Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus: járványkórház lesz a szegedi II-es kórház hétfőre – az operatív törzs nem cáfolta az információt
Szegeden 2020. március 13. 15:52

Koronavírus: járványkórház lesz a szegedi II-es kórház hétfőre – az operatív törzs nem cáfolta az információt

Képriport
Gőzerővel folyik a II-es kórház átszervezése járványkórházzá. Az ott dolgozó orvosokkal és ápolószemélyzettel mindezt csütörtökön reggel közölték. Egyelőre nem az egész kórházat állítják át a járványkezelésre, de erre is felkészülnek.

Hirdetés

Hírportálunkat több egymástól független, a szegedi egészségügyre nagy rálátással, és azt ismerő szakember informálta az ügyről. Elmondták, hogy szerdán délután, a munkaidő lejártát követően hívták össze a szegedi egészségügyi intézmények vezetőit, és ott közölték velük a döntést, hogy járványkórházzá alakítják át a II-es kórházat, de egyelőre nem az egész intézményt.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a péntek délutáni sajtótájékoztatón nem cáfolta az információkat.

Elmondta: tervet készítettek arra vonatkozólag, hogyan lehet kapacitást bővíteni, Budapesten és más intézményekben. Ezeket az intézményeket is fel kell készíteni arra, hogy fogadhassanak koronavírus-gyanús eseteket, megfigyelésre.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hozzátette: infektológiai, azaz fertőző osztályok nemcsak Budapesten vannak, ezek jelenleg is arra szolgálnak, hogy fertőző betegeket fogadjanak, tehát a felkészülésben nincs semmi rendkívüli.

Az ott dolgozókkal ezt csütörtökön reggel közölték. A kijelölt osztályoknak azonnal hozzá kellett látni a kiköltözéshez, és valamennyi az átszervezéssel kapcsolatos feladat elvégzéséhez. Mint megtudtuk: az átalakítással rendkívül szoros határidő mellett hétfőre kell végezniük. 

Kompetens, jó döntés született – értékelték az intézkedést informátoraink, akik egybehangzóan úgy fogalmaztak: Szegeden a II-es kórház a legmegfelelőbb helyszíne a helyi járványkórház kialakításának. Az intézmény rendelkezik intenzív terápiás osztállyal (ITO), mellette műtők találhatók a kórházban, amelyekben eleve ott találhatók azok a lélegeztetőgépek, amelyek alkalmazása döntő fontosságú a koronavírusos betegek kezelésében. 

Ugyancsak a II-es kórház mellett szól, hogy annak urológiai osztályán szükség esetén újabb műtőket tudnak beállítani a gyógyítás érdekében. Előny, hogy korábban sürgősségi betegellátó osztály (SBO) működött a kórházban, és ennek újbóli kialakítása viszonylag egyszerűen megoldható feladat.

Megtudtuk azt is, hogy a II-es kórház műtőinek szellőztetőrendszerét úgy alakították ki – szaknyelven ezt negatív nyomásúnak hívják –, hogy az a külső környezet fertőzése nélkül működhessen járványok idején is.  

Kifejezetten jó a diagnosztikai ellátottsága a kórháznak. Ez pedig egy járványkórház kialakítása szempontjából döntő jelentőségű. Labor található a II-es kórházban, CT üzemel itt és röntgen, amelyek a tüdődiagnosztizálások miatt elengedhetetlenül fontosak.

A kijelölt osztályok kiürítése jelenleg is zajlik. Információink szerint a hatóságok egyelőre arra készítik fel a járványkórházat, hogy közel 80 betegágyon tudják fogadni a koronavírus fertőzöttek akkor, ha a Magyarországon tömegessé válna a járvány.

A II-es kórház azért is jó helyszíne a járványkórház kialakításának, mert a még nagyobb fertőzésszám esetén az intézményen belüli ágyszám-bővítés lehetősége adott. 

Az általunk megkérdezett szakemberek egymástól eltérő nagyságban becsülték meg, hány beteg ellátása volna megoldható akkor, ha a II-es kórház teljes egészében járványkórházként működne. Voltak, akik 2-300, míg mások, aki 4-500 főre tették az egyidejűleg kezelhető koronavírusos betegek számát erre az esetre.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem a klinikai tömbben alakítják ki Szegeden a járványkórházat, a hírportálunkat tájékoztató szakemberek úgy válaszoltak, hogy ennél a megoldásnál sokkal egyszerűbb és biztonságosabb a II-es kórház ilyen célú igénybe vétele.

Ez mindenekelőtt azt jelenti, hogy a betegek elkülönítése a Kálvária sugárúti épületben sokkal könnyebben és egyszerűbben megoldható, mint a klinikákon. 

Ugyancsak a II-es kórház mellett szól, hogy annak lezárása is egyszerűbben kivitelezhető, mint a klinikák esetében.

Információnk szerint ugyanez a kiürítés és részleges átalakítás zajlik a dél-pesti, a szolnoki, a kiskuhalasi és a pécsi kórházakban, de akár még bővülhet is a helyszínek száma.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. Kórház járványkórház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés