Hirdetés
Szegeden 2020. március 12. 13:59

Folyamatosan költöznek ki a hallgatók az egyetemi kollégiumokból

Tegnap este kaptak az értesítést a Szegedi Tudományegyetem kollégiumaiban lakó hallgatók, hogy a külföldi diákok kivételével péntekig mindenkinek el kell hagynia az adott intézmény. Csütörtök délelőtt azonban a kollégisták tömegesen még nem költöztek ki a szobáikból.

Szerda este kapták a kollégisták a hírt, hogy péntekig el kell hagyniuk a szobájukat, csak a külföldi hallgatók maradhatnak. Az egyetem három kollégiuma, a Károlyi, a Móra és a Herman Ottó környékén még nem látszott, hogy a hallgatók nagy tömegben hagynák el az épületet. Csak elvétve találkoztunk bőröndjét cipelő diákkal.

Bokor Fruzsina Abonyba kénytelen költözni és onnan vonattal ingázva próbálja folytatni tanulmányait. A kényelmetlenségtől eltekintve nagyon nem rázta meg a kiköltözés, inkább annak örül, hogy nem lesz iskola az elkövetkező napokban.

Bokor Fruzsina

Molnár Levente is éppen a bőröndjét húzva lépett ki a Hermann Ottó kollégium ajtaján. Ő annyit mondott, nem rázta meg, hogy ki kell költöznie, mert úgyis hazament volna a szünet idején. Számára inkább az egyetem bezárása jelent gondot, mivel csúszik a félév és a tanítási gyakorlatát is halasztania kell. Levente elmondta, most hazaköltözik, és onnan ingázik, amennyiben szükséges.

Ezt nézze meg! Koronavírus: ki kell költözniük a hallgatóknak a szegedi egyetem kollégiumaiból

Dékány Attila nem örült a döntésnek, hogy ki kell költöznie, még akkor sem, ha egyedi helyzete miatt tanulmányait nem befolyásolja ez a változás.

Dékánya Attila

Mocuta Mónikával a kollégium előtti megállóban találkoztunk, csomagjaival éppen a buszra várt.

Ő úgy látja, sokakat nagyon megviselt a rektor döntése, hogy pillanatok alatt el kell hagyni a kollégiumot.

„Mindent ki kell pakolni, nem is tudom, hogyan fogom megoldani a költözést. Nem tudjuk, hogy mi lesz, mindenkit váratlanul ért a döntés, nem tudunk eléggé alkalmazkodni hozzá” – vázolta a problémát. 

Mónika haza költözik Békéscsabára, de emiatt a tanulmányai mellett vállalt munkáját sem tudja folytatni. Ez is nagyon rosszul érinti és most egy kicsit kilátástalannak látja a helyzetét.

Mocuta Mónika

A Szeged Televízió munkatársa, Kurilla Viktor szintén érintett, mivel egyetemi hallgatóként a Károlyi kollégium lakója.

Elmondta, szerda este a kollégium zárt Facebook-csoportjában tettek közzé egy levelet, amiben értesítették a kollégistákat: március 13-áig el kell hagyni az épületet.

„Nem tudjuk, hogy meddig tart ez a kilakoltatás, az biztos, péntektől nincs olyan hely, ahol lakni tudnánk” – mondta. Viktor elmondta, sürgősen lakhelyet kell találnia, hisz a tanulmányai mellett a televízióban dolgozik, így nem tud hazautazni. „Szerencsére barátok már felajánlották segítségüket, a következő órákban a munka mellett még ezt is meg kell oldanom.”

A hallgatók kétféle módon élik meg a kiköltözést. Van, akik örül, hogy nincs iskola, így hazautazhat, de sokakban nagy a bizonytalanság, hisz nem lehet tudni meddig tart ez a helyzet, mi lesz a beharangozott távoktatás, mi lesz a szakdolgozókkal, az államvizsgázókkal. Összességében azért nagy a tanácstalanság a hallgatók körében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Károlyi Mihály Kollégium kollégium költözés koronavírus