kell megindítaniuk, ezt jövőre akarták kiépíteni.

„Idő előtt kell ezt megindítanunk. Lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha a tanítás véget érne” – mondta Orbán.

Szerinte jó eséllyel meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

Az új módszertanokról az oktatási államtitkár ajánlásokat küld az iskolákba a digitális távoktatásról.

Ahol szükséges, kiscsoportos gyermekmegőrzést biztosítanak.

A miniszterelnök nyomatékosan kérte, hogy a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mert az idősekre verszélyes a koronavírus.


* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Orbán Viktor távoktatás