Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. március 13. 10:09

Koronavírus: vírusokat festenek a svéd óvodások

Svédországban az emberek bíznak a hatóságokban, követik az aktuális utasításokat. Nincs idegeskedés, felvásárlás. Egy Stockholm mellett élő szegedi mesélt lapunknak.

Hirdetés

Más országokkal szemben itt egyelőre még nem zárták be az óvodákat és az iskolákat a koronavírus miatt, arra hivatkozva, hogy azok a szülők, akiknek muszáj dolgozniuk – ápolók, orvosok, rendőrök – ezzel nehéz helyzetbe kerülnének. Továbbá azért, mert az egészséges gyerekek úgyis jönnének-mennének, csak akkor még követni sem lehetne a fertőzés esetleges útját – mondta egykori kollégám, Gonda Zsuzsa, aki közel tíz éve él már a családjával, férjével és a két kicsi gyermekével Svédországban.

Gonda Zsuzsáék Märstában laknak, ami negyven kilométerre van Stockholmtól. Zsuzsa óvónőként dolgozik.

– Nálunk nincs kevesebb gyerek az oviban, sőt a nyugdíjas kolléganőm is beugrik alkalmanként dolgozni. Szóval az óvodákat és az iskolákat még nem zárták be, de néhány edzőtermet már bezártak, és sokan – ha tehetik – otthonról dolgoznak.

– Franciska lányom óvodájában különböző vírusok kinagyított fotói alapján lehet megfesteni a gyerekeknek a vírusokat, ami szerintem klassz dolog.

Érdekli őket a téma, az óvónők pedig felhasználják ezt az érdeklődést, figyelmet arra, hogy tanítsák a gyerekeket.

Itt nincs idegeskedés, felvásárlás, nyugodt a hangulat, az emberek bíznak a hatóságokban, követik az aktuális utasításokat. Viszont nem lehet tudni, mennyi a fertőzött, mert nem tesztelnek mindenkit. Akinek tünetei vannak, de nem szorul kórházi kezelésre, azt nem tesztelik – mondta Gonda Zsuzsa.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus óvoda Svédország járvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés