Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged turizmusa is megszenvedi a járványt: a félelem nagyobb úr, vagy a járvány?
Szegeden 2020. március 13. 16:49

Szeged turizmusa is megszenvedi a járványt: a félelem nagyobb úr, vagy a járvány?

Hatalmas pofont adott a koronavírus-járvány a világ szállodaiparának. Szeged egyik húzóágazata, a turizmus is alaposan megszenvedi a vírus támadását. Lehet, hogy a félelem terjed jobban, mint a vírus? Szegedi szállodásokat kérdeztünk.

Hirdetés

Az elmúlt években a március 15-ére eső hétvégén sokan köszöntötték a tavaszt nálunk. Korábban erre az időszakra már hetekkel korábban minden szállodai szobát lefoglaltak, Szegedre ki letett tenni a „Megtelt” táblát.

Most mindenki kivár és a túlélésre játszik: takaréklángon a szegedi szállodák

– Közel kilencven százalékos a visszaesés nálunk. Tíz vendégből kilenc lemondta a szobafoglalását. Normál menetben 80-85 százalékos a kihasználtságunk, most a 10 százalékot alig haladja meg

– mondta Tárkány László, a Science Hotel tulajdonosa.

A 43 szobás, 96 ágyas szálloda elsősorban üzleti vendégek fogadására rendezkedett be az elmúlt években. – Már korábban, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt megkezdődött a foglalások lemondása. Arra számítok, hogy egy-két héten belül minden le fog állni az országban, nem zárunk be, csak takaréklángon üzemelünk. Hogy meddig? Tárkány László szerint a veszélyhelyzet elmúltával a belföldi vendégek gyorsan vissza fognak térni, hiszen a gazdaságnak mielőbb újra működnie kell, a külföldi utazókra azonban egy darabig még várni kell.

Egészen más a helyzet a Forrás Szálló szomszédságában működő C-vitamin Klinikán, amelyet szintén Tárkány Lászlóék üzemeltetnek. Itt egyhetes szállodai bentlakás mellett angol és ír vendégeknek végzik el a teljes fogászati rehabilitációt. Megtudtuk, itt már jelezték a vendégek, hogy idő előtt távoznak, új turnusra pedig úgy tűnik, egy darabig nem is számítanak. Ők valószínűleg a jövő héten bezárnak egy időre.

– Az egészségturizmus nyolc-kilenc hónapig valószínűleg nem is tér magához

– mondta a cégtulajdonos.

Április végéig tíz vendégből kilenc lemondta a szállodai szobát

A legnagyobb szállodaláncok szegedi hoteljei rendre elutasították érdeklődésünket, vagy azért, mert csak a fővárosi, központi vezetés nyilatkozhat, vagy azért, mert

most mérik fel a helyzetet és készítenek válságforgatókönyvet, ezért nem szeretnék, ha a dolgozóik a sajtóból értesülnének, milyen a cég helyezte. 

A kérdésünkre választ adó Csáki Bettina, a negyvenhárom ágyas Korona Hotel tulajdonosa sem festett rózsaszínű képet: – A félelem jobban terjed, mint bármilyen vírus. Ma délelőtt még csak a lemondásokkal foglalkoztam. Tíz vendégből kilenc mondta le eddig a foglalást.

Szerencsére most úgy néz ki, hogy csak április végéig mondják vissza a szobáinkat, májusi foglalást még nem töröltettek. Egyelőre várunk, néhány nap múlva már jobban látjuk, merre tovább.

Egy szállodai szakember szerint Szeged turizmusa a vírusveszély ellenére is viszonylag jó helyzetben van: a nagy, tőkeerős szállodaláncok valahogy túljutnak majd a veszélyhelyzeten, a kisebbeknek pedig az a szerencséjük, hogy magántulajdonban vannak, és nem hitelből gazdálkodnak, ha most összehúzzák magukat, átvészelhetik a rossz hónapokat.

– Olyan ez, mintha tangóharmonikán játszanánk, most összenyomjuk a hangszert, ha jobb idők jönnek, akkor majd széthúzzuk – mondta az egyik szállodaigazgató. Az persze nagy kérdés: mikor jönnek majd a jobb idők. Egyesek szerint két-három hónap, mások szerint az egész év is rámehet. Legyen az előbbieknek igazuk.

Láthatóan sokkal kevesebb vendég van Szeged szállodáiban, mint ilyenkor szokásos. (fotók: Szabó Luca)

Turisztikai ügynökség szerint világszerte drámai helyzet

– Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy háttérbeszélgetésen a veszélyhelyzet kihirdetését követően.

A kormány várakozása szerint a vírus júniusban tetőzhet Magyarországon, a helyzet rendkívül gyorsan változik

– mondta, és példaként említette, hogy az MTÜ-höz tartozó Mahart Passnave-hoz szállodahajó egyáltalán nem fog érkezni Budapestre április végéig, mert mindet lemondták.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma,

a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163 és fél ezer foglalás 24 százalékát mondták le.

A top10 küldőpiac közül a legnagyobbnak számító Németország esetében 14,9 százalékos a tavaszi lemondási arány. Magas a tervezett utak lemondási aránya Izraelből (43,2 százalék),
Olaszországból (43,2 százalék) és Romániából (27,9 százalék).

A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le. Guller Zoltán azt mondta, ha minden jól sikerül, akkor 10 hónap alatt visszaállhat a turizmus a 2019-es szintre. Hozzátette: a helyzet megoldása a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor közös, nagymértékű áldozatvállalásával történhet csak meg.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Science Hotel szálloda Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. turizmus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés