Hirdetés
Szegeden 2020. március 12. 13:27

Pályázatot hirdet Szeged a trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából

Szegedi középiskolások és egyetemisták részére hirdet pályázatot az önkormányzat Hogyan hatott Szeged városára az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés? címmel. A két kategóriában 3-3 díjat oszt ki egy ötfős szakmai zsűri.
Hirdetés
Hirdetés

A 100 évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződés komoly hatással volt a határmenti településsé váló Szeged hétköznapjaira, gazdaságára, kultúrájára, oktatására – mondta Mihálik Edvin városi tanácsnok azon a sajtótájékoztatón, melyen bejelentette a pályázat meghirdetését.

Minden tudományos alapossággal elkészített pályaművet szívesen látnak, melyek Trianon hatásait dolgozzák fel, elemzik, illetve rávilágítanak a hátrányos, vagy olykor a város számára előnyös oldalaira.

Az egyetemisták és középiskolások pályamunkáit ötfős bizottság bírálja el, melynek tagjai Pihurik Judit, az SZTE Bölcsészettudományi Karának oktatója, Kukkonka Judit a Somogyi Könyvtár munkatársa, Marjanucz László, az SZTE tanszékvezető egyetemi tanára, Bencsik Péter, aki szintén az egyetem oktatója, valamint Tóth István történész-muzeológus, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa.

A pályamunkák maximum 30 ezer leütésben taglalják a választott témákat, melyek egyetlen kritériuma, hogy szorosan kötődjenek a 100 évvel ezelőtt megkötött békemegállapodás hatásaihoz.

Mihálik Edvin példaként említette, hogy a kolozsvári egyetem Szegedre költöztetése például egy ilyen hatás, ami egy történelmi trauma olyan következménye, amely pozitívan hatott a város szellemi életére.

Az ország területének radikális csökkentése persze hátrányokkal járt, például teljesen feldarabolta az Osztrák-Magyar Monarchia vasúthálózatát, így Szeged is elveszítette regionális vezető szerepét ezen a területen.

A pályázati kiírás rövidesen megjelenik a város hivatalos honlapján. Érdemes pályázni, hiszen a két kategóriában az első helyezettek 100 a második díjasok 70, míg a harmadik pozícióba rangsorolt dolgozatok szerzői 50 ezer forintos jutalomban részesülnek. Az ünnepélyes eredményhirdetést június 4-én, a békemegállapodás aláírásának napján tartják.

Mihálik Edvin jelezte, hogy az évfordulóra emlékező rendezvényekkel is készül a város.

Sz. Gy.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mihálik Edvin önkormányzat pályázat Trianon